Ana SayfaEğitimDünya genelinde 3 bini aşkın düşünür ve akademisyenden Boğaziçi’ne destek

Dünya genelinde 3 bini aşkın düşünür ve akademisyenden Boğaziçi’ne destek

HABER MERKEZİ – Dünya çapında 3 bin 317 düşünür ve akademisyen, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına tepkiler giderek büyüyen Melih Bulu’yu istifaya çağıran bir metin kaleme aldı. İmzacılardan Prof. Dr. Laurence Cox, “Türkiye iktidarı, bu tür şiddet ve baskıcı politikalar ile kendi kendini yok etme yolunda ilerlemektedir” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne kurum dışından rektör olarak atanan eski AKP milletvekili aday adayı Prof. Dr. Melih Bulu’ya dönük protestolar sürüyor.

Öğrencilerin başlattığı direnişe hem yurt içi hem de yurt dışından destekler gelmeye devam ediyor.

Farklı ülkelerinden 3 bin 317 düşünür, akademisyen, öğretmen ve doktora öğrencisi de 4 Şubat’ta paylaştıkları bir metinle direnişe desteklerini sundu.

Polis şiddetinin kınandığı, yaşananların ‘dehşet verici’ olduğu ifade edilen açıklamada Bulu istifaya çağrıldı.

İmzacılar arasında yer alan Maynooth University (İrlanda Ulusal Üniversitesi) akademisyenlerinden Ass. Prof. Dr. Laurence Cox, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin başlattığı direnişin küresel ölçekte büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Berna Kişin’e konuşan Cox, sosyal ve siyasi bir hak olan protesto hakkını kullanan öğrencilerin “terörist” olarak değerlendirilmesinin “saçmalık” olduğunu dile getirdi.

Protestolara katılan öğrencilerin gözaltına alınması ve tutuklanmasının kesinlikle kabul edilemez bir durum olduğunu belirten Cox, öğrencilere yaptığı baskılarla kendi anayasasından ve taraf olduğu uluslararası anlaşmalardan uzaklaştığını vurguladı.

Cox, aynı zamanda uluslararası insan hakları hukukunu ve akademik özgürlüğün de hiçe sayıldığının altını çizdi.

Üniversitelerin siyasilerin elinde politika aracı olmaktan çıkıp, özerk yönetimlerle akademik alanlar olarak nefes alması gerektiğini kaydeden Cox, öğrencilerin direnişini gönülden desteklediğini ve bütün hak savunucularının da bu direnişi sahiplenmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin uluslararası akademik yapısının azaldığını sözlerine belirten Cox, şunları söyledi:

Türkiye iktidarı, bu tür şiddet ve baskıcı politikalar ile kendi kendini yok etme yolunda ilerlemektedir. Bunun karşısında boyun eğmeyen ve öz hakkını talep eden öğrencilerin talepleri karşılanmalı, üniversiteye iktidar eliyle atanan rektör derhal istifa etmelidir.

“Boğaziçi’nde yaşananlar dehşet verici”

Prof. Michael Neill ise, Boğaziçi Üniversitesi içinde yaşananları son derece “dehşet verici” olarak değerlendirdi.

Eski bir arkadaşım, birkaç kez ziyaret ettiğimiz Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bölümü’nde uzun yıllar kıdemli bir figürdü ve birkaç yıl önce Boğaziçi Üniversitesi’nde İngilizce bölümü adına konferans vermek üzere davet edilecek kadar şanslıydım. Boğaziçi bana her zaman aydınlanmış düşünenin kalesi gibi görünmüştü ve daha önce rektör seçimlerinin üniversite üyeleri tarafından seçilmesi bu düşüncemin kanıtıydı. Fakat bugün olanları düşünerek yukarıdan dayatılan rektörle bu düşüncemin sarsıldığının şahidiyim. Türkiye’de üniversiteler yıllar içinde giderek daha otokratik hale geldi. Buradan bütün öğrencileri gönülden selamlıyorum. Boğaziçi direnişinde mücadele edenleri destekliyor, bu mücadelelerinde yanlarında olduğumu belirtmek istiyorum.

Neill, son olarak öğrencilere kendi anadili olan Maorice “Kia kaha, kia manawanui! (Güçlü ve sabırlı olun)” diyerek seslendi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Trump’ın yargılanması anayasaya uygun bulundu
Sonraki Haber
HADEP yöneticileri 20 yıl sonra Türkiye'yi mahkum etti