Ana SayfaGüncelBoğaziçi direnişi: Polis ablukasındaki Kadıköy’de 100’ün üzerinde gözaltı

Boğaziçi direnişi: Polis ablukasındaki Kadıköy’de 100’ün üzerinde gözaltı

HABER MERKEZİ – Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Melih Bulu’ya yönelik protestolar boyut kazanarak devam ediyor. Kadıköy’de toplananlara birçok kez biber gazı ve plastik mermiyle müdahale eden polis, 100’ün üzerinde kişiyi gözaltına aldı. Bu arada birçok ilçede saat 21.00’da tencere-tava çalınarak öğrencilere destek verildi.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Boğaziçi direnişine destek için Kadıköy’de toplananlara polis müdahale etti.

Kadıköy’ü ablukaya alan polisin biber gazı ve plastik mermi kullandığı bildirildi.

Sert müdahaleye rağmen çeşitli noktalarda toplanan gruplar, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Kayyum rektör istemiyoruz” sloganlarıyla yürüdü.

Polisin birkaç kez müdahalesine rağmen eylemler ara sokaklarda da devam etti.

Polisin müdahaleleri sonucu Kadıköy’ün ara sokaklarına dağılan öğrencilere Kadıköy halkı tencere ve tavalarla destek verdi.

Ara sokaklarda tekrar toplanan öğrenciler Rıhtım Caddesi’ni trafiğe kapattı, polis müdahalesi ile ara sokaklara tekrar dağıldı.

Polisin izin vermediği basın açıklaması Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda yapıldı. Açıklamada Melih Bulu istifa edene kadar eylemlerin devam edeceği vurgulandı.

Açıklamanın ardından “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganlarıyla yürüyüş geçildi.

Emniyetten yapılan açıklamada 104 kişinin gözaltına alındığı açıklanırken, Boğaziçi Dayanışması ise en az 228 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Ayrıca polisin gözaltına aldığı birçok kişiye ters kelepçe taktığı bildirildi.

Gözaltına alınanların Bayrampaşa ve Haseki hastanelerinde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’ne götürüleceği belirtildi.

Bu arada Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay ile HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu’nun polis şiddetine maruz kaldığı öğrenildi.

Eylemler sırasında basının görüntü alınmasını engellemeye çalışan polis, DİSK Basın-İş Yönetim Kurulu Üyesi Elif Akgül’ü de darp etti.

Diğer yandan Kadıköy’deki eyleme katılmak üzere Boğaziçi Üniversitesi’nden yola çıkan çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığı bildirildi.

Ayrıca Beşiktaş’taki Kadıköy motor ve vapur iskelelerinin önünde polis yığınağı yapıldı.

Kadıköy’e geçmek isteyen gençlerden bazılarına, kimliklerini isteyen polis Genel Bilgi Toplama (GBT) sistemi sorgusu yapıldı.

 

Öte yandan Boğaziçi Dayanışması’nın çağrısıyla birçok ilçede saat 21.00’da camlara çıkan yurttaşlar tencere-tava çalarak öğrencilere destek verdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atadığı partisinin eski milletvekili aday adayı Melih Bulu’ya karşı 4 Ocak’ta başlatılan protestolar sürüyor.

29 Ocak Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen ve Melih Bulu’nun rektörlüğe atanmasına karşı başlatılan protestoların bir parçası olan sergi etkinliğinin ardından üniversite öğrencilerine yönelik gözaltı operasyonu gerçekleşmişti.

Gözaltına alınan beş öğrenciden dördü yapılan savcılık sorgularının ardından mahkemeye sevk edilmişti. İki öğrenci “Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıyla tutuklanmış, diğer iki öğrenci için ise ev hapsi kararı verilmişti.

Bunun üzerine dün, Boğaziçi Üniversitesi’nde, arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle öğrenciler tarafından açıklama yapılmak istenmişti. Açıklamayı engelleyen polis, 51’i kampüs içinde olmak üzere, toplam 159 öğrenciyi daha gözaltına almıştı.

Eylemlerinde kararlı olduklarını vurgulayan üniversite öğrencilerinin talepleri ise şöyle:

  • Gözaltına alınan ve tutuklanan bütün arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı.
  • Üniversitemizi abluka altına alan polis ordusu geri çekilmeli.
  • Başta Melih Bulu olmak üzere tüm kayyum rektörler derhal istifa etmeli.
  • Rektörlük seçimleri üniversitelerin tüm bileşenlerinin katılımıyla yapılmalı.
  Gözaltında tutulan Boğaziçililere tek soru
  Boğaziçi direnişi: Dünkü gözaltılardan 10'una ev hapsi
  Boğaziçi New York Times’ın gündeminde: Erdoğan kontrol savaşı başlattı
  Öğrenciler ayakta: Genç sürdürebilmek üzerine bir deneme

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Boğaziçi direnişi: Dünkü gözaltılardan 10'una ev hapsi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.