Ana SayfaGüncelGare’ye dönük askeri operasyon sona erdi: Ne oldu, kim ne dedi?

Gare’ye dönük askeri operasyon sona erdi: Ne oldu, kim ne dedi?

HABER MERKEZİ – TSK, Gare’ye dönük askeri harekatın sona erdiğini açıkladı. Peki 10 Şubat’tan bu yana ne oldu, kim ne diyor? Haberimizde derledik.

Irak Kürdistan Bölgesi sınırlarında yer alan Gare bölgesine dönük Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 10 Şubat’ta başlattığı askeri operasyonun sona erdiği açıklandı.

‘Pençe Kartal-2’ adı verilen harekatın sona erdiğine dair açıklama Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan geldi.

Akar, “Barınak, sığınak ve mühimmat depoları ile sözde karargah yerlerinden oluşan 50’den fazla hedef başlangıçta hava harekatı ile başarılı bir şekilde tahrip edilmiştir” dedi.

Harekat boyunca ‘üçü üst düzey yönetici olmak üzere’ toplam 48 PKK’linin öldürüldüğünü, iki örgüt mensubunun da sağ olarak alıkonulduğunu söyleyen Bakan Akar’a göre, hava harekatına müteakip başlatılan kara operasyonunun başlangıcında üç asker yaşamını yitirdi, üç asker de yaralandı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan daha önce yapılan açıklamalarda, Gare’deki çatışmalarda yüzbaşılar Burak Coşkun ve Ertuğ Güler ile astsubay Harun Turhan’ın yaşamını yitirdiği duyurulmuştu.

Hulusi Akar (Fotoğraf: DHA)

Savunma Bakanı ayrıca, “Pençe Kartal-2 Harekat bölgesinde faaliyetlerimiz devam ederken, yoğun çatışmaları müteakip kontrol altına alınan mağarada yapılan aramalarda alıkonulan 13 vatandaşımızın naaşlarına ulaşılmıştır” açıklamasında bulundu.

Akar, “masum ve silahsız” olarak tanımladığı ancak başka herhangi bir detay vermediği 13 kişinin cenazelerinin otopsi işlemleri için Malatya Adli Tıp Kurumu’na getirildiğini sözlerine ekledi.

Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yer alan habere göre söz konusu operasyona dair 11 Şubat’ta açıklama yapan PKK, 2015 yılında çözüm sürecinin sonlandırılmasının ardından yaşanan çatışmalarda alıkonulan MİT mensupları ile asker ve polislerin bulunduğu kampın savaş uçakları tarafından bombalandığını duyurmuştu.

PKK’nin alıkoyduğu asker ve polislerin aileleri ise MA aracılığıyla kaygılarını dile getirerek, operasyonun durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Genelkurmay Başkanı’ndan açıklama

Akar’ın ardından konuşan ve söz konusu askeri harekat alanına ilişkin bilgi veren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ise Haftanin ve Hakurk’taki faaliyetlerinden sonra PKK’nin Gare bölgesine yerleştiğini öne sürdü.

“İşte bu 75 kilometreye 25 kilometrelik alanda bu faaliyeti icra ettik” diyen Güler, “Bunların yanında bir de 2015 yılından önceki ortamda kaçırılan personelimiz var. Bu vatandaşlarımızı da çok çeşitli mağaralarda saklayarak kaçırmaya çalıştılar. En sonunda istihbarat kurumlarımızdan aldığımız bilgiler, elde ettiğimiz bizim kendi özel çalışmalarımız, keşif unsurlarının çalışmaları sonucunda bunların Gare bölgesinde olabileceğine dair çok iyi kanıtlar bulduk ve bunların üzerinde de çalışmaya başladık. Bu alandaki araziye model araziler ve tesisler yaparak ilgili birliklerimiz bizzat üzerinde yoğun çalışmalar yaptılar” diye konuştu.

PKK’den ‘imha saldırısıydı’ iddiası

Akar ve Güler’in açıklamalarının ardından ise hayatını kaybeden kişilere ilişkin Fırat Haber Ajansı’nın aktardığı PKK açıklamasında, söz konusu kişilerin Türk ordusunun operasyonu sonucu yaşamını yitirdiği iddia edildi.

“Üç gün boyunca gelişen ağır bombardımanlar, kamp dışında ve içinde gelişen yoğun çatışmalar elimizde esir olarak bulunan MİT mensubu, asker ve polislerin bir kısmının yaşamını yitirmesine yol açmıştır” denilen açıklamada, “bu kampa dönük yapılan saldırı hiçbir biçimde onların kurtarılmasına dönük olmayıp tamamen imha edilmeleri amaçlanarak yapılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Yaşamını yitirenlerden 11’inin kimliği açıklandı

Malatya Valisi Aydın Baruş (Fotoğraf: DHA)

Son olarak Malatya Valisi Aydın Baruş, Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsi çalışması sonucunda 13 kişiden 10’unun kimliklerinin belirlendiğini, üç kişinin kimlik belirleme çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Vali Baruş’un açıklamasına göre, kimliği tespit edilen 10 isim şöyle:

  • 13 Ağustos 2015 tarihinde Diyarbakır-Bingöl karayolunda yolcu otobüsünden indirilerek alıkonulan Maraş nüfusuna kayıtlı, Hava Savunma Uzman Çavuş Hüseyin Sarı
  • 28 Temmuz 2015 tarihinde izinli gittiği Erzurum’dan ailesiyle birlikte dönerken Diyarbakır/Lice- Bingöl yol ayrımında alıkonulan Mersin nüfusuna kayıtlı, Urfa İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis Sedat Yabalak
  • 18 Eylül 2015 tarihinde Dersim-Erzincan karayolunda alıkonulan Malatya nüfusuna kayıtlı Rize İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Astsubay Çavuş Semih Özbey
  • 2 Ekim 2015 tarihinde Ağrı’daki birliğine katılmak üzere yola çıkan ve Dersim-Pülümür karayolunda alıkonulan Osmaniye nüfusuna kayıtlı Tankçı Er Adil Kabaklı
  • 24 Temmuz 2016 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesinde alıkonulan Mardin nüfusuna kayıtlı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis Vedat Kaya
  • 15 Ağustos 2015 tarihinde Diyarbakır karayolunda alıkonulan Siirt nüfusuna kayıtlı, Bingöl İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Jandarma Er Süleyman Sungur
  • 21 Eylül 2016 tarihinde Hakkari-Çukurca karayolunda alıkonulan Eskişehir nüfusuna kayıtlı, Hakkari İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Uzman Erbaş Mevlüt Kahveci
  • 2 Ekim 2015 tarihinde Dersim-Pülümür karayolunda alıkonulan Urfa nüfusuna kayıtlı Erzincan’daki birliğine katılmak üzere yola çıkan Topçu Er Müslüm Altıntaş
  • Adıyaman nüfusuna kayıtlı Aydın Köse
  • Samsun nüfusuna kayıtlı Muhammet Salih Kanca

DHA, hayatını kaybeden bir kişinin daha kimliğinin tespit edildiğini aktardı. Kimliği tespit edilen kişinin Erzurum nüfusuna kayıtlı, Sözleşmeli Er Sedat Sorgun olduğu belirtildi.

Halen iki kişinin kimlik tespit çalışmaları sürüyor.

Yaşanan ölümler siyasilerin gündeminde

Öte yandan sona eren operasyonun yankıları siyasilerin de gündemine girdi.

Cumhur İttifakı ortakları AKP ve MHP’nin üst düzey kurmayları ile hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamaların yanı sıra muhalefetteki CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi liderlerinin sosyal medya paylaşımlarında ‘sivil vatandaş’ vurgusu dikkat çekti.

HDP ise Gare’ye dönük TSK operasyonunda yaşamını yitiren asker ve polislerin serbest bırakılması için gösterilen bütün çabaların iktidar tarafından yanıtsız bırakıldığını belirterek, “İktidar, kayıpların ailelerine ve topluma hesap verme konumundadır” açıklaması yaptı:

Ne yazık ki, görevlilerinin yaşam ve özgürlüğü için üzerine düşen diplomatik ve insani sorumlulukları üstlenmekten kaçınan iktidar, maksadı ve hedefi belirsiz bir askeri operasyon ile yaşamlarını riske attığı ve sonunda ailelerine naaşlarını teslim ettiği kayıpların sorumluluğunu, bu süreçte daima ailelerin yanında durmuş olan partimize yükleme çabasına girişmektedir. Bunu hiçbir vicdan kabul etmez.

Siyasilerin açıklamalarından bir kısmı şöyle:

HDP’li vekiller hakkında souşturma

Bu arada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TSK’nin Gare’ye dönük askeri operasyonuna ilişkin sosyal medyada paylaşım yapan HDP’li milletvekilleri ile ilgili jet hızıyla soruşturma başlattı.

Haklarında soruşturma başlatılan HDP’liler şöyle: İstanbul Milletvekilli Hüda Kaya ve Kocaeli Milletvekilli Ömer Faruk Gergerlioğlu.

Kaya Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Alıkonulan asker, polis ve mit mensupları istenseydi sağ salim evlerine dönebilirlerdi. Bu daha önce başarıldı. Ama çökmek üzere olan saltanatlarına her zamanki gibi kan, terör, şehit, yalan gerekiyordu. Yine söylüyorum; Roboski’de yaşanan ne ise Gare’de yaşanan da odur” demiş, Gergerlioğlu ise başlatılan soruşturmaya “Bu ülkede ‘çocuklar ölmesin, analar ağlamasın’ demek mi suç?” diyerek tepki gösterdi.




Önceki Haber
On üç kadın+nın ifşası sonrası Filmmor kapılarını kapattı
Sonraki Haber
İstanbul'da kar: Valilikten eğitim-öğretime ara verilmesi ve idari izin açıklaması