Ana SayfaDünyaCovid-19: Mutasyonlu virüs vakaları artmaya devam ediyor

Covid-19: Mutasyonlu virüs vakaları artmaya devam ediyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 2 milyon 300 bine yaklaşırken, toplam vaka sayısı 105 milyon bandında. Aşılama kampanyasının sürdüğü Türkiye’de ise mutasyona uğramış virüs tespit edilenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Kuzey Kıbrıs’ta 15 Şubat’a kadar sokağa çıkma yasağı

Kuzey Kıbrıs’ta 15 Şubat’a kadar tam sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Kuzey Kıbrıs Bakanlar Kurulu iki farklı toplantı yapmasının ardında alınan kararları basın toplantısı ile duyurdu.

Buna göre;

  • 5 Şubat’ta yerel saatle 20.00’den itibaren 15 Şubat gece yarısına kadar tam sokağa çıkma yasağı uygulanacak.
  • Nöbetçi eczaneler, market, benzin, manav gibi işletmeler 08.00-17.00 arasında açık olacak.
  • İlçeler arasında tüm giriş ve çıkışlar kapatılacak.
  • 7 Şubat ve 14 Şubat Pazar günleri nöbetçi eczaneler hariç tüm sektörler kapalı olacak.
  • Bankalar 8-12 Şubat tarihleri kapalı olacak.

Kuzey Kıbrıs’ta  toplam vaka sayısı 2 bin 584’e ulaşırken, can kaybı ise 14.


MEB, yüz yüze eğitimin detaylarını açıkladı

MEB’in 15 Şubat’tan itibaren kademeli başlatılacak yüz yüze eğitimle ilgili illere gönderdiği yazıya göre, Bilim ve Sanat Merkezleri de 1 Mart itibarıyla ortaokul 8. sınıflarla birlikte yüz yüze eğitime geçecek. Yüz yüze eğitim döneminde Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan rehber doğrultusunda tedbirler uygulanacak.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 113 kişi yaşamını yitirdi, 7 bin 909 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 500 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 145 bin 67 test yapıldığı ve 627 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 113 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 8 bin 815 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 7 bin 909. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 508 bin 988’e yükseldi.


Bilim Kurulu üyesi: Mutasyonlu virüsün görüldüğü il sayısı 23 oldu

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Sema Turan, mutasyonlu virüsün görüldüğü il sayısının 23’e yükseldiğini söyledi.

Prof. Dr. Turan, “Son günlerde özellikle İngiltere’deki görüntüler bu virüsün yarattığı hastalığın da şiddetinin oldukça yüksek olduğu şeklinde. Bu da şu anlama geliyor ki bireylerin hastaneye, yoğun bakıma ihtiyaç duyma oranları artabilir. Bu nedenle dikkatli olmak zorundayız. Mutasyonel virüsün yayılmaması için elimizden geleni yapmamız gerekiyor” dedi.

DHA’ya konuşan Bilim Kurulu üyesi Turan, “23 şehirde mutasyonlu virüse rastlandı. Özellikle yurtdışından gelen veriler yüksek bulaştırıcılık oranına sahip olduğunu gösteriyor. Ancak hastalık şiddetinin nasıl olduğu konusunda net bir bilgi yoktu. Fakat son günlerde özellikle İngiltere’deki görüntüler bu virüsün yarattığı hastalığın da şiddetinin oldukça yüksek olduğu şeklinde” diye ekledi.


Prof. Dr. Şener: Mutasyonlu virüse karşı çift maske takın

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, mutasyonlu virüse karşı çift maske takılmasını tavsiye etti.

DHA’ya konuşan Şener, “Hızlı yayılım ve potansiyel olarak bulaşıcılığı daha yüksek olduğu için özellikle kapalı ve kalabalık alanlarda çift kat maske takılması ekstra önem arz ediyor” dedi.

Türkiye genelinde yavaş yavaş artık mutant virüs olguları ile vakalarının bildirilmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Alper Şener, şöyle devam etti:

Bakanlığın veri tabanına bakıldığı zaman Türkiye’de yaygın olarak İngiltere mutantı görülüyor. İngiltere mutantının diğerlerinden farkı yüksek oranda bulaşıcılık potansiyeli olması. Çünkü virüs açılımı fazla oluyor bu tip hasta gruplarında. Hızlı yayılım ve potansiyel olarak bulaşıcılığı daha yüksek olduğu için özellikle kapalı, kalabalık alanlarda mutlaka çift kat maskenin takılması ekstra önem arz ediyor. Zaten buna yönelik de yakın zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin CDC ve NIH’nin baş araştırmacısı Dr. Anthony Fauci, ekstra bir öneri olarak bunun mutlaka yapılması gerektiğini duyurdu.

Bence bütün vatandaşlarımızın da özellikle kapalı, kalabalık alanlarda, odada 3 kişiden fazla olduğu zaman, 10 metrekareden küçük alanda, otobüs içerisinde, metroda mesafenin minimum düzeyde sağlanamadığı alanlarda ideali çift kat maske takmalıdır. Gün içinde dıştaki maskeyi değiştirmek yeterli. Islandığında ise içteki maskeyi değiştirmek gerekiyor.

Buradaki iddia edilen rakam yüzde 90’lara kadar ulaşan bir koruyuculuk sağlama, neredeyse N95’e eş değer koruyuculuk sağlamayı hedefliyoruz. Çünkü N95 dediğimiz maskeler hem maliyetli hem de tedarikinde sıkıntı yaşanabiliyor. Bu tip maskelerin vatandaşlara ulaşması oldukça zor oluyor. Ona ulaşmak yerine çift kat cerrahi maske takılması mutant virüs için yeterli ve gerekli görülüyor.


Bakan Koca’dan yeni mutasyonlar konusunda uyarı

Fotoğraf: EPA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyona uğramış Corona virüsünün yeni türlerinin Türkiye’deki yayılımına ilişkin açıklama yaptı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Koca, şunları kaydetti:

Riskli mutasyonlar sınır tanımadan yayılıyor. Ülkemizdeki İngiltere mutasyonu 196 oldu. İki Güney Afrika, bir de Brezilya varyantı ile karşılaşıldı. Yeni mutasyonların görüldüğü ve vakaların yeniden artışa geçtiği bugünlerde tedbirlerden taviz vermeden mücadelemizi sürdüreceğiz.

Türkiye’de son 24 saatte 8 bin 102 yeni vaka, 632 yeni hasta tespit edildi. Böylece, toplam vaka sayısı 2 milyon 501 bin 79’a yükseldi.

117 kişinin de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesi sonucu toplam can kaybı 26 bin 354 oldu.


Küresel salgında son veriler

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 104,911,243
  • Can kayıpları: 2,278,586
  • İyileşenler: 76,653,005
  • Aktif vakalar: 25,835,627

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (27,150,457)
  • Hindistan (10,791,123)
  • Brezilya (9,339,921)
  • Rusya (3,901,204)
  • Britanya (3,871,825)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (461,930)
  • Brezilya (227,592)
  • Meksika (161,240)
  • Hindistan (154,742)
  • Britanya (109,335)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
MEB, yüz yüze eğitimin detaylarını açıkladı
Sonraki Haber
Boğaziçi direnişi bir ayı geride bıraktı: Ne oluyor, kim ne diyor?