Ana SayfaCezaevleriCezaları bitmesine rağmen tutuklular tahliye edilmiyor

Cezaları bitmesine rağmen tutuklular tahliye edilmiyor

HABER MERKEZİ – Batman’daki Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Özcan Sönmez, cezası bitmesine rağmen tahliye edilmiyor. Ailesi, tahliye olacağı gün gittiği cezaevinde Sönmez’in infazının yakıldığını öğrendi. Sönmez gibi birçok tutuklu da “yönetmelik” gerekçesiyle serbest bırakılmıyor.

“Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik”in yürürlüğe girmesinin ardından birçok tutuklunun infazları yakılıyor.

Farklı cezaevlerinde bulunan en az 13 tutuklu tahliye edilmezken, cezaevi idareleri infazların yakılmasına verilen disiplin cezalarını gerekçe gösteriyor.

“Örgüt üyeliği” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Özcan Sönmez de infazı yakılan isimlerden biri.

Batman Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Sönmez, cezasını tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor.

Sönmez’in infazın yakılmasına ise “ayakta tekmil” vermediği için verilen hücre cezası gerekçe gösterildi.

Söz konusu ceza üzerine Sönmez, cezaevinde çıkış tarihi olan 31 Ocak 2020 tarihinde tahliye edilmedi.

Muş’tan çocuklarını almak için Batman’ın Beşiri ilçesine giden Sönmez ailesi, cezaevi yönetiminin Sönmez’i serbest bırakmaması üzerine Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek gerekçeyi öğrenmek istedi.

Savcılığın kendilerine “Oğlunuzun cezaevinde kalması gereken süre dolmuş. Cezaevinde kalabilmesi için sisteme kayıtlı bir durum yok. Cezaevi yönetiminin verdiği bir karar. Oğlunuz ile bir randevu ayarlayayım, gidin durumu öğrenin” demesi üzerine Sönmez ailesi, ikinci kez cezaevine giderek bu sefer Özcan Sönmez ile görüştü.

Baba Tahsin Sönmez, cezaevinde görüştüğü oğlunun, “Ayakta tekmil vermediğimiz için ben ve arkadaşlarıma disiplin cezası kesildi. Bunu bahane edip beni içerde tutuyorlar. Ne kadar tutacakları beli değil. 1, 3 ya da 6 ay tutabilirler” söylediğini aktardı.

Tahsin Sönmez, yaşadıkları durumu “Maalesef sevincimizi kursağımızda bıraktılar” diyerek anlattı.

Çıkarılan söz konusu yönetmelikle tutuklular ve ailelerinin cezalandırıldığını dile getiren Sönmez, bu kararın geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Ne oluyor?

Tutukluların, “iyi hal” durumlarının değerlendirilerek, şartlı salıverilmenin önünü kapatan ve tutukluların cezaevlerine giriş ve çıkışlarda 60 gün denetim altında tutulmasının önünü açan “Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri İle Hükümlülerin Değerlendirmesine Dair Yönetmelik” 29 Aralık 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle tutukluların şartlı salıverilmesi “Gözlem Sınıflandırma Merkezi” tarafından sürekli tutulan “iyi hal” raporuna bağlandı.

Düzenleme ile şartlı salıverilme idarenin denetimine bırakılmasını eleştiren hukukçular, yönetmelikle idarenin mahkeme yerine konulduğu ve yönetmeliğin cezaevine giriş ve çıkışlarda 60 gün tek başına bir koğuşa konulmasının ciddi sorunlara neden olacağını belirtiyor.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), yönetmeliğin yürütülmesinin durdurulması ve yönetmeliğinin iptali istemiyle dava açmaya hazırlanıyor.


Karınca, Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
KRT TV programcısına saldırı
Sonraki Haber
‘Herkes için adalet’: HDP yeni kampanyasının startını veriyor