Ana SayfaDünyaCorona virüsü salgınında vaka sayısı 110 milyonu aştı

Corona virüsü salgınında vaka sayısı 110 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Corona virüsü salgının sol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2,5 milyona yaklaşırken, toplam vaka sayısı 110 milyonu geçti. Mart ayından itibaren kademeli olarak ‘normalleşme’ sürecine geçilecek olan Türkiye’de ise vaka sayısı 2 milyon 600 binin üzerinde. Günün öne çıkan gelişmeleri sayfamızda.

 


BM: 130’dan fazla ülkeye Covid-19 aşısı gitmedi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nde Covid – 19 salgını ve aşıya eşit erişimin görüşüldüğü toplantıda konuştu.

Guterres, virüsün “orman yangını” gibi yayılırsa sürekli mutasyona uğrayacağı, daha bulaşıcı ve ölümcül olabileceği uyarısında bulundu.

Salgının uzamasının ekonomik iyileşmeyi de geciktireceğine dikkati çeken Guterres, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) küresel aşı programı COVAX’in desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Guterres, Covid-19 salgınına karşı geliştirilen aşıların eşit ve adil dağıtılmadığını vurgulayarak, “Covid-19 aşılarının yüzde 75’ini sadece 10 ülke kullanırken 130’dan fazla ülkeye tek bir doz dahi aşı gitmedi” dedi.

Guterres, dünyanın küresel aşılama planına ihtiyacı olduğunu belirterek, G20 ülkelerine küresel aşılama planının uygulanması için acil durum görev gücü kurması çağrısı yaptı.

Acil durum görev gücünün aşı üretme kapasitesi olan tüm ülkeleri kapsaması gerektiğini dile getiren Guterres, bu hafta toplanacak G7 ülkeleri liderler zirvesinin gerekli mali kaynakları harekete geçirmede ivme yaratabileceğini kaydetti.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 86 kişi yaşamını yitirdi, 7 bin 325 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 600 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 117 bin 121 test yapıldığı ve 649 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 86 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 7 bin 209 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 7 bin 325.


Erdoğan: Mart ayından itibaren kademeli olarak ‘normalleşme’ süreci başlayacak

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Covid-19 salgınıyla ilgili “Kimi şehirlerimizde karşımıza iyi bir fotoğraf çıkarken kimi şehirlerimizin hala sıkıntıda olduğunu gördük” ifadelerini kullandı.

Aşı çalışmalarının sürdüğünü belirten Erdoğan, “5.5 milyonun üzerinde bir aşı çalışmasını tamamladık” diyerek Mart ayında aşılamada yüksek rakamların görüleceği bir ay olacağını söyledi.

“İllerimizi dört gruba ayırarak, Mart ayı ile birlikte kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz” diyen Erdoğan şu bilgileri verdi:

“Haftasonu uygulamasından başlayarak sokağa çıkma sınırlamasını da illerimizdeki vaka, aşılama gibi kriterlere göre kaldırıyoruz.

“Halen uzaktan eğitimle faaliyetlerine devam eden öğrencilerimizin durumu, illerimizdeki vaka sayısına göre değerlendirilecektir.

“Restoran, kafe, kıraathane ve benzeri esnafımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.

“İllerimizi vaka, aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek, çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Normalleşme takvimini de buna göre yürüteceğiz.”

Erdoğan ayrıca, kısa çalışma ödeneğinin süresinin de son kez Mart sonuna kadar uzatıldığını söyledi.


Sağlık Bakanlığı: Covid-19 aşısı mesai saatleri dışında ve hafta sonu yaptırılabilir

Sağlık Bakanlığı, Twitter üzerinden aşı randevusu ve aşılama süreciyle ilgili bilgi paylaştı.

Açıklamada “Covid-19 aşısını mesai saatleri dışında ve hafta sonu da hastanelerden randevu alarak ücretsiz yaptırabilirsiniz” ifadelerine yer verildi.

Bakanlık ayrıca aşı sırasını kontrol etmek ve randevu almak için e-Nabız üzerinden yurttaşların faydalanabileceğini hatırlattı.


YÖK’ten yüz yüze eğitim açıklaması

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), uygulamalı eğitimin gruplar halinde yüz yüze, teorik eğitimin ise asgari yeterlilikler dikkate alınarak çevrimiçi yapılmasına karar verdi.

Açıklama şöyle:

“Uygulamalı eğitimlerin azami dikkatin gösterilmesi ve sıkı tedbirlerin alınması şartıyla öğrenciler seyreltilerek, gruplara ayrılarak yüz yüze yapılabileceği, teorik eğitimlerin ise mümkün olduğunca çevrimiçi yapılması hususları bütün devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarımıza bugün bir resmi yazı ile bildirilmiştir.”


Koca: Üniversitelerde uygulamalı eğitim yüz yüze yapılabilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla yüksek öğretim kurumlarında uygulamalı eğitimin yüz yüze yapılabileceğini belirtti.

Koca, “Uygulamalı eğitimin mümkün olduğunca yüz yüze yapılması, teorik eğitimlere ise çevrimiçi olarak devam edilmesi konusundaki görüş birliği Yüksek Öğretim Kurumumuza iletilmiştir” ifadelerini kullandı.


Bir sağlık çalışanı daha ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Covid-19 salgını nedeniyle bir sağlık çalışanının daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

İstanbul’da özel bir hastanede çalışan doktor Halil Onaltı’nın yaşamını yitirdiği belirtildi.


Küresel salgına dair son veriler

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 110.035.688
  • Can kayıpları: 2.429.813
  • İyileşenler: 84.851.815
  • Aktif vakalar: 22.754.619

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (28.381.220)
  • Hindistan (10.937.320)
  • Brezilya (9.921.981)
  • Rusya (4.099.323)
  • Britanya (4.058.468)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (499.991)
  • Brezilya (240.983)
  • Meksika (175.986)
  • Hindistan (155.949)
  • Britanya (118.195)



Önceki Haber
Antarktika'da buzun altında deniz yaşamı keşfedildi
Sonraki Haber
İran’da 5.6 büyüklüğünde deprem