Ana SayfaGüncelEl Hemdan’ı öldüren polis: İnsan haklarını savunuyorum

El Hemdan’ı öldüren polis: İnsan haklarını savunuyorum

HABER MERKEZİ – Adana’da polis tarafından vurulan Suriyeli Ali El Hemdan’ı ölümüne ilişkin davada sanık polis, duruşmaya katılmak isteyen avukatlar için “Onlar insan hakkını savunuyor da biz savunmuyor muyuz? Ben sokakta insan hakkını onlardan daha iyi savunuyorum” ifadelerini kullandı. Sanık polis ayrıca, silahı iki elle tuttuğu şeklindeki ifadesini değiştirerek “Tek elle tutuyordum” dedi.

Adana’nın Seyhan ilçesi Sucuzade Mahallesi’nde, 27 Nisan 2020’de uygulama noktasında ‘dur’ ikazına uymadığı iddiasıyla Suriyeli Ali El Hemdan’ı öldüren polis F. K.’nin “kasten öldürme” suçundan yargılandığı davanın üçüncü duruşması Adana 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Salonda sadece tutuklu sanık polis ve avukatı hazır bulunurken, önceki duruşmada olduğu gibi El Hemdan ailesi ve avukatlarından duruşmaya katılan kimse olmadı.

Duruşmada dinlenen tanık Ahmed El H., sanığı tanımadığını, olayı duyduğunu ancak tanık olmadığını belirterek, silah sesi duyması üzerine olay yerine gittiğini söyleyerek, “İlk sesi duyduğumda korktum. Herkesin olay yerine gittiğini görünce olay yerine gittim” dedi.

Baro ve dernek avukatları, katılan vekili sıfatıyla tanığa soru sormak istedi. Ancak polis memuru F. K.’nin avukatları, katılan avukatların tanığa ve sanığa soru sorma hakkı bulunmadığı gerekçesiyle itirazda bulundu. Mahkeme itirazı kabul etti.

“Hukuk sisteminde irade beyanı esastır”

Adana Baro Başkanı Veli Küçük, maktulün babasının ilk duruşmada bulunan avukatların kendisinin vekili olduğunu belirtti ve ekledi:

Hukuk sistemimizde irade beyanı esastır. Maktulün babası burada ilk celsede huzurda bulunan avukatları vekil olarak kabul ettiğini belirtmiştir. Yine hukuk sistemimizde yazılı beyan zorunluluğu yoktur. Katılan vekili olarak katılmayı talep ediyoruz.

İHD adına konuşan Avukat Yasemin Dora Şeker de, “Duruşma tutanakları hukuk sistemimizde noterde alınan belgelerin üzerinde geçerliliği sahip belgelerdir. Noterden alınacak belgeye ihtiyaç yoktur” diye konuştu.

“Baba, emniyet baskısı nedeniyle beyan veremiyor”

ÇHD avukatlarından Tugay Bek ise, soruşturma aşamasına sanığın gerçeğe aykırı olduğu sonradan ortaya çıkan ifadelerini Adana Emniyeti’nin basına servis ettiğini ve dava sürecinde El Hemdan’ın babası Adnan El Hemdan’a baskı yaptığını söyledi ve ekledi:

13 Kasım 2020 tarihli duruşmada katılana T.C. vatandaşlığı verildiğini, üzerinde bir baskı oluştuğunu belirtmiştik. Katılan, emniyet müdürlüğü tarafından oluşturulan bu baskı nedeni ile yazılı beyan verememektedir. Mahkemenizin yazılı vekaletname aramaksızın katılmanızı kabul etmemesi durumunda adil yargılama olmayacaktır.

Sanık avukatları, müvekkilleri F.K.’nin kronik rahatsızlığı olduğunu belirterek davanın uzamasının adil yargılamaya aykırı olduğunu iddia etti.

İddia makamı, ara kararlara dair mütalaasında katılma taleplerinin reddedilmesini ve sanığın tutukluluk halinin devam edilmesini talep etti.

Mütalaaya dair söz alan avukat Bek, El Hemdan’ın ailesinin talimatla bir gecede vatandaş yapıldığını belirterek “Bir gecede de Suriye gönderilecek olan bir kişiden bahsediyoruz. Davaya kendisi gelemiyor. Gelip duruşma tutanağı alıyor, yani duruşmayı takip ediyor” dedi.

Polis ifadesini değiştirdi

Ara mütalaaya dair heyetin söz verdiği sanık polis F.K., ‘Herkesten özür dilerim” diyerek, yaşanan olaya dair pişmanlığını dile getirdi.

Daha önce silahı iki eliyle tuttuğu şeklindeki ifadesini “tek elimle tutuyordum” diye değiştiren sanık polis, olayın yüzünde maske ve elinde eldiven olduğu için gerçekleştiğini iddia etti.

Sanık F.K., davaya katılmak isteyen avukatlarla ilgili ise, “Onlar insan hakkını savunuyor da biz savunmuyor muyuz? Ben sokakta insan hakkını onlardan daha iyi savunuyorum” dedi.

Sanık avukatlarının müvekkillerine dair tahliye talebinde bulunmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına, baro ve dernek üyelerinin müdahillik taleplerinin de reddine karar verdi.

Davanın bir sonraki duruşması 27 Mayıs’a erteledi.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul Valiliği’nden buzlanma ve don uyarısı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.