Ana SayfaToplumsal CinsiyetDuygu Delen cinayeti davasında yeniden keşif kararı verildi

Duygu Delen cinayeti davasında yeniden keşif kararı verildi

HABER MERKEZİ – 17 yaşındaki Duygu Delen’i öldüren Mehmet Kaplan’ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın duruşmasında olay yerinde yeniden keşif yapılmasına karar verildi.

Antep’te 13 Ağustos 2020’de, 17 yaşındaki Duygu Delen’in, Mehmet Kaplan isimli erkeğin 4. kattaki evinin penceresinden düştüğü iddia edilmişti.

Duygu yaşamını yitirirken, 21 yaşındaki Kaplan gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemece ‘cinsel istismar’ ve ‘kasten öldürme’ suçlarından tutuklanmıştı.

Hakkında, ağırlaştırılmış müebbet ve 32 yıla kadar hapis cezası istenen Mehmet Kaplan’ın yargılandığı davanın duruşması 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Kaplan duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS yöntemiyle katıldı.

Duruşmaya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Antep Barosu, Antep Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Kadın Hakları Komisyonu ve Maraş Barosu müdahil olarak katıldı.

Salonda Duygu Delen’in babası Bülent, annesi Şenel Delen ve avukatları da hazır bulundu.

Duruşmadaki konuşmasında Duygu’nun ölümünün ‘kaza’ olduğunu iddia eden Kaplan, adalete güvendiğini söyledi.

Kaplan’ın avukatı Enes Akbulut ise Duygu’nun avukatlarının beyanlarının birbirini tutmadığını ileri sürdü.

Kaplan hakkında uyuşturucu ve alkol dışında somut bir delil ortaya konulmadığını belirten Akbulut, Duygu’nun düşmeden önce bilincinin kapalı olması yönündeki bilgilerin da doğru olmadığını, düşme anında Duygu’nun elinin açık olduğunu ve bilinci kapalı olan bir insanın bu eylemi gerçekleştiremeyeceğini iddia etti.

Duygu’nun evin içinde sürüklenmesine dair bir kanıt olmadığını söyleyen Akbulut, “Sanığın ‘çıktım, gördüm’ şeklindeki beyanı doğrudur. Ayak izi balkona doğru bakmaktadır. Bayıltıp öldürmek isteyen bir şahıs neden daha sonra aşağı inip 20-25 dakika boyunca ayıltmaya çalışsın. Sanık bunu yapmıştır ve görüntülerde de varmış. Bu görüntülere bakınca sanığın beyanları çelişkili değildir” dedi.

Delen ailesinin avukatı Mehmet Balcı ise düşme anını gösteren kamera kayıtlarında Duygu’nun atıldığının görüleceğini ve balkondaki uzunluğun 145 santim olarak ölçüldüğünü, buna bağlı olarak sanık ifadesinde balkona bir adım attığında Duygu’yu yerde görmesinin mümkün olamayacağını ifade etti.

‘İntihar değil cinayet’

Balkonun uzunluğuna bakınca bunun mümkün olmadığını kaydeden Balcı, olayın intihar değil cinayet olduğunu Kaplan’ın Duygu’yu bilinci kapanana kadar darp ettiğini söyledi.

Balcı, Duygu’nun düşerken bilincinin kapalı olup olmadığı yönündeki konuya ilişkin Adli Tıp raporunun yeterli yanıtı veremediğini dile getirdi.

Duygu düşerken 3’üncü kattaki çamaşır telinin 2 tanesi kırılmış. Olay yeri bu iplerden 12 ayrı svap almış ve Diyarbakır Polis Kriminal Laboratuvarı bu 12 ayrı svapı inceledi. Eğer bu tellerde Duygu’nun kanı varsa öldürüldüğü kesin olarak ispatlanacaktır. Balkon demirinde kan örneği var. Ancak sanığın sol eli kanamamıştır. Sağ bileğinde ve avuç içinde kesik vardır. Sanığın sağ eliyle soldaki demiri tutması mümkün değildir.

Duygu’nun babası Bülent Delen ise kızının intihar edecek birisi olmadığını belirterek sanıktan şikayetçi olduğunu yineledi.

Duygu’nun annesi Şenel Delen de Kaplan’ın kızını sürekli rahatsız ettiğini, daha önce evinin önünde kargaşa çıkarıp gelen polislere de zorluk çıkardığını hatırlatarak, “Ben Mehmet Kaplan’ın annesini de aradım, durumu anlattım. Mehmet Kaplan kızımla evlenmek istediğini söyledi. Ben de bunun geçici bir durum olduğunu belirtip, ‘siz çocuksunuz’ dedim. Benim çocuğum yaşamayı seven bir çocuktu. Önce Allah’a sonra sizin adaletinize sığınıyorum. Çocuğuma hayatının baharında kıydılar. Başka anaların yüreği yanmasın. Ben şikayetçiyim” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Kaplan’ın tutukluluğunun devam etmesi ve olayın meydana geldiği yerde bilirkişi heyetiyle yeniden keşif yapılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Duruşma sonrası adliye bahçesinde basın açıklaması yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri davanın takipçisi olacaklarını vurguladı.




Önceki Haber
Karamollaoğlu’ndan Erdoğan’a Gare tepkisi: Şova dönüştürdü
Sonraki Haber
Suriye ile İsrail esirleri takas etti