Ana SayfaBilim ve TeknolojiAraştırma: Güney Afrika varyantı aşı korumasını düşürebilir

Araştırma: Güney Afrika varyantı aşı korumasını düşürebilir

HABER MERKEZİ – BioNTech ve Pfizer tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının, Corona virüsünün Güney Afrika varyantı karşısında çok daha az etkili olduğu değerlendiriliyor.

Bir laboratuvar çalışması, Güney Afrika’da ortaya çıkan Corona virüsünün mutasyona uğramış yeni türünün Pfizer/BioNTech aşısının antikor korumasını üçte iki oranında azaltabileceğini ortaya koydu.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, Covid-19 aşısının virüsün bu varyanta karşı koruma sağlayıp sağlamayacağının da net olmadığı belirtildi.

Pfizer’e göre çalışma aşının yine de virüsü nötralize edebildiğini ortaya koyuyor.

Şirket ayrıca bu varyantın aşının korumasını azalttığı sonucuna varmak için insanlı deneylerden çıkan verilerin henüz yetersiz olduğunu belirtiyor.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre açıklamada, şirketin hala yatırım yapmaya devam ettiği ve aşıları denetleyen kuruluşlarla gerekli olması durumunda elçiRNA aşısının yeni bir versiyonunu ya da ek dozunu geliştirme konusunda görüşme halinde oldukları bildirildi.

Araştırma nasıl yapıldı?

Pfizer/BioNTech ve Teksas Üniversitesi’nden araştırmacılar laboratuvar ortamında Güney Afrika’da ortaya çıkan varyantı taşıyan virüs üretti.

Araştırmacılar laboratuvar ortamında üretilen bu virüsü, aşı olan kişilerin kan örneklerinde test etti ve ABD’de virüsün yaygın olarak görülen türüyle kıyaslandığında antikor oranının üçte ikiye kadar düştüğünü gördü.

Araştırmanın sonuçları New England Journal of Medicine’de yayımlandı.

Henüz virüse karşı ne ölçüde antikorun koruma sağladığı konusunda bir sınır tespit edilmemiş olduğu için antikor düzeyinde üçte ikilik azalmanın bu varyant karşısında aşıyı etkisiz hale getirip getirmeyeceği bilinmiyor.

Ancak Teksas Üniversitesi uzmanlarından ve çalışmayı kaleme alan isimlerden Pei-Yong Shi, Pfizer/BioNTech aşısının varyanta karşı koruma sağlamasının da mümkün olduğu görüşünde olduğunu belirtti.

“Minimum nötralizasyon sınırını bilmiyoruz” diyen uzman, aşının oluşturduğu bağışıklık yanıtının koruma sağlamak için gereken düzeyin çok üzerinde olduğunu aktardı.

Uzman ayrıca, Güney Afrika varyantının aşının koruma oranını ciddi şekilde azaltması durumunda dahi aşının hala ağır hastalık ve ölüme karşı koruyucu olabileceğini belirtti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Antalya'da erkek şiddeti: Evli olduğu Gamze Kaçar'ı öldürdü
Sonraki Haber
'Türkiye'de yıkıcı hortumlar görebiliriz'