Ana SayfaDünyaCovid-19: Can kayıpları iki buçuk milyona yaklaşıyor, aşılama yetersiz

Covid-19: Can kayıpları iki buçuk milyona yaklaşıyor, aşılama yetersiz

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı iki buçuk milyona yaklaşırken, toplam vaka sayısı 110 milyonun üzerinde. Birleşmiş Milletler aşı dağılımının eşit ve adil olmamasını eleştirerek, 130 ülkeye hiç Covid-19 aşısının ulaşmadığını bildirdi. Yaklaşık altı milyon aşının yapıldığı Türkiye’de ise Mart ayından itibaren kademeli olarak ‘normalleşme’ sürecine geçileceği açıklandı. Günün gelişmeleri sayfamızda.

 


Fransa’da Covid-19 testi pozitif çıkanların karantina süresi 10 güne çıkarıldı

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, Covid-19 testi pozitif çıkanların karantina süresinin yedi günden 10 güne çıkarıldığını açıkladı.

Değişikliğin 22 Şubat Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe gireceğini söyleyen Veran, pozitif vakalarla temaslı olanların karantina süresinin ise yedi gün olarak devam edeceğini belirtti.

Karantina sürelerindeki yeni düzenlemenin 10 Haziran’a kadar devam edeceğini belirten Bakan Verab, “Gün rahatlama günü değil. Yapacağımız en kötü şey zamanı gelmeden kısıtlamaları kaldırmak olur” dedi.

Bu arada Fransa’da toplam vaka sayısı 3 milyon 536 bin 648’e, toplam can kaybı ise 83 bin 393’e ulaştı.


Kütahya’da bir köy karantinaya alındı

Kütahya’nın Dumlupınar ilçesine bağlı Allıören köyü, artan Covid-19 vakalarının ardından İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla 10 gün karantinaya alındı.

Köye giriş-çıkışlar jandarma tarafından kontrol altına alınarak kısıtlandı.

Karantinadakilerin ihtiyaçlarının Dumlupınar Kaymakamlığı koordinesindeki Vefa Sosyal Destek Grupları’nca karşılanacağı belirtildi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 83 kişi yaşamını yitirdi, 7 bin 241 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 650 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 115 bin 406 test yapıldığı ve 640 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 83 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 7 bin 217 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 7 bin 241.


Bakan Koca, vaka sayısı en çok artan ve azalan illeri açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son bir haftada önceki haftaya göre 100 bin nüfusta tespit edilen Corona virüsü vaka sayısı bazında en çok artış ve azalış yaşanan illeri açıkladı.


Eğitim Sen: MEB ve Sağlık Bakanlığı salgında gerekli stratejiyi geliştiremedi

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Corona virüsü salgını kapsamında uzaktan öğretimin sürdüğü okulların yeniden açılmasına ilişkin karara dair basın toplantısı düzenledi.

Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın salgın sürecinde gerekli stratejileri hayata geçiremediğine vurgu yaparak, “MEB’in sağlıklı ve güvenli bir eğitim için okul açma ve salgında eğitimi sürdürme stratejilerini farklı eğitim sendikaları, veli dernekleri ve okullardaki eğitim emekçilerini içerecek biçimde katılımcı mekanizmalarla belirlemeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.


Bilim Kurulu üyesinden ‘tedbirlere devam’ uyarısı: Mutasyonlu virüs daha hızlı bulaşıyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, Adana’da vakaların pik yaptığı 2020 yılının kasım, aralık aylarına göre yoğun bakımlardaki hasta sayılarının kısıtlamalarla birlikte yarı yarıya azaldığını söyledi.

Ancak bunun virüsün etkinliğini yitirdiği anlamına gelmediğini vurgulayan Gündüz, “Bizim şu ana kadar aldığımız verilerden elde ettiğimiz sonuç; mutasyona uğrayan virüslerin daha hızlı bulaştığıdır. En az 3’te 1 oranında daha hızlı bulaşıyor, bu daha da yüksek olabilir. Bu bilgiye kesin sahibiz ancak mutasyona uğramış virüslerle hasta olanların daha ağırlaştığına dair elimizde herhangi bir veri yok” dedi.

Virüsten korunmak için tedbirlere dikkat edilmeye devam edilmesi gerektiğini ifade eden Gündüz, şu önerilerde bulundu:

“En az 3’te 1 oranında hızla bulaşan mutant virüsler varken kişisel koruyucu tedbirlerimizi de en az bu oranda artırmalıyız. Mesafeyi yine 3’te 1 oranda artırmalıyız. Maskeyi daha doğru kullanmalıyız. Kapalı ortamlarda çok uzun süre kalmamalıyız. Kalmak zorundaysak havalandırmaya dikkat etmeliyiz. Virüsün artışını engellememiz tedbirlerle olacak. Çünkü henüz toplumun tamamı da aşılanmadı. Aşı takvimi devam ediyor. Toplumun önemli bir kısmı aşılanana kadar bu mutant virüslerin de varlığını bilirken tedbirlerimizi yarı yarıya artırmamız son derece önemli. Buna da muhtemelen bahar ayının sonuna kadar devam etmemiz gerekiyor gibi görünüyor.”


“Güney Afrika varyantı aşı korumasını düşürebilir”

Bir laboratuvar çalışması, Güney Afrika’da ortaya çıkan Corona virüsünün mutasyona uğramış yeni türünün Pfizer/BioNTech aşısının antikor korumasını üçte iki oranında azaltabileceğini ortaya koydu.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, Covid-19 aşısının virüsün bu varyanta karşı koruma sağlayıp sağlamayacağının da net olmadığı belirtildi.


Erdoğan ‘kademeli normalleşme’nin Mart’ta başlayacağını duyurdu

Dünkü kabine toplantısının ardından açıklama yapan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Covid-19 salgınında hafta sonu uygulaması başta olmak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarının, illerdeki vaka ve aşılama gibi kriterlere göre aşamalı olarak kaldırılacağını duyurdu.

Erdoğan, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere göre illerin 4 kategoriye (düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli) ayrılacağını ve Mart ayı itibarıyla da kademeli “normalleşme sürecine” geçileceğini aktardı.

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları 30 Kasım 2020’den beri devam ediyor.

Restoran ve kafelerin açılmasıyla ilgili de konuşan Erdoğan, “Esnafımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır” dedi.

Erdoğan ayrıca, kısa çalışma ödeneğinin süresini de son kez olmak üzere Mart ayı sonuna kadar uzattıklarını söyledi.

Aşılama sürecine ilişkin bilgi veren Erdoğan şöyle devam etti:

“Halihazırda 5 milyon 700 bin aşılama sayısına ulaşmış durumdayız. Birinci aşı gruplarının kapsamı genişletilirken ikinci aşı sürecine başlandı. İlk etapta ihtiyaç duyacağımız aşılarla ilgili gereken bağlantıları yaptık; tedariklerini parça parça gerçekleştiriyoruz.”


BM Genel Sekreteri: 130 ülkeye hiç aşı ulaşmadı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, aşı dağılımının eşit ve adil olmamasını eleştirerek, bugüne kadar 130 ülkeye hiç aşı ulaşmadığını söyledi.

Guterres, küresel çapta aşı planı hazırlanması çağrısında bulundu.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Küresel salgına dair son veriler

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 110,435,754
  • Can kayıpları: 2,441,044
  • İyileşenler: 85,328,342
  • Aktif vakalar: 22,665,575

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (28,453,526)
  • Hindistan (10,950,201)
  • Brezilya (9,979,276)
  • Rusya (4,112,151)
  • Britanya (4,071,185)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (502,544)
  • Brezilya (242,178)
  • Meksika (177,061)
  • Hindistan (156,038)
  • Britanya (118,933)



Önceki Haber
Ankara’da dört yıl aradan sonra Kürtçe dersler verilecek
Sonraki Haber
Aydın’da iş cinayeti: Taş ocağında yüksekten düşen işçi hayatını kaybetti