Ana SayfaToplumsal CinsiyetGözaltına alınan HDP’li kadınlara çıplak arama

Gözaltına alınan HDP’li kadınlara çıplak arama

HABER MERKEZİ – Aydın’da gözaltına alınan HDP il ve ilçe yöneticilerinin aralarında olduğu 13 kadın serbest bırakıldı. Dört HDP’li kadın, gözaltında tutuldukları Didim ve Söke ilçe emniyet müdürlüklerinde çıplak aramaya maruz kaldıklarını söyledi.

Aydın’da 14 Şubat’ta düzenlenen ev baskınlarında HDP il ve ilçe yöneticilerinin de olduğu 13 kadın gözaltına alınmıştı.

Kadınlardan altısı emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, yedisi ise dün akşam (17 Şubat) adliyeye çıkartılmıştı.

Savcılık ifadeleri ardından adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmak üzere mahkemeye sevk edilen kadınlar, yurt dışına çıkış yasağı ile serbest bırakıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre gözaltına alınan dört HDP üyesi kadın, Söke ve Didim ilçe emniyet müdürlüklerinde çıplak aramaya maruz kaldıklarını söyledi.

“Her avukat görüşünden sonra çıplak aramaya maruz kaldım”

Söke ilçesinde gözaltına alınan Söke İlçe Eşbaşkanı Sadegül Akalın, sabah saatlerinde evlerinin polisler tarafından basıldığını belirterek, gözaltına alındıklarını söyledi.

Hastane dönüşü İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüklerini ve orada çıplak aramaya maruz kaldıklarını dile getiren Akalın, şunları söyledi:

Bir süre emniyette bekletildik. Ardından bizi nezarete atmak için bir odaya aldılar ve çıplak arama yaptılar. Arama odasına ilk girdiğimizde bir kadın polis vardı. Kıyafetlerimizi çıkarmamızı istedi. Ben duruma itiraz ettim. Çıplak aramanın hukuka aykırı ve insanlık dışı bir uygulama olduğunu söyledim. Orada o esnada avukatlarımızda yoktu.

Kadın poliste bana, ‘Bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Mecburum ne malum sizin bir şeyler saklamadığınız. Buraya gelenler bir yerlerine bir şey saklıyorlar’ dedi. Ben de tepki gösterdim. Ben uyuşturucudan gözaltına alınmadığımı ve bu yüzden böyle bir uygulamanın yersiz olduğunu söyledim. Ama dinletemedim.

Sonra kadın polis bana 3 defa otur kalk dedi. Her avukat görüşünden sonra çıplak aramaya maruz kaldım. Yapılan çıplak aramayı avukatıma da söyledim. Bütün hukuki yollara başvuracağım. Benim başım dik ve otur kalk pozisyonu incitici bir durumdur. Biz ilçe emniyette 2 kadın çıplak aramaya maruz kaldık.

“İlçe emniyet müdürü tehdit etti”

Didim’deki evinde gözaltına alınan HDP il yöneticisi Caize Yörücü ise, evinde gözaltında çıplak aramaya maruz kaldığını, gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde de çıplak aramaya maruz kaldığını söyledi:

Biz 2 kadın ilçede gözaltına alındık. Bizi bir odaya koydular ve kapıyı yarım bıraktılar. Kapının önünde 3 ve ya 4 erkek polis vardı. Bizi çırılçıplak soydular ve ‘havada zıplayın ve 3 kere oturun kalkın’ dediler. Sonra nezarete atıldık.

Emniyetteki işlemlerimiz bitti eve mahkemeye çıkarılmak için ben salonda beklerken ilçe emniyet müdürü yanıma geldi ve beni tehdit ederek, ‘Biz bu dünyada da öbür dünyada da hesabını soruyoruz. Güçlü bir ülkeyiz. Güçlü bir Türkiye’yiz. Kimse bize bir şey yapamaz’ dedi. Bende onlara kimsenin size bir şey yaptığı yok dedim.

Gözaltındayken alakasız sorular sordular. Bize yapılan çıplak arama uygulamasının peşini bırakmayacağım ve savcılığa gidip başvuruda bulunacağım. Hakkımızı aramak istiyoruz. Biz bize yapılanlardan utanmıyoruz. Ama bize yapılan çıplak arama bir hakarettir.




Önceki Haber
El Hemdan'ı öldüren polis: İnsan haklarını savunuyorum
Sonraki Haber
Ankara’da dört yıl aradan sonra Kürtçe dersler verilecek