Ana SayfaDünyaHRW, Türkiye’yi Suriye’de ‘işgalci’ olarak tanımladı

HRW, Türkiye’yi Suriye’de ‘işgalci’ olarak tanımladı

HABER MERKEZİ – İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Serekaniye’den onlarca kişiyi “illegal” bir şekilde kaçıran Türkiye’yi Suriye’de “işgalci güç” olarak tanımladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye’nin Suriye’de işlediği ihlalleri içeren bir rapor yayımladı.

HRW bölge yetkililerinden Michael Page tarafından açıklanan raporda, “Suriyeliler, keyfi bir şekilde yargılanmak üzere yasadışı yollardan Türkiye’ye nakledilmekle kalmadı, aynı zamanda son derece zalim bir tavırla mahkemeler tarafından Türkiye’deki en ağır cezalara çarptırıldı: şartlı tahliye imkânı olmaksızın ömür boyu hapis” denildi.

HRW’ye göre Türkiye ve bağlı silahlı gruplar Serekaniye’de Arap ve Kürt 63 kişiyi Ekim ve Aralık 2019’da kaçırdı.

HRW, Türkiye’nin bu kişilere yönelttiği “ülkenin birliği ve bütünlüğünü bozma”, “terörist bir örgüte üyelik” gibi suçlamalarının “şüpheli” ve “muğlak” olduğunu vurguladı.

Kaçırılanların sayısı 200 olabilir

İnsan hakları örgütü HRW, Türk makamlarının elindeki bu tutukluların “suç işlediği veya Kürt savaşçı grupları üyesi” olduğuna dair kanıt olmadığını kaydetti.

Şam’daki Suriye hükümetinin rızası olmadan bölgede etkili kontrole sahip olduğu için Türkiye’nin “işgalci güç” konumunda bulunduğuna işaret eden Page, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nin 49. maddesine atıfla, “İşgalci güç olarak Türk makamlarının Suriye’nin kuzeydoğusundaki işgal hukuku uyarınca bireylerin haklarına saygı göstermesi gerekmektedir. Buna keyfi tutuklama ve kişilerin işgalci gücün topraklarına nakledilmesi yasağı da dahildir” diye konuştu.

HRW, 63 kişinin Türkiye’ye nakledildiklerini doğrulayabildiklerini ancak bu sayının 200’e yakın olduğunu gösteren unsurların olduğunu ifade etti.

‘SMO ailelerden para istedi’

Örgütün raporunda, tutuklanan Suriyelilerin akrabalarından dördünün ifadelerine dayanarak Suriye Milli Ordusu (SMO) güçlerinin ailelerden para istediği de kaydedildi.

Gözaltılardan kısa süre sonra SMO’nun kendileriyle iletişime geçtiğini ve alıkonan yakınlarını geri getirmek karşılığında para istediğini ifade eden ailelerden biri, yakınlarının serbest bırakılması karşılığı 10 bin dolar ödediğini ifade etti.

Örgüt, gözaltında kötü muameleye dair ellerinde fotoğraf ve belgelerin de bulunduğunu bildirdi.

‘Derhal topraklarına gönderin’

Yapılan açıklamada “Hem Türkiye güçleri hem de Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu, tutuklulara insanca davranma ve onlara tüm haklarından faydalanmalarını sağlamayı da mecbur kılan uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukukuna uymak zorundadır. Uluslararası hukuk keyfi gözaltıları yasaklamakta ve yetkililerin tüm gözaltıları düzgün bir şekilde kayda almasını, gözaltına alınan bir kişi hakkında bilgi almak isteyen herkese onların durumlarının ve nerede olduklarının bilgisini vermelerini gerektirmektedir. Tutukluların aileleriyle iletişim kurmalarına izin verilmelidir” denildi.

Türkiye’ye nakledilen tüm Suriyelilerin derhal Suriye’deki işgal altındaki topraklara geri gönderilmesini talep eden HRW, “Türkiye makamları, işgalci bir güç ve kontrol altındaki bölgelerde faaliyet gösteren yerel grupların bir destekçisi olarak, kendi yetkililerinin ve komutasındaki kişilerin keyfi olarak kimseyi gözaltına almamalarını, kötü muamele etmemelerini veya yetkilerini kötüye kullanmamalarını sağlamalıdır” açıklamasını yaptı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de Eylül ayında Türkiye’nin Serekaniye ve Gire Spi’de artan şiddet ve suçlar konusunda uyarmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erkek şiddeti: Ocak'ta 23 kadın öldürüldü, 14 kadının ölümü de şüpheli
Sonraki Haber
İzmir'de Boğaziçi eylemine müdahale ve gözaltı