Ana SayfaEğitimİmza kampanyası başlatıldı: Kürtçe eğitim dili olsun

İmza kampanyası başlatıldı: Kürtçe eğitim dili olsun

HABER MERKEZİ – Anadilinde eğitim talebini ortaklaştırmak amacıyla Diyarbakır’da başlatılan imza kampanyasında konuşan HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, “Kürtçe resmi dil olarak kabul edilmeli, Kürtçe önündeki bütün engeller kaldırılmalı” çağrısında bulundu.

Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu, 21 Şubat Dünya Anadili Günü etkinlikleri kapsamında Kürtçenin ‘resmi dil’ ve ‘eğitim dili’ olması talebiyle Diyarbakır’da imza kampanyası başlattı.

Sur’daki bir otelde yapılan basın toplantısına Kürt dili üzerinde çalışma yürüten dil bilimciler ve yazarların yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da katıldı.

Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Cizîrî imza kampanyasının startını verirken, Mithat Sancar da kampanyaya dair bir açıklama yaptı.

Sancar, “Anadilin anayasal temelde tanınması ve kabul edilmesi gerekir. Resmi bir şekilde tanınmayan dil kendini koruyamaz. Anadil tanınıp kabul edilmezse o dil yaşayamaz. Bu da bir gerçekliktir” dedi.

“Bugün Kürtçeye başta olmak üzere birçok dile yönelik baskılar var. İktidarın politikaları bu ülkeyi dil mezarlığına dönüştürdü” diyen Sancar, “Bundan dolayı diller için anayasal bir teminat gerekli. Kürtçenin üzerindeki tüm yasak, engel ve barikatların kaldırılması” çağrısında bulundu.

Sancar, sözlerinin devamında şunları kaydetti:

Kürt çocuklarının dillerini okul ve üniversitelerden de öğrenmesi gerekir. Bu insani ve evrensel bir haktır. Dil insanın düşüncesine de büyük bir etkide bulunuyor. Dil insanın doğal bir parçasıdır. Onun için ‘anadil insanın derisi gibi diğer diller de elbisesi gibidir’ derler. Bir yerde yasak varsa orda direniş de vardır. Bir yerde engelleme varsa orda mücadele de vardır. Ondan dolayı anadil için verdiğiniz mücadele, azim ve çalışmanızı kutluyorum. Talepleriniz bizim de taleplerimizdir. Biz de Kürtçeyi tanıyın, anadilde eğitimi kabul edin, Kürtçe resmi dil olsun, Kürt çocuklarını dilsiz bırakmayın diyoruz.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, “Bugün anadilde mücadele için tarihi bir gündür” diye de ekledi.

Sancar’ın da aralarında olduğu grup, imza kampanyasının ardından gerçekleştirdiği yürüyüşte, yurttaşların ve esnafların Anadili Günü’nü kutlayarak, üzerinde Kürtçe yazılı maskeleri dağıttı.

Ardından toplanan kitleye seslenen Sancar, “Bütün diller için adalet istiyoruz. Bütün diller için bugünü kutluyoruz” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İran nükleer tesis denetimi iznini sınırladı
Sonraki Haber
Erol Yenisu, boşanma aşamasında olduğu Hanife'yi öldürdü