Ana SayfaGüncelDemirtaş hakkında sekiz yıl hapis cezası istendi

Demirtaş hakkında sekiz yıl hapis cezası istendi

HABER MERKEZİ – HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman ile ilgili ‘yargı önünde hesabını vereceksiniz’ sözleri nedeniyle yargılandığı davada sekiz yıla kadar hapis cezası istendi.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’a “hakaret” ve “terörle mücadele de görev almış kişileri tehdit” iddialarıyla açılanan davanın duruşması Ankara 25’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Edirne F Tipi Cezaevi’nden bağlanan Demirtaş’ın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile yaptığı savunma ardından avukatları söz aldı.

Avukat Ramazan Demir, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire tarafından verilen Demirtaş kararını mahkeme heyetine sunarak, AİHM kararının 18’nci madde açısından sadece değil kararın Demirtaş yargılamalarında bir süreklilik kazandığını belirtti.

Demirtaş’ın “hesap sorarız” talimatını avukatlarına verdiğini aktaran Demir, “Biz avukatlarına hukuki yollara başvurun dedi. Bizde talimatın gereğini yaptık, AİHM’e taşıdık. AİHM dokunulmazlıkların kaldırılmasından, ilk tutuklamaya, tutuklamanın devam etmesi ve ardından gelen ikinci tutuklamaya kadar ayrı ayrı bir değerlendirme yaptı” dedi.

“Davayı divana bırakmaya niyetimiz yok”

Avukat Aydın Erdoğan da, Demirtaş’ın savcı hakkında savunma sırasında beyan bulunduğunu ve kendisine yönelik gerçekleştirilen operasyonlara dair savcının kamuoyuna yansıyan ilişkilerini sorguladığını belirterek şunları söyledi:

Size de sunduk. O görselleri savcı kendi medyaya servis etmiş. Demirtaş’ın hukuk önünde hesap soracağız sözü ardından bizde AİHM önünde hesap sorduk. AİHM kararıyla hukuksuz bir şekilde kaldırılan dokunulmazlıklarla ilgili Meclis mahkum edildi. Cumhurbaşkanı mahkum edildi.

Cumhurbaşkanı sabah akşam ekranlarda masumiyet karinesini çiğneyerek, müvekkilimizin yargılamaları sürerken ‘terörist’ ilan etti. Anayasaya bağlılık yemini eden Cumhurbaşkanı yani Sayın Erdoğan, AİHM tarafından mahkum edilen sanıklardan biridir. Ankara Cumhuriyet Savcısı Yüksel Kocaman, Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hepsi AİHM önünde mahkum edildi.

Davayı divana bırakmaya niyetimiz yok. Halkın nezdi ve vicdanında sandık ve yargılama esnasında soracağız. Kenan Evren’e sorduk. O dönemde Kenan Evren’in yargılanacağını ve bizimde onun karşısında avukatlık yapacağımız aklımıza gelmiyordu. Ama sorduk, bugün tarih daha hızlı ilerliyor ve hukuk önünde herkesten hesap soracağız.

Sekiz yıla kadar hapis istemi

Erdoğan, savunma sırasında sarf edilen sözlerden dava açılmasının savunma hakkına müdahale olduğunu belirterek, beraat talebinde bulundu.

Kocaman’ın avukatı ise savunmaları reddettiğini belirterek, yazılı savunma talebinde bulundu.

Avukat savunmalarını ardından mütalaasını açıklayan savcılık, Demirtaş hakkında ‘tehdit’ ve ‘terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerini hedef göstermek’ suçlarından seki yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Demirtaş ise, “İddianame de bile bir örgüt telaffuz edilmemişken, beni bir örgütle iltisaklı ilan ediyor. Savcı hakkında da suç duyurusunda bulunacağım. Aleni bir yorum yapılmış mütalaada, beni bir örgütle iltisaklı göstermesi suçtur” dedi.

İkinci kez konuşan Demir, “Savcılık makamının müvekkilimiz hakkında ‘PKK/KCK ilgisi ve ilişkisine dair’ ifadesini kendisine iade ediyoruz. Müvekkilimiz yargılaması devam ediyor ama hiçbir örgütle bağlantısı yoktur. Sizde göreceksiniz tüm dosyalardan beraat edecek. Bizde mahkeme salonlarında sizden hesap soracağız” dedi.

Duruşma 9 Nisan’a ertelendi

Kararını veren mahkeme heyeti Demirtaş hakkında Ankara 19’uncu Ağır Ceza ve 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamaları devam eden dosyaların iddianamelerini istedi.

Demirtaş’ın bir sonraki mahkeme salonda hazır bulundurulmasına da karar veren heyet, duruşmanın Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmesini kararlaştırarak duruşmayı 9 Nisan tarihine ertelendi.

Demirtaş, Kocaman hakkında ne demişti?

HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tahliyelerini engelleyen eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, düğününden hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmişti.

Demirtaş, yargılandığı bir davada 7-8 Ocak 2020’deki savunması sırasında o dönem Ankara Cumhuriyet Başsavcısı olan Yüksel Kocaman ile ilgili şunları söylemişti:

Benimle ilgili operasyonun yürütücüsü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı. İkinci tutuklamayı bizzat örgütleyerek. İkinci tutuklamamın nasıl yapıldığının bütün detaylarını biliyorum. Başsavcı Yüksel Kocaman ve yardımcısı. Haklarında suç duyurusu yaptık.

Senin o güvendiğin Saray’dan büyük Allah var Yüksel Kocaman, devran dönüyor. Devran dönüyor, halk var. Sandık kurulduğunda güvendiğin dağlara kar yağacak, bunların hepsinin hesabını yargı önünde vereceksiniz.

Kocaman, 7 Kasım 2020’de Yargıtay üyeliğine atanmıştı.


Karınca, Mezopotamya Ajansı

  'Yargı önünde hesabını vereceksiniz’ diyen Demirtaş hakkında iddianame

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD Büyükelçisi: IŞİD'e karşı DSG ile çalışmaya devam edeceğiz
Sonraki Haber
Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 105 milyonu aştı