Ana SayfaDünyaCorona virüsü salgınında hastalığı atlatanların sayısı 78 milyonu aştı

Corona virüsü salgınında hastalığı atlatanların sayısı 78 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 2 milyon 320 bini, toplam vaka sayısı da 106 milyonu aşmış durumda. Hastalığı atlatanların sayısı ise 78 milyonu geçti. Resmi verilere göre toplam vaka sayısının 2,5 milyon olduğu Türkiye’de ise mutasyona uğrayan virüs tespit edilenlerin sayısının artışı endişe yaratıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


DSÖ: Oxford-AstraZeneca aşısının Güney Afrika mutasyonu üzerindeki etkisi minimum

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, düzenlediği basın toplantısında, Oxford-AstraZeneca aşısının Covid-19’un Güney Afrika’da tespit edilen türü üzerinde minimum düzeyde etkili olduğunu açıkladı.

Yeni mutasyonların ortaya çıkmasının aşıların bu mutasyonlar üzerindeki potansiyel etkisi hakkında soruları gündeme getirdiğini vurgulayan Ghebreyesus, şunları söyledi:

“Virüslerin mutasyona uğrayabildiğini biliyoruz ve etkili kalmaları için aşıları uyarlamaya hazır olmamız gerektiğini biliyoruz. Dün Güney Afrika, Oxford-AstraZeneca aşısının piyasaya sürülmesini geçici olarak ertelediğini açıkladı. Yapılan çalışmaya göre Oxford-AstraZeneca aşısı Güney Afrika’da görülen Corona virüsü mutasyonuna minimum düzeyde etki gösteriyor.”

Ghebreyesus, dün (7 Şubat) Kongo’nun Butembo kenti yakınlarında yeni bir ebola vakası tespit edildiğini de bildirdi.

Şimdiye kadar başka bir vakanın tespit edilmediğini belirten Ghebreyesus, “DSÖ, gerektiğinde destek sağlamak için hızlı bir yanıt ekibi gönderdi” dedi.

Bölgeye aşıların gönderildiğini vurgulayan Ghebreyesus, “Aşılamanın bir an önce başlayacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.


KABARE’den ışıklı, alkışlı eylem

Fotoğraf: MA

Yaklaşık bir yıldır devam eden Covid-19 pandemisinden en fazla etkilenen sektörlerden biri olan kafe, bar ve restoran işletmeleri sahipleri ve çalışanları seslerini duyurmak için alkışlı, ışıklı protesto eylemi gerçekleştirdi.

Salgınının başlamasından bu yana kapalı olan eğlence merkezleri ve 20 Kasım 2020’den bu yana yalnızca paket servisi yapabilen restoran, kafe ve barlar uzun bir aradan sonra ışıklarını açtı.

Geçtiğimiz hafta kuruluşunu duyuran Kafe-Bar-Restoran Çalışanları ve İşletmecileri Dayanışma Platformu’nu (KABARE) çağrısıyla mekanlarının ışıklarını açan işletme sahipleri ve çalışanları mekanlarının önünde alkışlarla ses çıkarma eylemi yaptı.

Mekanların yoğun bulunduğu Sakarya ve Konur caddelerinde eylemlere yüzlerce kişi katılırken, farklı sokaklarda yer alan yüzü aşkın mekan önünde de eylemlerin yapıldığı belirtildi.

Yaklaşık bir yıldır destek alamayan işletme sahibi ve çalışanları Ankara’da kurdukları  KABARE platformuyla seslerini duyurmaya çalışıyor.

Kızılay’da onlarca mekanın camında kiralık ve satılık ilanları yer alıyor.

Kapatmayan esnaflar ise bir yıla yakındır kapalı işyerlerine kira ve yüklü miktarda vergi verdikleri için kapatma ile yüz yüze.

KABARE yaşadıkları sorunları kamuoyuna ve hükümete duyurabilmek için Meclis önüne yürüyüş olmak üzere birçok eylem yapmaya hazırlanıyor.

Bir haftadır sosyal medya mecralarında yaptıkları paylaşımlarla seslerini duyurmaya çalışan platform üyeleri, her Pazartesi ve Cuma günü 18.30 ile 19.00 arasında işyerleri önünde eylem yapmaya devam edecek.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 103 kişi yaşamını yitirdi, 8 bin 103 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 550 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 139 bin 378 test yapıldığı ve 632 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 103 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 8 bin 567 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 8 bin 103. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 539 bin 559’a yükseldi.


Vali duyurdu: Çankırı’da mutasyonlu virüs vaka sayısı 6

Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, kent genelinde, ilk olarak Britanya’da ortaya çıkan mutasyona uğramış yeni Corona virüsü türünün altı kişide tespit edildiğini söyledi.

Vakalarla ilgili gereken tüm çalışmaların yapıldığını kaydeden Ayaz, “İzolasyondalar. Genel durumları iyi. Yaşları genç. Aktif şu anda altı tane mutasyon koronavirüs vakamız mevcut. Evlerinde, çok sıkı denetimdeler izolasyon açısından. Takipleri devam ediyor” dedi.

Ayaz, “Çok geniş bir filyasyon çalışması yapıldı. Onlarla temaslı olan herkesi de karantinaya aldık” diye ekledi.

Vali Ayaz, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Beş vaka biraz daha eski, bir vaka biraz daha yeni. Onun için bağımsız olmaları da biraz virüsün farklı yollardan ilerlediğini gösteriyor. Beşi bağlantılı ama biri bağlantısız. Mutasyonun tespit edilen en büyük özelliği bulaşma hızı. Bir önceki varyanta göre çok yüksek. Bu da daha tedbirli olmayı gerektiriyor.”


Dersim’de bakımevinde 12 kişi ‘Corona’da yaşamını yitirdi

Dersim’de yaşlı ve engellilerin kaldığı bir bakımevinde geçtiğimiz Kasım ayında 12 kişide Covid-19 tespit edildi.

NTV’nin haberine göre bu kişiler tedavi altına alındı. Durumu ağırlaşan hastalardan 12’si hayatını kaybetti.

Diğer hastalar, tedavilerinin ardından tekrar bakımevine yerleştirildi.

Can kayıplarının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, soruşturma için iki müfettiş görevlendirdi.

Müfettişler 60 kişi kapasiteli bakımeviyle ilgili rapor hazırladı, soruşturma sürüyor.


Prof. Dr. Özlü: Mutasyonlu virüsle maskenin önemi de arttı

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, mutasyonlu virüsten korunmada mevcut salgın tedbirlerinin önemine dikkat çekti.

Özlü, “Mevcut alınan tedbirler, mutasyonlu virüste de işe yarıyor. Burada maskenin önemi öncekine göre arttı. Maskede dikkat edilmesi gereken en büyük özellik, usulüne uygun takılması” dedi.

DHA’ya konuşan Bilim Kurulu üyesi, şunları söyledi:

“Virüsün mutasyon geçirmesi virüse başka özellikler kazandırdı. Biz virüse karşı tedbir alarak kendimizi koruyacak konumdayız. Mevcut alınan tedbirler mutasyonlu virüste de işe yarıyor. Burada maskenin önemi öncekine göre arttı. Mutasyonlu virüsten korunmak için yapmamız gereken maske, mesafe, hijyen ve sosyal izolasyon. En güzeli kapalı alanlara diğer insanların da bulunabileceği alanlara girmekten kaçınmak. Kapalı mekanları sürekli havalandırmak. Eğer diğer insanlarla beraber olmak zorundaysanız maskenizi doğru bir şekilde takıyor olmanız şart. Ama sizin tek başınıza maske takmanız yeterli değil. Orada bulunan diğer insanların da maske takması gerekiyor. Maskede dikkat edilmesi gereken en büyük özellik ise usulüne uygun maske takılması.”

Prof. Dr. Özlü, maske kullanımına ilişkin ise şu uyarılarda bulundu:

“Bu virüs daha da kolay bulaşıyor. Hava yolu ile bulaştığı yönündeki kanaat giderek artıyor. Sadece damlacık yolu ile değil havada asılı kalan damlacık çekirdeklerinin de solunması ile de akciğerlere ulaşabileceği yönünde bulgular var. Daha dikkatli olmak lazım. Maske konusunda daha da titizlenmek gerekiyor. Maskenin yüze doğru oturması lazım. Özellikle burun üzerindeki tel kısmını burnumuza göre ayarlayıp kenar kısımlarından havanın kaçmasını engellemek gerekiyor. Maskenin sık sık değiştirilmesi gerekiyor. Aynı maskeyi defalarca kullanmamak lazım. Çift maske kullanımı gündemde ama maskenizi eğer usulüne uygun kullanıyorsanız ve etrafınızdaki herkes de maskeli ise tek maske sizi büyük oranda korur. Diğer insanlar maske takmıyorsa ve mesafeyi korumakta zorlanıyorsanız ikinci maskeyi takmak daha doğru olacaktır.”


Bilim Kurulu üyesi: Aşıyı yaptırınca rehavete kapılmayın

Fotoğraf: AFP

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, maske, mesafe ve hijyen kurallarının aşı olunduğunda dahi devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

DHA’ya konuşan Taşova, aşının rehavetine kapılmamak gerektiğine işaret ederek şöyle konuştu:

“Aşı ile beraber tamamen hastalanmayı engellemiyoruz. Virüsü alabiliriz. Aşı, bizim bu virüsü semptomsuz tekrar geçirmemize ya da hafif semptomlu geçirmemize neden olabilir. Bir kısmında bunlar hiç olmayabilir. Bunun yanı sıra aşılı bile olsanız virüsü diğer insanlara taşıyabileceğimiz gerçeğini de unutmamak lazım. Aşıya bağlı rehavetin olmaması gerek. Nasıl ki hasta olan kişi başkasına bulaştırabiliyor, aynı şekilde aşı olan kişi de bu virüsü tekrar alabilir. Ama kendi bağışıklık sistemi bunu tanıdığı için savaşır. Savaşırken ya hiç bulgu vermez, ya da çok hafif bulgularla devam eder. Ama kuluçka dönemi, semptomun ilk dönemi gibi dönemlerde bulaştırıcı olacaktır. Vücudunda hiç antikor olmayan birine bunu bulaştırdığı zaman sonuç kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca bu virüs mutasyona uğruyor. Dolayısıyla ne ile karşılaştığımızı bilmiyoruz. Özellikle hastalıktan ya da aşıdan sonra tekrar enfekte olanların mutlaka mutasyon durumlarının incelenmesi gerektiğini yönünde Dünya Sağlık Örgütü’de uyarılarda bulunuyor.”


İçişleri: Son bir haftada sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan 32 bin kişi hakkında işlem yapıldı

İçişleri Bakanlığı, son bir haftada sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan 32 bin 181 kişi hakkında işlem yapıldığını duyurdu:

“1 Şubat Pazartesi gününden itibaren hafta içi 21.00 ile 05.00 saatleri arasında, hafta sonu 5 Şubat Cuma akşamı saat 21.00’de başlayıp 8 Şubat Pazartesi günü saat 05.00’e kadar süren sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan toplam 32 bin 181 kişiye 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve TCK’nın ilgili maddeleri kapsamında adli ya da idari işlem yapılmıştır.”


Küresel salgına dair son veriler

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 106.691.461
  • Can kayıpları: 2.327.369
  • İyileşenler: 78.379.930
  • Aktif vakalar: 25.838.046

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (27.611.403)
  • Hindistan (10.838.843)
  • Brezilya (9.524.640)
  • Rusya (3.967.281)
  • Britanya (3.945.680)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (474.933)
  • Brezilya (231.561)
  • Meksika (166.200)
  • Hindistan (155.114)
  • Britanya (112.465)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Evrensel yazarı Ayşen Şahin gözaltına alındı
Sonraki Haber
Gözaltına alınan Ayşen Şahin serbest bırakıldı