Ana SayfaDünyaİran nükleer tesis denetimi iznini sınırladı

İran nükleer tesis denetimi iznini sınırladı

HABER MERKEZİ – İran yönetimi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun nükleer tesislerde sınırlı olarak denetimde bulunması iznini 3 ay daha uzattı.   

İran, nükleer tesislerinin sınırlı biçimde denetlenmesini kabul etti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Rafael Grossi, Tahran’daki görüşmelerden sonra pazar akşamı yaptığı açıklamada, varılan uzlaşma gereği İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda teknik incelemeler yapmakla yükümlü tek bağımsız kuruluş olan UAEK’nin bu ülkedeki denetimlerine üç ay daha sınırlı bir şekilde devam edeceğini belirtti.

Grossi, İran dönüşü Avusturya’da yaptığı açıklamada görüşmeler neticesinde “geçici bir teknik anlaşma” sağlandığını, buna göre gelecekte UAEK’nin nükleer tesislere “daha az erişim” sağlayacağını kaydetti.

Ancak Grossi, varılan uzlaşmaya göre “gerekli kontrol ve doğrulama seviyesinin korunmasının” mümkün olacağını söyledi.

Grossi, UAEK’nin kısıtlanacak faaliyetleri hakkında bilgi vermezken, İran’da görevli kurum denetçilerinin sayısının aynı kaldığını ve kısa vadeli kontrollerin de yapılabileceğini belirtti.

UAEK’den yapılan açıklamada İran’ın nükleer tesislerle ilgili faaliyet ve ekipman kayıtlarını aktarmayacağı belirtildi.

Veri aktarımından güvenlik kameralarının kaydettiği görüntülerin kast edildiği tahmininde bulunan UAEK, gelecek üç ay için yaptırımların tamamen kaldırılması halinde ise tüm verilerin yeniden kendilerine iletilmeye devam edileceğini kaydetti.

Tahran yönetimi, ABD’nin yaptırımları gevşetmemesi halinde UAEK denetçilerinin 23 Şubat’tan itibaren nükleer tesislerinin bir kısmına erişimini kısıtlayacakları yönünde uyarı yapmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadın cinayeti davasında fail erkeğe indirimsiz 34 yıl hapis
Sonraki Haber
İmza kampanyası başlatıldı: Kürtçe eğitim dili olsun