Ana SayfaPolitikaHDK LGBTİ+: Varoluşumuzun yok sayılmasını reddediyoruz

HDK LGBTİ+: Varoluşumuzun yok sayılmasını reddediyoruz

HABER MERKEZİ – LGBTİ+’lara yönelik artan nefret söylemlerine ilişkin açıklama yapan HDK LGBTİ+ Meclis Girişimi, “Biz LGBTİ+lar olarak, iktidarın ve nefret otoritelerinin ürettiği söylemleri, uyguladığı şiddeti ve varoluşumuzun yok sayılmasını reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) LGBTİ+ Meclis Girişimi, son dönemde LGBTİ+lara yönelik artan nefret söylemleri ve saldırılara ilişkin İstanbul Beyoğlu’nda bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması yaptı.

Salona Türkçe ve Kürtçe “Gözaltında işkenceye ve nefrete son” pankartının asıldığı açıklamada konuşan HDK LGBTİ+ Meclis Girişimi aktivisti Havin Özcan, gözaltı sürecinde maruz kaldığı işkenceyi anlattı:

Halkı kışkırttığım gerekçesiyle gözaltına alandım. Gözaltında ‘vur emri’ ile işkence gördük. Ters kelepçe uygulaması vardı. LGBTİ+ bir birey olarak bu işkencede cinsiyetçi homofobik söylemlere maruz kaldım. Tecavüz söylemleri ve tehditleri savruldu. Polisler her yerde beni işaret edip gülüyordu. Ama biz yılmıyoruz. Karşımızdaki faşist rejime karşı örgütlü mücadelemiz onları korkutuyor.

Sonrasında konuşan Boğaziçi Dayanışması BÜLGBTİ+ kulübü üyesi Ömer Demir de gözaltındaki psikolojik ve fiziksel şiddete dikkat çekerek, maruz bırakıldığı işkence dolayısıyla suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Melih Bulu’nun, sosyal medya hesabından LGBTİ+lara dönük nefret suçu ile iktidarı yeniden desteklediğini dile getiren Demir, “Paylaşıma gelen yoğun tepkilerden sonra ‘ben de LGBTİ+ları destekliyorum’ dedi. Ama nafile. Biz bunu utanmazlık olarak görüyoruz” dedi.

Yeni Demokrat Kadın aktivisti Sinem Özkan da öğrencilerin “terörist” ilan edilmesine tepki göstererek, “Bu süreçte LGBTİ+lar yaşam mücadelesi veriyorlar ve bu mücadeleden kaynaklı daha fazla baskılanıyorlar” ifadelerini kullanırken, baskılara karşı birlikte mücadele çağrısında bulundu.

‘İktidar LGBTİ+ları daha açık bir hedef haline getirdi’

Son olarak, girişim adına basın açıklamasını yapan HDK LGBTİ+ Meclis Girişimi’nden Hejar Çiya, “İktidar toplumsal önyargılara dayanarak oluşturduğu nefret atmosferiyle LGBTİ+ları daha açık bir biçimde hedef haline getirdi. Bu açık hedef göstermenin amacı; sadece devlet şiddetini LGBTİ+lara yöneltmek değil aynı zamanda toplumda hali hazırda olduğu varsayılan önyargıları nefret olarak yeniden örgütlemektir” ifadelerini kullandı.

Kürt halkına dönük baskılara da değinen Çiya, “Sadece varoluşlarından dolayı Kürtlere yapılan bu yaftalama yöntemi bugün LGBTİ+Iar özelinde de kullanılmaya başlanmıştır” dedi.

Boğaziçi direnişinin ilk eyleminde ve 4 Şubat’ta Kadıköy’deki eylemde gözaltına alınanların gözaltına alındıkları ilk andan, serbest kaldıkları ana kadar etnik kökenleri, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden dolayı şiddete maruz bırakıldıklarını belirten Çiya, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Biz LGBTİ+lar olarak, iktidarın ve nefret otoritelerinin ürettiği söylemleri, uyguladığı şiddeti ve varoluşumuzun yok sayılmasını reddediyoruz. Bedenimize de belediyelerimize de, üniversitelerimize de yapılan atamaları kabul etmiyoruz. Sınırsız, sınıfsız, cinsiyetsiz bir dünya için yaşamaya ve yaşatmaya, dayanışmayı beraber örmeye herkesi davet ediyoruz.




Önceki Haber
Van'da asker şiddeti: 'Adalet olsaydı vurulmayacaktım'
Sonraki Haber
Bursa'daki Boğaziçi eylemine müdahale: 19 gözaltı