Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayısı 106 milyonu aştı

Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 106 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün bulaştığı insan sayısı 106 milyonu aştı. Virüsün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle can kayıpları da 2 milyon 320 binin üzerinde. Türkiye’de ise mutasyona uğramış virüs tespit edilenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 6 bin 670 vaka tespit edildi, 112 kişi yaşamını yitirdi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 530 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 129 bin 715 test yapıldığı ve 623 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 112 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 8 bin 201 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 6 bin 670. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 531 bin 456’ya yükseldi.


AstraZeneca aşısı Güney Afrika varyantına karşı ‘sınırlı koruma sağlıyor’

İlaç şirketi AstraZeneca’nın Oxford Üniversitesi’yle birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısının, ilk araştırmalara göre Güney Afrika varyantının sebep olduğu, orta şiddette geçirilen Covid-19 hastalığına karşı kısıtlı koruma sağladığı açıklandı.

Şirket ayrıca, aşının daha bulaşıcı olan bu varyantın ortaya çıkarttığı ağır hastalığa karşı koruyup korumadığının da tam anlamıyla belirlenemediğini bildirdi.

Ancak şirket, aşının ağır vakaları önleyeceğine inandıklarını, çünkü diğer Covid-19 aşıları gibi antikor üretilmesini sağladığını kaydetti.

İki binden fazla kişinin katıldığı çalışmaya ilişkin araştırma sonuçları henüz hakem onayından geçmedi.

AstraZeneca, geliştirdiği aşının Güney Afrika varyantına yönelik etkisinin iyileştirilmesi üzerinde çalıştığını da duyurdu.

Şirket, planladıkları gibi gitmesi halinde bu yöndeki çalışmanın sonbahar başında tamamlanacağını ve Güney Afrika türüne karşı etkili hale getirilen aşının sunulmasını hedeflediklerini kaydetti.

Aşının Britanya’da görülen yeni türe karşı etkili olduğuysa Cuma günü Oxford Üniversitesi tarafından da doğrulanmıştı.

Corona virüsünün Güney Afrika varyantı dışında biri Brtianya’da diğeri de Brezilya’da görülen iki türü daha tespit edimişti.


Prof. Dr. İlhan’dan mutasyonlu virüs uyarısı

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yeni Corona virüsü varyantlarının Türkiye’de görülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İlhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın mutasyonlu virüsün 20’den fazla ilde görüldüğünü açıkladığını anımsatarak, şunları söyledi:

“Mutasyonun yoğun olduğu yerler varsa bu illerle ilgili kısıtlamalar yapılabilir elbette ama şu an için böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü Türkiye’nin her yerinde var. Bir ilçede, bir mahallede görülmüş olsa, oranın karantina altına alınması söz konusu olabilir ama bu vatandaşlarımız içinde, tedavileri evlerde ve hastanelerde sürenler var. Zor bir dönemden geçiyoruz, bazı esnaf grubumuz zorlanıyor, insanlarımız evde kalmaktan sıkıldı ama şimdi kısıtlamaları gevşetmenin zamanı değil, hepimizin de şahit olduğu üzere.

“Kurallara uymazsak mutant virüsün her ilde yayılımı söz konusu olur. 20’nin üstünde ilimizde mutasyonlu virüs görüldü, artık bu noktadan sonra vatandaşlarımızın kapalı ortamda bir araya gelmekten çekinmesi gerekiyor. Hafta sonu kapalı ortamda birden fazla ailenin bir araya gelmemesi, turistik yerlerde birden fazla ailenin bir araya gelmemesi, ev kiralama, hafta sonu bir arada olma, tatil yapma gibi anlayışlardan kesinlikle kaçınılması gerekiyor.”


Bilim kurulu üyesi: İstanbul koptu gidiyor, ikinci zirveyi yapacak

Fotoğraf: EPA

“Mutasyon virüsler de girdi, riski daha hızlandırdı. Bu boş vermişlik içinde İstanbul koptu gidiyor, ikinci zirveyi yapacak…”

Yukarıdaki sözlerin sahibi halk sağlığı uzmanı, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın.

Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’nın yazısında aktardığına göre Akın, Britanya’da ortaya çıkan mutasyonlu virüs ile Güney Afrika ve Brezilya varyantlarının riski artırdığına dikkat çekti.

Mesai saatlerindeki yoğunluğun da altını çizen Prof. Dr. Levent Akın, “İşverenlere ısrarla, ‘Mesai saatlerini değiştirin’ diyoruz ama dinlemiyorlar” dedi ve İstanbul’da ciddi anlamda vaka artışı olacağını dair kaygısını şu sözlerle ifade etti:

“İstanbul’da bir süre sonra enfeksiyon kapmış insan sayısında yükselme görmememiz imkansız. Çünkü İstanbul koptu gidiyor… Önlemlere uyan sayısı gittikçe azalmaya kalabalık ise bir o denli artmaya başladı. İngiltere ve Güney Afrika varyantı da üzerine bindi.”


Küresel salgına dair son veriler

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 106,377,451
  • Can kayıpları: 2,321,363
  • İyileşenler: 78,032,725
  • Aktif vakalar: 25,878,040

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (27,519,636)
  • Hindistan (10,827,314)
  • Brezilya (9,497,795)
  • Rusya (3,967,281)
  • Britanya (3,929,835)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (473,528)
  • Brezilya (231,069)
  • Meksika (165,786)
  • Hindistan (155,032)
  • Britanya (112,092)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Vatikan lütfetti: Piskoposlar Meclisi’nde ilk kez bir kadına oy hakkı
Sonraki Haber
HDP Gençlik Meclisi üyesi Ünal tutuklandı