DİB’ten Gare çağrısı: Tarafsız soruşturma açılmalı
HABER MERKEZİ – Demokrasi İçin Birlik, çoğu asker ve polis 13 kişinin yaşamını yitirdiği TSK’nin Gare’ye dönük operasyonu hakkında bağımsız ve tarafsız bir soruşturma açılması çağrısı yaptı.
Demokrasi İçin Birlik (DİB), Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak Kürdistan Bölgesi sınırlarındaki Gare’de gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyon ve 13’ü PKK tarafından alıkonulan polis, asker ve istihbarat personeli, üçü de operasyona katılan asker olmak üzere toplam 16 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
“İnsanlar ölüyormuş ne gam yeter ki saltanat gemisi yüzsün” başlığıyla yapılan açıklamada Gare operasyonun iktidarın başarısızlığıyla sonuçlandığına vurgu yapıldı.
‘Amaç iç siyaseti manipüle etmek’
İktidarın bu operasyonu iç siyaseti manipüle etmek için organize ettiğini kaydeden DİB, şunları belirtti:
Anlaşılan Gare operasyonu, yarattığı sonuçlarla ülkeyi yasa boğarken, AKP- MHP iktidar bloğu, ‘Operasyonun böyle sonuçlanmasının sorumlusu kim?’ sorusunu soran muhalefeti terörist olmakla, terörü desteklemekle suçladı. Ancak her zamanki oyun bu kez tutmadı, Saray rejimi kullandığı tehdit ve şiddet dolu dile rağmen Meclis’teki muhalefete kendi arkasında saf tutturmayı başaramadı. Muhalefeti kendi söylem ve hareket alanına sıkıştırma, Halkların Demokratik Partisi’ni yalnızlaştırma planı şimdilik boşa çıkmış gözüküyor.
‘Bağımsız ve tarafsız kişilerce soruşturma’
Operasyona dair bağımsız ve tarafsız soruşturma başlatılması gerektiğinin altını çizilen açıklamada şöyle devam edildi:
Kim yapmış olursa olsun kabul edilemeyecek bu öldürme olayının sorumlularının ortaya çıkarılması için acil olarak soruşturmaya ihtiyaç var. AİHM’in yerleşmiş içtihadına göre, ölümle sonuçlanan bir olay varsa devletin etkili bir soruşturma yapma yükümlülüğü bulunmakta. Bir şikayet bulunmasa bile, devlet bu sorumluluğunu res’en yerine getirmek zorunda. Aksi halde Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde güvence altına alınan yaşam hakkı ihlal edilmiş oluyor. Soruşturmanın etkili olması için bağımsız ve tarafsız kişiler tarafından yürütülmesi, ölüm nedeninin ve ölümden sorumlu olanların ortaya çıkarılmasına ve cezalandırılmasına yönelik olması ve zaman geçirilmeden açılması gerekiyor.
Ölüm olayının ilgili makamların ihmali sonucu meydana gelmesi ya da ilgili makamların operasyonun planlanması ve uygulanmasında gereken özeni göstermemeleri ya da operasyonu yapanların eğitimlerinin yeterli olmaması, yaşam hakkının ihlal edilmesi anlamına geliyor ve devletin sorumluluğuna yol açıyor.
‘Tek çözüm barış’
Tek çözümün demokratik barışçıl yöntemler olduğuna işaret edilen açıklama şu vurgularla tamamlandı:
Neredeyse kırk yılı aşan savaş, ülkemizde insani, toplumsal, ekonomik, ekolojik tahribata neden oluyor. İnsanlar yoksulluk, işsizlik, açlıkla boğuşurken, salgınla mücadele için aşı bile bulunamazken, ülkenin kaynakları savaşa, operasyonlara iktidarın ‘Yeni Osmanlıcı’, ‘İhvancı’ hamlelerine harcanıyor. Saray tarafından palazlandırılan bir yandaş savaş sermayesi besleniyor. Ölümden ve yıkımdan kurtulmanın tek yolu savaşçı dış politikadan vazgeçilmesi, Kürt sorununun barışçı ve demokratik yollardan çözülmesi, Kürt halkının anadilinde yaşam, yerel demokrasi ve eşit yurttaşlık haklarının sağlanmasıdır.
Saray rejiminin muhalefeti etkisizleştirme hamleleri sürecek. Seçim ve siyasi partiler yasasının değiştirilmesi hazırlıkları, ana muhalefet partilerinin hazine yardımlarını kesme söylentileri, dokuz HDP milletvekili için meclise gönderilen tezkere ve HDP’yi kapatma hamleleri bunun göstergesi.
Toplumsal muhalefet kendisini iktidarın söylem alanına sıkıştırmamalı. Dilimizde barış diye çok güzel bir sözcük olduğunu, barışın mümkün olduğunu hatırlamamız, hatırlatmamız gerek. Her gün daha çok açığa çıkıyor ki, barışı kurmanın yolu demokrasi güçlerinin birliğiyle halkın bizzat kurucusu olduğu bir halkçı seçeneği yaratmaktan geçiyor.
PAYLAŞ:
Tweet