Ana SayfaGüncelHDP’den TBMM Başkanı Şentop’a ziyaret

HDP’den TBMM Başkanı Şentop’a ziyaret

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile bir araya geldi. Görüşme sonrası bir açıklama yapan Sancar, “Demokratik siyaset canlı kaldıkça sorunlara çözüm bulma umudu da canlı kalır, ihtimali de güçlenir. Meclis’in de bu çerçevede daha fazla rol oynaması için kendisinin katkıda bulunmasını istedik” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, muhalefet partileriyle görüşme turları öncesinde Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrası gazetecilere açıklama yapan Sancar, “Bildiğiniz üzere bugün muhalefet partileri ile görüşmelere başlıyoruz. İlk randevumuz bugün. Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan ve heyetimiz Saadet Partisi’ni ziyaret edecek. Daha sonra CHP, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile randevularımız var” diye konuştu.

Sancar, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

1 Şubat itibariyle başlayan yeni bir program koyduk önümüze. Ayrıntılarını 8 Şubat’ta kamuoyuyla paylaşacağız. Başlangıcı Meclis Başkanı’yla görüşerek yapmayı tercih ettik. Bunun sebebi demokratik siyaseti hayati önemde bulmamızdır. Meclis’in yetkisi azalmış olmasına, etkisi sınırlanmış olmasına rağmen demokratik siyaseti hala kurumsal olarak en önemli mekanlarından biri olarak görmemizdir. Demokratik siyaset ve Meclis’i bir arada önemli gördüğümüz için bu programımızı Meclis Başkanı Sayın Şentop ile görüşerek başlattık. Kendisine programımızın ana hatlarını aktardık.

Programımız demokrasi programıdır. Türkiye’de acil demokratikleşmeye ve hukuk devletine dönüşe ihtiyaç var. Buradan uzaklaştığımız her gün krizler derinleşiyor, sorunlar ağırlaşıyor, toplumda kutuplaşma ve gerilim yükseliyor. Biz çözümü demokrasiyi yeniden inşa etmekte, hukuk devletini sağlam bir şekilde kurmakta görüyoruz. Bunun yolu da demokratik siyasetten geçiyor.

Demokratik siyasetin yöntemleri bellidir; diyalogdur, müzakeredir. Birbirini anlama, mutabakat noktaları arama meselesidir. Demokratik siyaset canlı kaldıkça sorunlara çözüm bulma umudu da canlı kalır, ihtimali de güçlenir. Bu görüşlerimizi Sayın Şentop’a aktardık. Meclis’in de bu çerçevede daha fazla rol oynaması için kendisinin katkıda bulunmasını istedik.

Özellikle AİHM’in Demirtaş kararı üzerine ortaya çıkan durumun yarattığı sıkıntıları, sorunları çözmek konusunda kendisinden inisiyatif beklediğimizi belirttik. Karar açık ve kesindir, uygulanmalıdır ama bu karar daha ötesine işaret ediyor. AİHM Demirtaş kararı Türkiye’de son 5 yılda yargı alanında ve adalet konusunda yaşanan büyük çöküşü resmi bir şekilde belgeliyor.

Biz bir tamirat – tadilat programı önereceğiz muhalefete. Bunun müzakere zemininin başlangıcı olarak AİHM kararını ele alabileceğimizi söylüyoruz. Yine aynı görüşü sayın Şentop’a aktardık.

Gündemde adaletsizliklerin daha da derinleşmesine yol açacak Kobani Davası adıyla bildiğimiz bir süreç var. Bunun ne kadar haksız, adaletsiz ve tehlikeli bir girişim olduğunu da kendisine ilettik. Bunu da yine muhalefet partileriyle müzakere edeceğiz.

HDP Eşbaşkanı Sancar, açıklamasının sonunda, “Muhalefet partileri arasında diyalogu Türkiye’nin demokrasi yolunu açmak açısından hayati önemde görüyoruz, kendilerine öneriler paketi sunacağız. Bu paketle ilgili ayrıntıları da yine önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

Görüşme programının detayları da sorulan Sancar, Saadet Partisi’ne yapılacak ziyaretin ardından takvimlerini şu şekilde aktardı:

5 Şubat’ta ben ve heyetimiz CHP’yi Genel Merkezinde ziyaret ederek Sayın Kılıçdaroğlu ve heyetiyle görüşeceğiz. 9 Şubat’ta Gelecek Partisi ile yine benim başkanlık edeceğim bir heyet görüşme yapacak. 11 Şubat’ta da Sayın Buldan‘ın başkanlık edeceği heyet, Deva Partisi ile görüşme gerçekleştirecek. İYİ Parti’den de randevu talep edeceğiz. Takdir onlarındır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Melih Gökçek'ten gazeteci Nevşin Mengü'ye tehdit
Sonraki Haber
HDP Saadet Partisi’ni ziyaret etti: Buldan'dan açıklama