Ana SayfaDünyaCorona virüsü salgınında vaka sayısı 103 milyonu aştı

Corona virüsü salgınında vaka sayısı 103 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 2 milyon 300 bine yaklaşırken, toplam vaka sayısı 103 milyonun üzerinde. Pek çok ülkede aşılama başlamasına rağmen salgının artışı da hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’de ise resmi verilere göre salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 26 bini aşmış durumda. Gelişmeler sayfamızda.

 


Diyarbakır’da bir doktor Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi 

Diyarbakır Tabip Odası, kentte özel bir sağlık kuruluşunda Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı olarak görev yapan doktor Uğur Yılmaz’ın, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu.


DSÖ: Dünya genelinde Covid-19 vakaları üç haftadır düşüşte

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre’deki merkezinde video konferans basın toplantı yaptı.

Dünya genelinde geçen haftayla birlikte üst üste üç haftadır Covid-19 vakalarının düştüğünü aktaran Ghebreyesus, “Hala vaka sayısı artan birçok ülke var ama küresel düzeydeki bu (düşüş) cesaret verici.” dedi.

Ghebreyesus, vaka sayılarındaki düşüşün Covid-19’un hızla yayılan türünün bile kontrol edilebileceğini gösterdiğini belirterek, “Kanıtlanmış mevcut halk sağlığı önlemlerini uygulamaya devam edersek, bu, enfeksiyonları önleyebileceğimizi ve hayat kurtarabileceğimizi gösteriyor” ifadesini kullandı.

“Ancak, daha önce de buradaydık” uyarısını yapan Ghebreyesus, hükümetlerin geçen yıl karantina uygulamalarına erken son vererek “virüsün daha güçlü şekilde” geri gelmesine yol açtığını anımsattı.

Ghebreyesus, Covid-19 aşı uygulamalarının başladığı ülkelerde hükümetlerin mevcut önlemlere son vermesi için henüz çok erken olduğu uyarısında bulundu.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 124 kişi yaşamını yitirdi, 7 bin 719 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 500 bine yaklaşıyor.

Bugün ülke genelinde 141 bin 703 test yapıldığı ve 6360yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 124 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 8 bin 16 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 7 bin 719. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 485 bin 182’ye yükseldi.


Erdoğan, okulların yeniden açılış takvimini açıkladı

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısını ardından açıklama yaptı.

Vaka sayılarına paralel olarak yüz yüze eğitimin kademeli olarak 1 Mart’tan itibaren başlayacağını söyleyen Erdoğan, şu bilgileri verdi:

  • Köy okullarında 15 Şubat’ta eğitim öğretimin başlamasını kararlaştırdı. Vaka artışı görülürse tekrar değerlendirilecek.
  • 8 ve 12. sınıflar ile ilkokul ve özel eğitim okullarındaki eğitim-öğretimin 1 Mart’ta başlaması için hazırlıklara başlanacak.
  • Vaka sayılarındaki iyileşmeye paralel olarak 1 Mart’tan itibaren il bazında eğitim öğretimin kademeli başlaması için çalışmalar yürütülecek.

Erdoğan ayrıca, vakaların belirli sayının altına düşmesiyle esnafa yönelik kısıtlamaların da kademeli gevşetilmesi takvimini başlatmayı planladıklarını sözlerine ekledi.


Van’da mutasyonlu virüs şüphelisi kişi ve ailesine karantina

Fotoğraf: DHA

Türkiye’ye geçen hafta yurt dışından gelen ve mutasyona uğramış yeni Corona virüsü türüne yakalandığı şüphesi olan kişi ile ailesi, Van’ın Edremit ilçesindeki evlerinde karantinaya alındı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta 17 kentte 128 kişide mutasyonlu virüs tespit edildiğini açıklamıştı.

Koca, “Mutasyon tehdidine karşı dikkatli olmalıyız. Avrupa’daki vaka artışlarının arkasındaki etmenlerden biri virüsün mutasyonlu varyantı. Ülkemizde mutasyonlu virüs tespit edilen vatandaş sayısı 128’e yükselmiştir. 17 şehrimizde İngiltere varyantı görüldü” ifadelerini kullanmıştı.

DHA’da yer alan habere göre Koca’nın açıklaması sonrası Van’da da, geçen hafta çalışmak için gittiği Sırbistan’dan gelen bir kişinin Corona virüsüne yakalandığı belirlendi.

Bu kişi ve ailesi, bulaştırıcılığı yüksek olduğu için mutasyonlu virüs şüphesiyle Edremit ilçesindeki evlerinde karantinaya alınarak tedavilerine başlandı.

Binanın önünde polis ekiplerinin de konuşlandığı belirtildi.


Türkiye’de Covid-19 aşısı yapılanların sayısı 2 milyonu geçti

Fotoğraf: AFP

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Covid-19 salgınına karşı başlatılan aşılama kampanyası kapsamında aşı yapılan kişi sayısı 2 milyonu geçti.

Bakanlığın “Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu”nda yer alan verilere göre, Türkiye’de aşılananların sayısı 2 milyon 52 bin 444.

Türkiye’de aşı kampanyası 14 Ocak’ta başlamıştı.

Aşılama programının birinci aşaması halen devam ediyor.

Şu anda 75 ile 79 yaş arasındaki kişilere aşılama yapılıyor.


Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Covid-19 önlemleri ele alınacak

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak.

Kabine toplantısında vaka sayılarına göre kısıtlamalarda esneme yapılıp yapılmayacağı da ele alınacak.

Kafe ve restoranların ne zaman ve nasıl açılacağının da toplantıda ele alınması bekleniyor.

15 Şubat’ta açılması planlanan okullarda eğitimin yüz yüze mi yoksa uzaktan mı devam edeceği de gündemdeki konulardan biri.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre lokanta, restoran ve kafelerin vaka sayısına bağlı olarak kademeli, sınırlı kapasite ve HES kodu sorgulamasıyla Mart ayında açılabileceği beklentisi dile getiriliyor.

Erdoğan ise “Restoran işletmecilerine ilişkin kısıtlamalarla ilgili konuyu kabine toplantımızda yeniden ele alacağız. Her ne kadar işi sıkı tutacağız deseler de maalesef sıkı tutulmuyor” demişti.


Dünyada 26 milyonu aşkın aktif vaka var

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 103.528.865
  • Can kayıpları: 2.237.799
  • İyileşenler: 75.130.289
  • Aktif vakalar: 26.156.279

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (26.767.229)
  • Hindistan (10.758.619)
  • Brezilya (9.204.731)
  • Rusya (3.850.439)
  • Britanya (3.817.176)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (452.279)
  • Brezilya (224.534)
  • Meksika (158.536)
  • Hindistan (154.428)
  • Britanya (106.158)



Önceki Haber
‘Ulusal birlik’ eyleminde gözaltına alınanlar serbest
Sonraki Haber
Abluka, müdahale, gözaltı ve direniş: Boğaziçi'nde bugün ne oldu?