Ana SayfaGüncelGelecek Partisi’nden Gergerlioğlu açıklaması

Gelecek Partisi’nden Gergerlioğlu açıklaması

HABER MERKEZİ – Gelecek Partisi, HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verilen hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, bireysel başvuru yollarının beklenmesini talep etti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 21 Şubat 2018’de ‘örgüt propagandası yapma’ suçlamasıyla verdiği 2 yıl 6 ay hapis cezası kararını oy çokluğuyla onamıştı.

Gelecek Partisi, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi de olan Gergerlioğlu hakkında kesinleşmiş olan mahkumiyet kararının ‘özü itibarıyla maddi gerçekliğe ve hukuka aykırı’ olduğunu vurguladı.

Yapılan yazılı açıklamada, “Her ne kadar mahkumiyet hükmü Yargıtay tarafından onaylanmak suretiyle kesinleşmiş olsa da AYM’nin, bireysel başvuru sürecinde hukuka aykırılığın tespiti ve ihlal kararı verme ihtimali son derece güçlü bulunmakla, mahkumiyet kararının TBMM’de okunmayıp bireysel başvuru süreçlerinin sonucu beklenerek teamüller gereği dönem sonuna bırakılması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Yargıtay onama kararının Gergerlioğlu’nun hedef göstermesi sonrasına denk gelmesine dikkat çekilen açıklamada, “dava dosyalarının Yargıtay’daki rutin bekleme sürelerine göre çok hızlı bir şekilde karara çıkarılmış olması, kararın iktidarın baskısı altında verildiğine dair haklı kaygılara neden olmuş, yüksek yargı güven kaybına uğramıştır” denildi.

Açıklamanın devamı şöyle:

Mahkumiyete ilişkin soruşturma Gergerlioğlu’nun milletvekili seçilmesinden önceki bir dönemde başlatılmış ve dava açılmış olsa dahi Anayasa m.83/2 gereğince yargılamanın durdurulmamış olması ve zorlama yorumlarla sürdürülerek mahkumiyet hükmü verilmiş olması milletvekili dokunulmazlığına ve siyaset yapma hakkına müdahaledir. Gergerlioğlu’nun adil yargılanma başta olmak üzere Anayasa ve AİHS de koruma altına alınmış hakları ihlal edilmiş olmakla Anayasa Mahkemesi tarafından da kendisi hakkında ihlal kararı vermesi kuvvetle muhtemeldir.

Enis Berberoğlu örneğinde olduğu gibi kararın alelacele ve siyasi rant elde etmek amacıyla Meclis’e getirtilip okutulması çok açık bir hak ihlallerine yol açabileceği gibi sürecin TBMM itibarını da zedeleyen bir duruma evrilmesine müsaade edilmemeli, bireysel başvurunun neticesi beklenmelidir.

Gergerlioğlu hakkında verilmiş ve hukuken kesinleşmiş bulunan mahkumiyet hükmünün infazının milletvekilliği görevi sonrasına bırakılmalıdır. Aksi halde, mahkumiyet hükmünün TBMM’de okunması ve milletvekilliğinin düşürülerek Gergerlioğlu’nun ceza evine gönderilmesi, iktidarın yargıya baskı yaptığına ve yargı yoluyla siyasi düzene müdahale ettiğine ilişkin iddiaları bir kez daha teyit ve ispat etmiş olacaktır. Gergerlioğlu üzerinden ülkenin, yargının ve TBMM’nin itibarının daha fazla zedelenmesine müsaade edilmemelidir.

Mahkumiyet hükmünün Meclis’te okunması halinde, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek verilen ceza nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu kararına karşın Ömer Faruk Gergerlioğlu 1 yıl 10 ay 17 gün cezaevinde kalacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kürt rapçilerden anadili için feat
Sonraki Haber
Covid-19: Türkiye'de 'kademeli normalleşme' 1 Mart'ta başlıyor