Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde vaka sayıları 112 milyon bandında

Covid-19 pandemisinde vaka sayıları 112 milyon bandında

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı iki buçuk milyona, toplam vaka sayısı da 112 milyona dayandı. Can kaybının 28 bini aştığı Türkiye’de ise ‘kademeli normalleşme’ süreci başlıyor, ancak uzmanlar temkinli olunmasını istiyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Bakan Koca: Bazı illerde belirgin artış var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre haftalık Covid-19 vaka sayısını açıkladı.


DSÖ: Covid-19 salgını 2022’nin başlarında biter

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, Covid-19 salgınının 2022 yılının başlarında biteceğini ve en kötü senaryonun geride kaldığını söyledi.

Danimarka devlet yayıncısı DR’ye açıklamalarda bulunan Kluge, 2021 yılında da Covid-19’un tüm dünyada etkisini göstereceğini ancak 2020 yılına göre daha temkinli ve yönetilebilir olacağını vurguladı.

Kluge, en kötü senaryonun geride kaldığını, virüsün ilk yayılmaya başladığı 2020 yılına göre virüs hakkında daha fazla bilgiye sahip olunduğunu belirtti.

Covid-19 salgınında yaşanan gelişmeleri hiç kimsenin önceden bilemeyeceğini vurgulayan ve kendi tahminini açıklayan Kluge, “2022’nin başında salgının sona ereceğini düşünüyorum. Virüs olmaya devam edecek, ancak kısıtlamalara ihtiyaç olacağını düşünmüyorum. Bu iyimser bir mesaj” ifadelerini kullandı.

Covid-19’un mutasyona uğramasını da değerlendiren Kluge, mutasyonların normal olduğunu ve virüsün bulaştığı kişiye uyum sağlamaya çalıştığını ancak mutasyonların hızlı yayılmasının kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

Covid-19’un mutasyona uğramış daha hızlı yayılan türlerinin hızından dolayı geliştirilen aşıların ne kadar efektif olduğunu çok sıkı takip ettiklerini belirten Kluge, gerek görülmesi halinde aşıların yeni mutasyonlara göre düzenlenebileceğini ve mutasyonlar için temelden aşı üretmeye gerek olmadığını ifade etti.


Trabzon’da 68, Antalya’da 55 yer karantinada

Trabzon’un sekiz ilçedeki toplam 68 yerleşim yerinde, artan Covid-19 vakaları nedeniyle karantina uygulandığı duyuruldu.

Vali İsmail Ustaoğlu, Twitter üzerinden hesabından “Değerli hemşehrilerim, bugün itibarıyla sekiz ilçemizde dört mahalle, dört apartman ve 60 hane olmak üzere, toplam 68 yerleşimde karantina uygulamaktayız” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 8-14 Şubat tarihleri arasında nüfusa oranla Covid- 19 vaka sayılarının en yüksek olduğu iller sıralamasında ilk beş il ( Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun) Karadeniz bölgesinde yer alıyordu.

Antalya’da da karantina

Antalya’da ise 55 noktada karantina uygulandığı açıklandı.

Vali Ersin Yazıcı, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Kıymetli Antalyalılar, koronavirüsle mücadele kapsamında bulaş riski nedeniyle ilimiz genelinde 55 noktada karantina uygulaması yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın ihtiyaçları vefa sosyal destek ekiplerimizce karşılanmaktadır” ifadelerini kullandı.


Britanya’da Covid-19 kısıtlamalarının dört aşamada kaldırılması planlanıyor

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Covid-19 pandemisi nedeniyle uygulanan kapanma ve diğer kısıtlamaları aşamalı olarak kaldırma planını açıkladı.

Plana göre;

  • 8 Mart‘tan itibaren bütün okullar açılacak, iki kişi açık havada buluşabilecek. 29 Mart’tan itibaren ise iki farklı haneden kişiler ya da en fazla altı kişi açık havada buluşabilecek. Açık hava sporlarına izin verilecek.
  • 12 Nisan‘dan itibaren ikinci aşamaya geçilecek; berberler, kuaförler ve dış mekanda hizmet veren restoran ve kafe gibi yerler açılabilecek. Bu tarihten itibaren altı kişiye kadar bu tür yerlerde buluşmak mümkün olacak.
  • Üçüncü aşama ise eğer vaka sayıları istendiği gibi düşüş gösterdiği takdirde 17 Mayıs‘tan itibaren yürürlüğe girecek. İki farklı aileden kişilerin kapalı mekanlarda buluşmalarına izin verilecek. Sinemalar, oteller açılacak. Konserlere ve spor müsabakalarının seyircili yapılmasına, sosyal mesafe önlemleri alınarak başlanacak. Stadyumlarda 10 bin kişiye kadar seyirciye izin verilecek.
  • Salgının seyri iyiye doğru giderse 21 Haziran‘da dördüncü ve son aşamaya geçilecek. Bu dönemde altı kişilik buluşmalar 30 kişiye çıkabilecek. Bu tarihte sosyal temasla ilgili bütün yasal sınırlamalar kaldırılabilecek ve ekonominin hala kapalı olan, gece kulüpleri gibi sektörleri de açılacak.

Dört kritere bakılacak

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, hükümet her bir aşamadan diğerine geçmeden önce dört kritere bakarak geçiş kararını onaylayacak. Bu kriterler şöyle:

  • Covid-19 aşılama takviminin planlandığı gibi işlemesi,
  • Aşıların ölümler ve ağır hastalıkları yeterince azalttığının görülmesi,
  • Bulaş hızının hastaneleri zorlayacak düzeyde olmaması,
  • Virüsün yeni varyantlarında, sınırlamaların kaldırılmasını engelleyecek yeni özellikler görülmemesi.

Bu arada Sağlık Bakanı Matt Hancock’un açıklamasına göre aşı yaptıran kişilerin bulaştırıcılık oranı, ilk dalgadakine kıyasla “keskin şekilde” düştü. Hancock bununla birlikte hastanede tedavi gören kişilerin sayısının hala yüksek olduğunu söyledi.

Ülkede şimdiye kadar 17,5 milyon kişiye ilk doz aşı yapıldı. Bu kişilerden 334 bini ikinci doz aşılarını da oldu. 50 yaş üzerindeki herkesin 15 Nisan’a kadar, geri kalan nüfusun da Temmuz sonuna kadar aşı olması hedefleniyor.

Avrupa’da en fazla Covid-19 kaynaklı ölümün görüldüğü ülke olan Britanya’da toplam ölü sayısı 120 bini geçmiş durumda.


BM: Bazı ülkeler salgını bahane edip muhalif sesleri kıstı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bazı ülkelerin Covid-19 salgınını bahane ederek muhalif sesleri ve bağımsız medyayı susturduğunu söyledi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 78 kişi yaşamını yitirdi, 8 bin 104 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 650 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 118 bin 816 test yapıldığı ve 623 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 78 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 5 bin 690 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 8 bin 104.


Fransa’da bölgesel sokağa çıkma yasağı 

Fransa’da Covid -19’un mutasyona uğramış yeni türünün yoğun olarak görüldüğü Nice şehrindeki Alpes-Maritimes bölgesinde Vali Bernard Gonzalez, salgını kontrol altına almak için sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Bölgede kısıtlama tedbirlerinin arttırıldığını açıklayan Gonzalez, sokağa çıkma yasağının 15 gün boyunca hafta sonu uygulanacağını ifade etti.

Gonzalez, Cuma günleri saat 18’de başlayacak yasağın Pazartesi günü saat 6’ya kadar süreceğini belirterek yürüyüş ya da spor yapmak için evin 5 kilometre çevresinde bir saat dışarı çıkmanın mümkün olacağını söyledi.

Salı gününden itibaren işletmeler için yeni kısıtlamaların geçerli olacağını belirten Gonzalez, gıda dükkanları ve eczaneler hariç 5 bin metrekareyi aşan dükkan ve alışveriş merkezlerinin kapanması gerekeceğini duyurdu.

Gonzalez, maske takmanın bölge genelinde zorunlu hale geldiğini ve halka açık alanlarda alkol tüketiminin yasakladığını belirterek, Alpes-Maritimes Havaalanı ve İtalya sınırında kontrollerin artırılacağını ifade etti.

Fransa genelinde, vaka oranı 100 bin kişi için 190 vaka iken, Nice’de bu oran 100 bin kişide 751 vakaya ulaştı.

Alpes-Maritimes bölgesinde ise vaka oranı 100 bin kişi için 588’e ulaşarak ortalamanın üç katı oldu.


Almanya’da bazı eyaletlerde anaokulları ve ilkokullar açıldı

Almanya’nın 10 eyaletinde daha pandemi nedeniyle yaklaşık iki aydır kapalı olan anaokulları ve ilkokullarda yüz yüze eğitime bugün yeniden başlandı.

Vaka sayılarının istenilen seviyeye çekilememesine rağmen okulların açılmasına yönelik eleştirilere yanıt veren Eğitim Bakanı Anja Karliczek, “Almanya’daki birçok okulun yavaş yavaş yüz yüze eğitime geri dönmesi iyi bir gelişme” dedi.

Karliczek, yüz yüze ders işlenmesinin diğer eğitim yöntemleriyle kıyaslanamayacağını ifade ederek, “Çocukların, özellikle de küçük yaştaki çocukların birarada olmaya ihtiyaçları var” diye ekledi.

Bununla birlikte, mevcut enfeksiyon durumunun da göz önünde tutulması gerektiğine işaret eden Eğitim Bakanı, derslerin önümüzdeki haftalarda da sürdürülebilmesi için virüsün bulaşmasını önlemek üzere sağlanan tüm araçların kullanılması gerektiğini vurguladı.

Karliczek yeni virüs varyantlarına da dikkat çekerek, eyalet yönetimlerinin bu konuda da hassas davranacaklarına inanandığını söyledi.

Ayrıca Karliczek ilkokul ve anaokulu öğretmenlerine aşılama sıralamasında öncelik tanınması gerektiğini de vurguladı.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Kısıtlamalara uymayan 31 bin kişiye ceza

İçişleri Bakanlığı, 15-22 Şubat arasında Covid-19 tedbirleri kapsamındaki sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan 31 bin 197 kişi hakkında adli/idari işlem yapıldığını bildirdi:

“Sokağa çıkma kısıtlamasına vatandaşlarımız büyük oranda uyum sağlamıştır. Kısıtlama kararına uymayan vatandaşlarımıza ise idari ya da adli işlem uygulanmıştır. 15 Şubat Pazartesi gününden itibaren hafta içi 21.00 ile 05.00 saatleri arasında, hafta sonu 19 Şubat Cuma akşamı saat 21.00’de başlayıp 22 Şubat Pazartesi günü saat 05.00’e kadar süren sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan toplam 31 bin 197 kişiye Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve TCK’nın ilgili maddeleri kapsamında adli ya da idari işlem yapılmıştır.”


“Kademeli normalleşme” süreci nasıl olacak?

Fotoğraf: Murad Sezer/Reuters

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de Corona virüsünün yayılımıyla mücadele kapsamındaki “kademeli normalleşme” sürecinin 1 Mart’ta başlayacağını duyurmuştu: “Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşeceğiz. 1 Mart itibariyle süreç belirlenen kriterler çerçevesinde dört risk seviyesinde Valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıhha kurullarımızla başlayacak.”

Peki, söz konusu ‘yerinde karar dönemi’ nasıl olacak?

1 Mart’tan itibaren, haftalık paylaşılan şehirlerin Covid-19 vaka sayıları, “kademeli normalleşme” sürecine geçilmesinde belirleyici olacak.

Yüz bin nüfusta 10’un altında vaka görülen iller ‘düşük riskli’, 11-35 arası vaka görülen iller ‘orta riskli’, 36-100 arası vaka görülen iller ‘yüksek riskli’ ve 100’ün üstünde vaka görülen iller ‘çok yüksek riskli’ olarak değerlendirilecek.

İller haritada düşük riskten çok yüksek riske doğru; mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renkleriyle gösterilecek.

Şehirler özelinde alınan tedbir kararları, il pandemi kurullarınca iki haftada bir gözden geçirilecek.

Eğer bir il mavi kategoride ise restoranların açılması, hafta sonu ve hafta içi kısıtlamaların kaldırılması mümkün olabilecek.


Küresel salgına dair son veriler

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 111,962,826
  • Can kayıpları: 2,478,165
  • İyileşenler: 87,331,742
  • Aktif vakalar: 22,148,594

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (28,765,423)
  • Hindistan (11,005,850)
  • Brezilya (10,168,174)
  • Rusya (4,164,726)
  • Britanya (4,115,509)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (511,133)
  • Brezilya (246,560)
  • Meksika (180,107)
  • Hindistan (156,418)
  • Britanya (120,580)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Navalni krizi: AB'den Rusya'ya yeni yaptırımlar
Sonraki Haber
Maltepe Belediyesi işçileri greve çıktı