Ana SayfaGüncelHDP: Kayyum mitolojik canavardır, er geç sizi vuracak

HDP: Kayyum mitolojik canavardır, er geç sizi vuracak

HABER MERKEZİ – HDP, İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı belediyeler raporunun irade gaspını meşrulaştırmak için çarpıtmalarla sunulduğunu açıkladı. HDP Demokratik Yerel Yönetimler Eş Sözcüsü Hediye Karaaslan, AKP’nin yerel yönetimlerdeki kan kaybına dikkat çekerek, “Kayyum sistemi mitolojik bir canavardır. Nasıl ki 2019’da sizi vurduysa, iktidarı sandığa gömdüyse, bu mitolojik canavar er geç bu sistemi, sizi vuracaktır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısı ile “İrade Gaspı ve Kayyum Gerçekleri” raporunu açıkladı.

Toplantıya HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu eş sözcüleri Hediye Karaaslan ve Salim Kaplan katıldı.

AKP’nin HDP’li seçilmiş belediye eşbaşkanları üzerinden kara propaganda yaptığına işaret eden Hediye Karaaslan, İçişleri Bakanlığı tarafından üç ay önce hazırlanan belediyeler raporunun çarpıtmadan ibaret olduğunu vurguladı.

Bakanlık yetkililerinin telaş içerisinde olduğunu dile getiren Karaaslan, “Çünkü kayyum sistemi gerçekten çöktü. Halk vicdanında toplum vicdanında çöktü. Bakanlık yetkilileri iktidarın memurları olan kayyumları özellikle hizmetler adı altında meşrulaştırmaya savunma çabası içerisine girmiş durumda. Bakanlık yetkileri telaş içindeler çünkü her gün kayyumların yolsuzluk, usulsüzlükleri halk düşmanı politikaları basına ve kamuoyuna yansımaktadır” dedi.

Belediye meclisleri fiilen kapatıldı

Kayyumların ikinci kez 19 Ağustos 2019 tarihinde atanmaya başlandığını hatırlatan Karaaslan, şu bilgileri verdi:

Üç büyükşehir, beş il, 33 ilçe olmak üzere 48 belediyemize kayyum atandı. 72 belediye eşbaşkanımız bu süreçte gözaltına alındı, 19 kadın arkadaşımız olmak üzere 37 belediye eşbaşkanımız cezaevlerinde tutsak edildiler. Hala Türkiye’nin değişik cezaevlerinde 15 belediye eşbaşkanımız tutsaktır. Bu dönemde iktidar yedi belediye eşbaşkanımıza ev hapsi verdi. Altı belediye eşbaşkanımız 10 aydır ev hapsindeler.

İktidarın bu dönemdeki gerçekleştirdiği irade gaspının en büyük yansıması yerelde karar merci olan belediye meclislerinde gerçekleşti. 807 belediye meclis üyemiz görevini yerine getiremez hale geldi. Kayyumlar yerelin karar organı olan belediye meclisini fiilen kapattılar, halkın yönetime katılma hakkını gasp ettiler.

4 milyon 356 bin oy yok sayıldı

Kayyum atanan 48 belediyede 4 milyon 356 bin 819 seçmenin iradesinin gasp edildiğinin altını çizen Karaaslan, rapora dair şu ayrıntıları paylaştı:

Bakanlık hazırladığı kitapçıkta kadın kazanımlarını koruduğunu iddia etmiş, hatta bakanlık bütçe sunumunda 194 tane kadın merkezi açtığını ifade etmiş. Biz çok aradık ve sorduk yerellere baktık ama bir türlü açtıklarını iddia etikleri kadın merkezlerine rastlamadık; merak ediyoruz bu kadın merkezlerini nerede ne zaman ve kiminle açtılar? Bu araştırmamızı da şöyle bir sonucu ulaştık. Yaptıkları epey kadın karşıtı uygulamaları da somutladık ve raporumuzda yer verdik. Raporumuzla detayla olmakla birlikte birkaç çarpıcı detayı sizinle paylaşmak isterim.

Van’da kayyum geldikten sonra 11 kadın çalışanımız açığa alındı. Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikalar Daire Başkanımız kayyumun gelmesiyle memurluktan ihraç edildi. Mardin’de, Batman’da, Sur’da kadın politikaları müdürlüklerine erkek atadılar. Mardin’de ‘Alo Şiddet’ hattını kapattılar. Özalp’te Kadın Kültür Merkezi’ni, Muradiye’de Ayşe Şan Kadın Kütüphanesi’ni ve konuk evini kapattılar. Sur’da Amida Kadın Merkezi’mizi kahvehaneye dönüştürdüler. Bütün bu saydıklarımız sadece birkaç örnek.

Bakanlığın sokak isimlerini suçlamasına yanıt

Bakanlık raporunda HDP döneminde kimi cadde ve sokaklara verilen isimler üzerinden de çarpıtma yapıldığına değinen Karaarslan, iddialara şu şekilde tepki gösterdi:

Şöyle diyorlar; ‘suçluların isimlerini buralara vermişler’. Detaya bakalım, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Doktor İlhan Diken’in adını bir caddeye vermesini suç unsuru olarak belirtilmiş. Kimdir İlhan Diken? Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı yapmıştır. Doktor İlhan Diken’den nasıl bir suçlu yaratılmış biz merak ediyoruz.

Yine Kızıltepe belediyemizin parka vermek istediği Leyla Kasım’ın isminden suç yaratmıştır. Leyla Kasım kimdir. Bir Kürt kadınıdır. Saddam sistemine karşı mücadele yürüten ve 1974’de idam edilen bir Kürt kadındır. Leyla Kasım’dan nasıl bir suçlu yaratmıştır. Yine faili meçhul cinayetle yaşamını yitiren Mehmet Sincar’ın ismini parka vermemizi bakanlık suç olarak değerlendirmiş.

AKP belediyelerde yüzde 67’den 39’a geriledi

Konuşmasının sonunda AKP’nin yerel yönetimlerdeki güç kaybına değinen Karaarslan, şunları söyledi:

İktidar partisi 2014 yerel seçimine giderken, yerel yönetim bağlamında nüfusun yüzde 67,2’sinde söz sahibiydi. Kayyumlarla başlayan geriye gidiş, 2019 seçimlerinde kendisini net bir şekilde ortaya koydu. İktidar yüzde 50’lik kayıpla nüfusun yüzde 39’luk kısmında belediyelerde söz sahibi olabildi. Görüldüğü gibi kayyum sistemi halkın vicdanında, toplumun vicdanında ve seçim sandıklarında mahkûm edilmiş bir sistemdir. Kayyum sistemi mitolojik bir canavardır. Nasıl ki 2019’da sizi vurduysa, iktidarı sandığa gömdüyse, bu mitolojik canavar er geç bu sistemi, sizi vuracaktır.




Önceki Haber
Boşanma davasında karar: Ev işlerini bölüşmeyen erkek tazminat ödeyecek
Sonraki Haber
Boşanma aşamasında olduğu Hanife’yi öldüren Erol Yenisu tutuklandı