Ana SayfaGüncelGazeteci Karataş’a ilk duruşmada tahliye

Gazeteci Karataş’a ilk duruşmada tahliye

HABER MERKEZİ – Mezopotamya Ajansı muhabiri Dindar Karataş, hakkında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Dindar Karataş hakkında haber kaynakları ve meslektaşları ile yaptığı telefon görüşmeleri gerekçe gösterilerek “örgüt üyeliği” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istenen Karataş, tutuklu bulunduğu Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Duruşmada savunma yapan Karataş, iddianamede yer alan kimi konuşmaların kendisine ait olmadığını belirtti.

Tüm faaliyetlerinin gazetecilik faaliyeti kapsamında olduğunu vurgulayan Karataş, tape kayıtlarındaki konuşmaların haber amaçlı olduğunu kaydetti, tahliye ve beraatini istedi.

Karataş’ın avukatlarından avukat Erselan Aktan, iddianamedeki iddiaların hukuki bir geçerliliğinin olmadığını dile getirdi.

Müvekkilinin haber takibi için yaptığı görüşmelerin iddianamede yer aldığına dikkati çeken Aktan, müvekkilinin yaşam hakkı ihlalini araştırdığını ve haberleştirdiğini ifade etti.

Avukat İrfan Sarı da iddianameyi “zorlama” olarak nitelendirdi, Karataş’ın yaptığı haberlerin cımbızlandığına dikkat çekerek, kimi haberleri mahkemeye sundu.

İddia makamı ise Karataş’ın tutukluluk halinin devamını istedi.

Mahkeme, 76 gündür tutuklu bulunan Karataş’ın yurt dışı yasağı şartıyla tahliyesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 27 Mayıs 2021 tarihinde görülecek.

Tahliye kararının ardından tutuklu bulunduğu cezaevinden çıkan Karataş’ı meslektaşları ve ailesi karşıladı.

Tahliyesine ilişkin konuşan Karataş, “Halen içeride olan birçok arkadaşımız var. Bundan kaynaklı buruk bir sevinç yaşıyoruz. İçimiz buruk. Umarım bir an önce tutuklu kalan diğer arkadaşlarımız da tahliye edilir. Hakikati halka ulaştırmaya devam edeceğiz” dedi.

Gazeteci Karataş, 24 Kasım 2020’de Van’ın İpekyolu ilçesinde ikamet ettiği eve yapılan baskınla gözaltına alınmış, 26 Kasım’da da “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

İddianameden

Gazeteci Karataş’ın savunmanlığını üstlenen Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) aktardığına göre iddianamede, delil olarak telefonu dinlendiği sırada elde edilen tape kayıtları öne sürülüyor.

Haber kaynaklarıyla ve meslektaşlarıyla gerçekleştirdiği telefon konuşmalarından ibaret olan bu kayıtlara göre Karataş’ın “terör örgütü yanlısı haber yapma arayışı içerisinde olduğu” ve “terör örgütüne karşı yürütülen başarılı operasyonları, ‘sözde bölge halkına işkence ve zulüm yapılıyor’ şeklinde lanse ederek, örgütün yayın organı olan Mezopotamya Haber Ajansı’nda haber yaptığı” iddia ediliyor.

İddianamede ayrıca, Karataş’ın “KCK Basın Komitesi” çalışanı olduğu ve Ağrı, Diyarbakır, Mardin, Kars, Hakkari, Muş ile Van illerinde faaliyet gösteren muhabirlerle irtibat halinde bulunduğu öne sürülüyor.

Ancak avukatlar bu iddialara ilişkin herhangi bir somut delilin iddianamede bulunmadığını vurguluyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da şüpheli kadın ölümü
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Kenan Evren'den ne farkın var?