Ana SayfaGüncelGazi’de Kerem ve Erkul’u öldüren polislere yalnızca para cezası verildi

Gazi’de Kerem ve Erkul’u öldüren polislere yalnızca para cezası verildi

HABER MERKEZİ – Gazi’de Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul’un öldürülüşüne ilişkin davada yargılanan dört polise yalnızca 24 bin 300 TL para cezası verildi.

İstanbul’un Sultangazi ilçesine bağlı Gazi Mahallesi’nde 14 Nisan 2017 tarihinde bir araca polis tarafından ateş açılmıştı.

Açılan ateş sonucu araçta bulunan Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul isimli gençler hayatını kaybetmiş, Ramazan Altürk ağır yaralanmıştı.

Kerem ve Erkul’un öldürülmesine ilişkin açılan davanın karar duruşması İstanbul 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapıldı.

Sanık polislerin katılmadığı duruşmada Erkul ve Kerem’in yakınları hazır bulundu.

Basının alınmadığı duruşmada avukatların esas mütalaaya karşı yaptıkları savunmanın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.

Mahkeme, sanık polis Erkan Ekmekçi, Zafer Sağlam, Davut Bakır ve Kenan Akıl’a ayrı ayrı “bilinçli taksir ile birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olma” suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

Daha sonra bu cezayı 24 bin 300 TL para cezasına çeviren mahkeme, bunu ise 24 taksitlere böldü.

Dava geçmişi

Davanın 8 Kasım 2018 tarihli duruşmasında, olay gününe ait telsiz kayıtları dosyaya girmişti. Kayıtlara göre müdahale gerekçesi olarak sunulan ihbarın asılsız olduğu olaydan önce sanık polislerce biliniyordu.

Duruşmada tanık olarak dinlenen polisler emniyette alınan ifadeleriyle çelişen beyanlarda bulunmuştu. 14 Mart 2019 tarihli duruşmada katılan vekillerinin talebiyle olay yerinde keşif yapılmasına karar verilmişti.

27 Haziran 2019 tarihli 5. duruşmada, mahkeme başkanı değişmiş, celse arası olay mahallinde keşif yapılmış, ancak bilirkişi raporu mahkemeye henüz ulaşmadığı için duruşmada bir gelişme yaşanmamıştı.

26 Eylül 2019 tarihli duruşmada, bilirkişi raporu mahkemeye ulaşmış ve heyet tarafından incelenmişti. Sanık avukatına bilirkişi raporunu inceleyip beyanda bulunmak üzere ek süre verilmişti.

Sanık avukatlarının olaya ilişkin görüntü ve video kayıtlarının, olayın gerçekleştiği tarih olan 2017 yılına değil, 2018 yılına ait olduğunu belirterek, kayıtların doğru gönderilmesi hususunda ATK’ya yazı yazılmasını talep etmişti.

13 Şubat 2020 tarihli duruşmada, uzman görüşü veren Adli Tıp Uzmanı Prof. Ümit Biçer, bütün yaralanmaların arkadan ve her iki yandan atışlarla olduğunu ve bu durumun tanığın aktarmış olduğu ifadelerle tutarlı olduğunu beyan etmişti.

Dava avukatları ise, olay yerinde 35 kovan bulunduğunu ve bunların 23’ünün araca isabet ettiğini, tüm atışların bagaj ve arka camda, yani araç içindekilerin yaşamsal organlarına denk gelen yerlere yoğunlaştığını belirterek, sanıkların kasten öldürüldüğünü delilleriyle birlikte heyete sunmuştu.

Mahkeme heyeti, dava dosyasını esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar vermişti.

10 Temmuz 2020 tarihli duruşmada mahkeme heyeti kovuşturmanın genişletilmesi talebinin gerekli olmadığı yönünde karar verdi. Esas hakkındaki mütalaanın dava dosyasına sunulduğu bildirilmişti.

Mütalaada, sanıklar Erkan Ekmekçi, Zafer Sağlam, Davut Bakır ve Kenan Akıl’ın eylemleri ile kanun hükmünü yerine getirdikleri ancak hukuka uygunluk nedenlerine ilişkin olarak çizilen orantılı hareket sınırını, dikkat ve özen yükümlüğüne aykırı hareketleri ile aşarak geçekleştirdikleri savunulmuştu.

“Sanıkların böylelikle üzerlerine atılı bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme suçunu işledikleri anlaşılmakla sanıklar Erkan Ekmekçi, Zafer Sağlam, Davut Bakır ve Kenan Akıl’ın TCK 85/2 maddesi gereğince cezalandırılmalarına, sanıkların suç işlenmesi sırasında bilinçli taksirle hareket ettikleri anlaşılmakla verilecek cezalarında TCK 22/3 maddesi gereğince artırım yapılmasına, sanıkların hakkında TCK 53/6 maddesi gereğince belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmaları iddia ve talep olunur” denilmişti.


Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Soylu'dan darp edilip, gözaltına alınanlara ilişkin "Devlet burada" paylaşımı
Sonraki Haber
Öğrencileri 'terörize' eden Erdoğan: Yürekleri yetse 'Cumhurbaşkanı da istifa etmelidir' derler