Ana SayfaEkolojiBeş ilçede hava kirliliği ‘hassas’ seviyede

Beş ilçede hava kirliliği ‘hassas’ seviyede

HABER MERKEZİ – İstanbul Büyükşehir Bediyesi’nin hava kalitesi haritasına göre Sultangazi, Aksaray, Esenler, Bağcılar ve Kadıköy ‘hassas’ seviyeye ulaştı. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği’nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, bu durumun özellikle yaşlılar ve çocukları olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) hava kalitesi haritasına göre, kentin beş ilçesi turuncu yani ‘hassas’ seviyede.

Söz konusu ‘hassas’ seviyeye ulaşan noktalar Sultangazi, Aksaray, Esenler, Bağcılar ve Kadıköy.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği’nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, bu durumu “Türkiye’de şu anda yüksek basınç alanı hakim, bu sebeple kirleticiler yükselemiyor” sözleriyle açıklıyor:

Şu anda ülkemizde yüksek basınç alanı hakim. Yüksek basınç alanı olduğu zaman, havada genel olarak inici bir durum söz konusudur. Normal şartlarda hava yükselir ama yüksek basınç alanlarında genel olarak hava aşağı doğru çöker. Dolayısıyla gece boyunca ışınım yoluyla yeryüzünün hızlı bir şekilde soğuması, sabah güneşin doğması ile beraber havalar ısınınca buralarda buharlaşma oluyor, yere yakın seviyede pus oluşuyor.

Yüksek basınç alanlarında bir de hava hareket edemediği için, yükselemediği için atmosfere saldığımız kirleticiler yükselemezler. Bu günlerde hava kalitesi diğer günlere göre daha düşüktür. Kirleticiler yere yakın olduğu için kalite düşmüş olur.

Böyle günlerde mümkün mertebe kalitenin düşük olduğu yerlerde daha az bulunmak, vücudumuzu yoracak sportif faaliyetlerden kaçınmak lazım. Çünkü vücut hareketlerimizin artması daha fazla solunum ve kirli havanın vücuda geçmesi anlamına geliyor.

“Yaşlılar ve çocukları olumsuz etkileyebilir”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tüm illerde hava kalitesi ölçüm istasyonları olduğunu vurgulayan Toros, sözlerini şöyle sürdürdü:

Onlara bakmak lazım. Orada renkler vardır, yeşil  ve sarı renk görüyorsunuz sıkıntı yok. Ama turuncu, kırmızı, kahverengi gibi renkler varsa biraz daha dikkat etmek gerekiyor.

Yeri geldiğinde çıkmamakta fayda vardır diye düşünüyorum. İstanbul’a baktığımız zaman bazı bölgelerde sarı renkte, orta ama bazı yerlerde ise turuncu yani hassas seviyede bir hava kalitesi olduğunu görüyoruz. Bu durumun özellikle hassas grupları yaşlılar, çocukları olumsuz etkileyebileceğini söyleyebiliriz. Aksaray, Esenler, Sultangazi gibi yerlerde hava kalitesinin diğer noktalara göre daha düşük olduğunu görüyoruz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AKP’li Özlem Zengin hakkında paylaşım yapan avukat tutuklandı
Sonraki Haber
AB: HDP’ye yönelik devam eden baskılardan endişeliyiz