Ana SayfaGüncelGözaltında tutulan Boğaziçililere tek soru

Gözaltında tutulan Boğaziçililere tek soru

HABER MERKEZİ – Kayyum rektör istemedikleri için darp edilerek gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine bir tek neden eylemlere katıldıkları soruldu. Gözaltında kötü muamele ve tehditlerin olduğu da bildirildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atadığı partisinin eski milletvekili aday adayı Melih Bulu’ya dönük eylemler artarak sürüyor.

Dün kayyum rektöre ve tutuklamalara karşı yapılan eyleme polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınan 159 öğrenciden 98’i serbest bırakılırken, diğer öğrencilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.

Gözaltına alınan öğrencilerin avukatlarından Levent Pişkin, Mezopotamya Ajansı’na verdiği demeçte İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesine girdiği öğrencilerden edindiği bilgileri paylaştı.

‘Neden eyleme katıldınız?’

Gözaltına alınan öğrencilerin henüz tümüyle görüşemediklerini, neler yaşadıklarından tam anlamıyla bilgileri olmadığını belirten Pişkin, görüşebildikleri öğrencilere gözaltında tek bir soru yöneltildiğini, bunun da “Neden eylemlere katılıyorsunuz?” olduğunu paylaştı.

Av. Pişkin, görüşebildiği öğrenciler ve kendisine gelen bilgiler doğrultusunda ters kelepçe takılarak bindirildikleri gözaltı aracında hakaret ve şiddete maruz kalan öğrencilere yine arama kararı olmadan telefonlarını vermek istemedikleri için kötü muamelede bulunulup, işkence ile tehdit edildiğini ifade etti.

‘Vali ve kaymakam belirleyemez’ 

Toplantı, gösteri ve yürüyüş düzenlemenin temel bir hak olduğunun altını çizen Pişkin, öğrencilerin ‘orantısız’ müdahaleye maruz kaldığını belirtti.

Bunun hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Pişkin, “Kaymakam ve Vali’nin eylemleri belirsiz süreyle yasaklamış olması bu hakkın kullanılamayacağı anlamına gelmez. Bu şekilde bir müdahale hukuka aykırı gelir. Anayasada hak ve özgürlüklerin hangi durumlarda kısıtlanabileceği çok açıktır. Geçersiz bir hukuki karara karşı öğrenciler ifade özgürlüğü hakkını kullanıyorlar. Bu hakkı kullanamadan, sırf teşebbüs ettikleri için gözaltına alındılar. Bu suç değildir. Daha otobüsten iner inmez gözaltına alınan öğrenciler var. Hukuksuz bir tablo ile karşı karşıyayız” değerlendirmesi yaptı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Twitter’dan Soylu’nun Boğaziçi paylaşımına kısıtlama
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.