Ana SayfaGüncelDeniz Gezmiş’in hiç yayımlanmayan fotoğrafları

Deniz Gezmiş’in hiç yayımlanmayan fotoğrafları

HABER MERKEZİ – 68 devrimci gençlik hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş’in daha önce yayımlanmayan renklendirilmiş dört fotoğrafı paylaşıldı.

68 devrimci gençlik hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş’in yeni fotoğrafları yayımlandı.

Deniz Gezmiş’in akrabası olan Enver Gezmiş, ilk olarak Narodnaya Volya’nın paylaştığı renkli fotoğrafları “Ortaya şöyle yeni fotoğraflar çıktı. Arşivlere yeni katkılarımız olsun. Mart 1971 İçişleri Bakanlığı Önü” notuyla paylaştı.

Deniz Gezmiş’in Ankara’da İçişleri Bakanlığı önünde çekilmiş fotoğraflarını daha önce gördüğünü ancak fotoğrafların büyük boyutlarının olmadığını belirten Gezmiş, fotoğrafların süreci yakından izleyen foto muhabiri Erol Olgundemir’e ait olduğunu tahmin ettiğini söyledi.

Fotoğraflar, 16 Mart 1971’de Sivas’ın Gemerek ilçesinde yakalanan Deniz Gezmiş’in İçişleri Bakanı Haldun Menteşoğlu ile görüşmesi için götürüldüğü bakanlık binası önünden.

Dört eski fotoğraf da paylaşıldı

Enver Gezmiş ayrıca, dört eski fotoğrafı da “Daha önce yayınladığım bu fotoğraflar da Deniz Gezmiş’in 1971’de yakalandıktan sonra Ankara Emniyeti’ne getirilişinden görüntüler. Fotoğrafların çekimi Erol Olgundemir’e ait” ifadeleriyle paylaştı.

Deniz Gezmiş

Ankara’nın Ayaş ilçesinde 27 Şubat 1947’de doğdu.

Öğretmen bir ailenin çocuğu olarak çeşitli kentlerde ilk ve orta öğrenimini gördü. Liseyi İstanbul’da bitirdi.

1966’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne giren Gezmiş, lise yıllarında sol düşünceyle tanışmıştı ve 1965’te Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Üsküdar ilçesine üye oldu.

30 Ocak 1968’de Hukuk Fakültesi’nde Devrimci Hukukçular Örgütü’nü kuran Gezmiş, 12 Haziran 1968’de İstanbul Üniversitesi’nin işgal edilmesine önderlik etti.

İstanbul’a gelen 6. Filo’yu protesto eylemlerinde yer alan Gezmiş, 30 Temmuz’da bu eylemlerden dolayı tutuklandı ve 20 Eylül’de serbest bırakıldı. 1 Kasım 1968’de Samsun’dan İstanbul’a Mustafa Kemal Yürüyüşü’nü düzenledi.

1969 Haziranı’nda Filistin’e giderek Eylül’e kadar Filistin gerilla kamplarında kalan Gezmiş, 20 Aralık 1969’da yakalandı ve Cihan Alptekin’le birlikte 18 Eylül 1970’e kadar tutuklu kaldı. Daha sonra Sinan Cemgil ve Hüseyin İnan’la birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nu (THKO) kurdu.

4 Mart 1971’de dört ABD’li erin kaçırılması eyleminde bulunan Gezmiş, erlerin serbest bırakılmasından sonra Sivas’ın Şarkışla ilçesinin Gemerek nahiyesinde Yusuf Aslan’la birlikte yakalandı.

9 Ekim 1971’de idam cezasına çarptırılan Gezmiş, 6 Mayıs 1972’de idam edildi.

  Deniz Gezmiş'in ilk kez yayımlanan fotoğrafları

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Beyza Buldağ’ın tutukluluk itirazına ret
Sonraki Haber
Kocaeli'deki Boğaziçi eyleminde gözaltına alınanlar serbest