Ana SayfaGüncelBoğaziçi direnişi: Tutuklananların sayısı 10’a yükseldi

Boğaziçi direnişi: Tutuklananların sayısı 10’a yükseldi

HABER MERKEZİ – Boğaziçi direnişi baskılara rağmen sürüyor. Protestolar Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından başlamıştı. Şu ana kadar gözaltına alınan 500’ü aşkın öğrenciden 10’u tutuklanırken, 24’ü de ev hapsine alındı. Başta İstanbul olmak üzere birçok kentte eylemde olan gençler ise ‘isyanımız bitmedi’ diyor. Günün gelişmeleri sayfamızda.

 


Sayı 10’a çıktı: HDP Gençlik Meclisi üyesi Ünal da tutuklandı

Sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklanan HDP Gençlik Meclisi üyesi Muhammed Ünal’la birlikte tutuklanan öğrenci sayısı 10’a yükseldi.

HDP Gençlik Meclisi, üyeleri Muhammed Ünal’ın Boğaziçi direnişine çağrı yaptığı iddia edilen ve kendisine ait olmayan bir Twitter hesabı gerekçe gösterilerek tutuklandığını duyurmuştu.


Üniversite öğrencisi Beyza Buldağ da tutuklandı

Sabah saatlerinde İzmir’in Buca ilçesindeki evine baskın yapılarak gözaltına alınan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencisi Beyza Buldağ, akşam saatlerinde İzmir’den İstanbul’da bulunan Çağlayan Adliyesi’ne getirildi.

Savcılık ifadesi biten Buldağ, “Halkı kin nefret düşmanlığa tahrik ve suç işlemeye tahrik” iddiasıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Sulh Ceza Hakimliği’ndeki ifade işlemleri ardından Buldağ, aynı suçlamayla tutuklandı.

Sosyalist Devrimci Gençlik üyesi Buldağ’ın “Boğaziçi dayanışma gruplarını yönettiği” iddiasıyla gözaltına alındığı aktarılmıştı.

Boğaziçi protestolarında daha önce sekiz öğrenci tutuklanmıştı. Buldağ ile birlikte tutuklanan öğrenci sayısı dokuza yükseldi.


“560 öğrenci gözaltına alındı; 24’üne ev hapsi, sekizine tutuklama”

Boğaziçi Dayanışması, bir ayı aşkın süredir devam eden protestolar sırasında gözaltı ve tutuklamalara dair bilançoyu açıkladı.

#BogaziciResistance” etiketiyle çeşitli dillerde yapılan paylaşımlarda 560 öğrencinin gözaltına alındığı, 24’üne ev hapsi cezası verildiği ve sekizinin tutuklandığı aktarıldı.


Tarık Ali’den Boğaziçi’ne: Cesaretinizi saygıyla selamlıyorum

’68 Hareketi’nin önde gelen isimlerinden, yazar, tarihçi ve sinemacı Tarık Ali, Evrensel gazetesi aracılığıyla Boğaziçi direnişini selamladı. Ali’nin mesajı şöyle:

“Cesaretinizi saygıyla selamlıyorum. Akademik özgürlükler ve devamındaki her türlü özgürlük için verilen mücadelelere her yerde ve her daim saygı duyuyorum. Ezilenlerin özgürlük mücadelelerinde işlerin nereye varacağını tahmin etmem mümkün değil. Ve fakat sizlerin sayesinde Türkiye’nin yakın tarihine unutulması mümkün olmayan bir kayıt düşüldü. Akademik özgürlüklere istinaden, batı dünyasında bir zamanlar hakkımız olarak bildiğimiz şeyleri ezmek için başka yöntemler buldular. Ve bu sadece öğrenciler için değil akademinin tüm kadroları için geçerli. Burada PARA silah haline geldi. Örneğin Britanya’daki pek çok üniversite entelektüel bir çöle dönüşmüş vaziyette. Mücadeleniz Pakistan, Hindistan ve ayrıca Arap dünyasında gelecek nesiller için emsal teşkil ediyor. Dostlarım mücadelenizde kudret diliyorum.”


STK’lerden çağrı: LGBTİ+’lara nefret söyleminden vazgeçin, polis şiddetini sonlandırın

Sivil toplum örgütleri, Boğaziçi protestolarına katıldıkları için tutuklanan öğrencilerin serbest bırakılması, polis şiddetinin son bulması ve LGBTİ+’lara yönelik nefret söyleminden vazgeçilmesi için imza kampanyası başlattı.

beraberiz.org internet sitesi üzerinden başlatılan kampanyanın tam metni şöyle:

“Beraberiz, vardık, varız, varolacağız!

“Biz eşitlik, adalet, özgürlük ve haklarımız için mücadele eden sivil toplum örgütleri olarak, 1 Ocak itibari ile Boğaziçi Üniversitesi Rektör atanma süreci sonrasındaki gelişmeleri takip ediyoruz.

“Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri başta olmak üzere anayasal demokratik haklarını kullananlara polis şiddeti, gözaltı ve tutuklamalar, LGBTİ+’lara üst düzey kamu görevlilerinin öncülük ettiği nefret kampanyaları ve Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün kapatılması hiçbir koşulda meşru değildir ve kabul edilemez. Öğrencilerin demokratik üniversite taleplerinin yanındayız. LGBTİ+’ların hak mücadelesi hepimizin mücadelesidir.

“Yetkilileri LGBTİ+’lara nefret söyleminden vazgeçmeye, LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün kapatılması kararından geri dönmeye, polis şiddeti ve gözaltıları sonlandırmaya ve tutuklanan öğrencileri serbest bırakmaya çağırıyoruz.”

Şu ana kadar kampanyaya imza atan 110’dan fazla sivil toplum kuruluşu var. Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Bir üniversite öğrencisi evine yapılan baskınla gözaltına alındı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema ve Televizyon bölümü öğrencisi Beyza Buldağ, bu sabah saatlerinde İzmir’deki evinden gözaltına alındı.

Evine yapılan baskınla gözaltına alınan Buldağ’ın “Boğaziçi dayanışma gruplarını yönettiği” iddia edilirken, bilgisayarına ve telefonuna el konuldu.

Buldağ’ın gözaltına alınmasına ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Boğaziçi Dayanışması, “Omuzdaşımız Beyza Buldağ, Boğaziçi protestolarına ilişkin WhatsApp grubu kurması bahane edilerek İzmir’de evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Nereye götürüldüğünü bilmiyoruz. Öğrencilere karşı düşman hukuku işletiyorsunuz” diye belirtti.

İstanbul’a getirilecek

Adalet İçin Hukukçular’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Sosyalist Devrimci Gençlik üyesi Buldağ’ın Buca karakolunda tutulduğu belirtilirken, İstanbul’a getirileceği kaydedildi.


Prof. Ayşe Buğra: Provokasyon lafı öğrenciye saygısızlık

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘kayyum rektör’ protestolarına değindiği bir konuşmasında ‘provokatör’ diye niteleyip hedef gösterdiği Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Ayşe Buğra, “Provokasyon lafı o kadar kötü ki öğrenciye saygısızlık” dedi.

Sözcü’den İsmail Saymaz’a konuşan Buğra, Erdoğan’ın ifadeleri karşısında ne hissettiğini şu sözlerle anlattı:

“Provokasyon lafı o kadar kötü ki öğrenciye saygısızlık. Bizim öğrencilerimiz görüldü değil mi? Nasıl insanlar oldukları, nasıl kendilerini ifade edebildikleri… Hocalarının yönlendirmesi ile ortalığa dökülecek insanlar olmadığı herhalde görülüyor. Ne diyeyim?”

2017’de Boğaziçi’nden emekli olduğunu, sosyal medyayla ilişkisi olmadığını, Twitter ve Facebook kullanmadığını anlatan Buğra, şöyle devam etti:

“Bir ders veriyorum. Onu da internetten veriyorum. Okula gitmiyorum. Direnişler sırasında bir iki kere gittim. Birine katıldım ama yani nasıl bir provokasyon yapıp da insanları…”

Prof. Ayşe Buğra, ‘vandallık’ suçlamasına ise “Hangi vandallık? Hepsinin talebi ortak: Bu üniversiteyi rahat bırakın” diyerek tepki gösterdi.

Erdoğan, Boğaziçi protestolarını eleştirirken “Osman Kavala denilen, adeta Soros’un temsilcisi kişinin karısı da provokatörlerin içerisinde yer alan bir kadındır” demişti.


Gözaltı ve tutuklamalara öğrencilerden yanıt: #İsyanımızBitmedi

Boğaziçi Üniversitesi’ne kurum dışından rektörlüğe Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasının ardından 4 Ocak’ta başlayan protestolar sürüyor.

Eylemlerde gözaltına alınanların büyük bir çoğunluğu serbest bırakılırken, birçok öğrenci ev hapsine alındı.

Son tutuklamalarla birlikte, cezaevine konulan öğrenci sayısı ise sekize yükseldi.

Direnişlerinde kararlı olan öğrenciler, gözaltı ve tutuklamalara karşı sosyal medya hesaplarından “#İsyanımızBitmedi” etiketiyle tepkilerini dile getirdi, eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti.

O paylaşımlardan bazıları şöyle:

Üniversite öğrencilerinin talepleri şöyle:

  • Gözaltına alınan, tutuklanan veya ev hapsinde tutulan tüm öğrencilerin derhal serbest bırakılması
  • Boğaziçi Üniversitesi’ni abluka altına alan polislerin geri çekilmesi
  • Başta Melih Bulu olmak üzere tüm ‘kayyum rektörler’ün derhal istifa etmesi
  • Rektörlük seçimlerinin, üniversitelerin tüm bileşenlerinin katılımıyla yapılması

Dört öğrenci daha tutuklandı

Fotoğraf: Sedat Suna

2 Şubat Salı günü İstanbul Kadıköy’deki Boğaziçi direnişine destek eylemine katılanlara yönelik başlatılan soruşturma kapsamında sekiz öğrencinin evleri basılmıştı.

4 Şubat günü gerçekleşen ev baskınlarında beş öğrenci gözaltına alınmıştı. Araması devam eden bir öğrenci ise bir gün sonra gözaltına alınmıştı.

İki gündür gözaltında bulunan altı kişi ifadelerinin alınması için dün Çağlayan Adliyesi’ne getirildi.

Savcılık ifadesi biten altı kişiden beşi tutuklama, bir kişi ise ev hapsi talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Gece yarısı Sulh Ceza Hakimliği’nde işlemleri tamamlanan dört öğrenci tutuklanırken, ikisine ise ev hapsi cezası verildi.

Tutuklananların isimleri ise şu şekilde: Necmettin Erdem, Akın Karakuş, Ömer Şengel ve Murat Can Demirci.

Bir ayı geride bırakan Boğaziçi direnişi sırasında dört öğrenci daha tutuklanmıştı. Böylece, tutuklananların sayısı sekize yükseldi.


Adana ve İzmir’de gözaltına alınan 36 kişi serbest bırakıldı

Adana’da, önceki gün Boğaziçi direnişine destek vermek için yapılan eylem sırasında gözaltına alınıp, hakimliğe sevk edilen 10 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Serbest bırakılan 10 kişiye de haftada bir gün imza atma şartı koşuldu.

Yine Boğaziçi direnişine destek eylemleri nedeniyle İzmir’de Cuma günü gözaltına alınan 26 kişi serbest bırakıldı.

Dün çıkarıldıkları mahkemede altı kişinin adli kontrol uygulamasıyla, 20 kişinin ise şartsız koşulsuz serbest bırakıldığı öğrenildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP Gençlik Meclisi üyesi Ünal tutuklandı
Sonraki Haber
Biden’lı dönemde Suriye’de olası yeni gelişmeler