Ana SayfaEğitimBoğaziçililerden Erdoğan’a açık mektup: Siz padişah, biz de tebaanız değiliz

Boğaziçililerden Erdoğan’a açık mektup: Siz padişah, biz de tebaanız değiliz

HABER MERKEZİ – Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Erdoğan’ın kendilerini hedef alıp, “Yürekleri yetse Cumhurbaşkanı istifa etsin de diyecekler” sözlerine karşı açık mektup yazdı. Mektupta, “Siz padişah değilsiniz, biz de tebaanız değiliz. Siz istifa edecek olsanız, Hrant Dink katledildiğinde, Soma’da 301 madenci katledildiğinde, Roboski’de 34 Kürt öldürüldüğünde istifa ederdiniz” denildi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne kurum dışından rektörlüğe Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasının ardından başlayan eylemler 1 ayı aşkın süredir devam ediyor.

Her konuşmasında öğrencileri hedef gösteren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün de Bulu’ya istifa çağrıları yapılmasına değinerek, “Yürekleri yetse Cumhurbaşkanı istifa etsin de diyecekler” demişti.

Bunun üzerine Twitter’da #Cumhurbaşkanıİstifa hashtagi ile çok sayıda paylaşım yapıldı, TT oldu.

Ardından Boğaziçi Dayanışması, sosyal medya hesaplarından “12’nci cumhurbaşkanına açık mektubuzdur” başlıklı bir açıklama yayınladı.

Mektupta hem taleplerini hatırlatan hem de tepkilerini ortaya koyan öğrenciler, Erdoğan’ın Boğaziçi’ne apar topar açtığı fakülteler için de “İktidarın üniversiteleri kendi ‘siyasi militanları’ için ayırıyor” değerlendirilmesinde bulunuldu.

“Yaptığınız yasal mı? Evet her fırsatta tekrar ettiğiniz gibi yasal ama meşru değil. Bu atama, toplumda içinde zerre kadar adalet kırıntısı taşımayan bir atama” denilen açıklamada, “Siz padişah değilsiniz, biz de tebaanız değiliz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada talepler şu şekilde sıralandı:

  • Bu süreçte gözaltına alınan, tutuklanan bütün arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.
  • LGBTİ+ arkadaşlarımıza ve diğer hedef gösterilen bütün gruplara yönelik itibarsızlaştırma kampanyaları sona ersin.
  • Başta bu gözaltılara, tutuklamalara ve hedef göstermelere sebebiyet veren Melih Bulu olmak üzere bütün kayyumlar istifa etsin.
  • Üniversitelerde, üniversitenin bütün bileşenlerinin katıldığı demokratik rektörlük seçimleri yapılsın.

‘Bizi size koşulsuz itaat edenlerle karıştırmayın’

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

Bizi size koşulsuz itaat edenlerle karıştırmayın. Siz padişah değilsiniz, biz de tebaanız değiliz. Ama madem ‘yürek’ demişsiniz kısaca ona da cevap verelim. Bizim hiçbir dokunulmazlığımız yok. Sizse 19 senedir bir dokunulmazlık zırhının altında esip gürlüyorsunuz. LGBTİ+ arkadaşlarımıza sapkın diyorsunuz. Biz LGBTİ+ hakları insan haklarıdır diyoruz. Parti üyeleriniz Soma’da madencileri tekmeliyor.

Biz işçilerin yanında eylemli bir şekilde saf tuttuk. HDP Genel Başkanını, gazetecileri, sendikacıları hukuksuz bir şekilde hapishanede tutuyorsunuz. Bizse gerçekleri korkmadan haykıranlarla biriz, beraberiz, tüm kayyumların karşısındayız diyoruz. Siz Berkin Elvan’ın annesini mitinglerde yuhalatıyorsunuz. Biz Berkin Elvan’ın yanındayız diyoruz. Tüm haksızlıkların yanındayız.

‘Siz hiç istifa etmediniz’

Mektup için “suçluyu övmekten”, “Cumhurbaşkanına hakaretten” düzinelerce dava açılacağı belirtilen açıklamada, tüm bunlara karşı doğruyu söylemekten asla vazgeçilmeyeceği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

Kendi atadığınız rektörü okulda tutacak gücünüz olmadığı için, yeni kurulacak fakültelerle, şişirme kadrolarla ayakta tutmaya çalışmak da pek yüreklice bir tutum olmasa gerek. Bu nedenle yürek konusunda söylediklerinizi ciddiye almıyoruz. Biz farkındayız ki ne Boğaziçi Üniversitesi Türkiye’nin en önemli kurumu ne de Melih Bulu’nun kayyum olarak başımıza gelmesi Türkiye’nin en önemli sorunudur. İstifanız talebine gelince, biz sizi bu mesele nedeniyle istifaya çağırmayız.

Niye mi, siz istifa edecek olsanız, Hrant Dink katledildiğinde istifa ederdiniz. Soma’da 301 madenci katledildiğinde istifa ederdiniz. Roboski’de 34 Kürt öldürüldüğünde istifa ederdiniz. Çorlu’daki tren kazasından sonra istifa ederdiniz. Başta KHK’lar olmak üzere, işsiz bıraktığınız ya da iş bulamayan binlerce yurttaşın geçim derdini görüp istifa ederdiniz. O zaman halkı yoksulluğa mahkum eden ekonomi politikalarınız içinden çıkılmaz hale gelince damadınızı kurban etmek yerine sorumluluğu üstlenirdiniz. Örnekler çoğaltılabilir fakat siz hiç istifa etmediniz.

Melih Bulu rektör koltuğunda oturduğu sürece protestolara devam edeceklerine yer verilen açıklamada, haksızlıklar sona erene dek mücadeleden vazgeçilmeyeceğine dikkat çekildi.




Önceki Haber
Bulu'ya tepkiler sürerken Erdoğan 11 üniversiteye daha rektör atadı
Sonraki Haber
Boğaziçi direnişi büyüyerek sürüyor: Ne oluyor, kim ne diyor?