Ana SayfaCezaevleriKalp damarları tıkalı olan 65 yaşındaki tutuklu tedavi edilmiyor

Kalp damarları tıkalı olan 65 yaşındaki tutuklu tedavi edilmiyor

HABER MERKEZİ – İHD’nin hasta tutuklulara dikkat çekmek için yaptığı “F Oturumu”nun 465’inci haftasında, kalp damarları tıkalı olan, başkaca hastalıkları olmasına rağmen tedavisi yapılmayan 65 yaşındaki Kerim Altınmakas’ın serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta yaptığı “F Oturumu”nun 465’incisini Corona virüsü salgını nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinden düzenledi.

Salgın sürecinde hasta tutukluların durumunun daha da ağırlaştığına dikkat çeken komisyon adına basın açıklamasını yapan Taylan Bekin, şöyle konuştu:

Artan işkence, kötü muamele, tecrit uygulamaları mahpuslar için hayatı dayanılmaz hale getirmiştir. Bununla beraber, salgına karşı önlemlerin yetersizliği, hatta salgının yayılmasına imkan yaratan uygulamalar nedeni ile hapishanelerdeki vaka sayıları her geçen gün artmakta, mahpusların sağlık hakkı yanında yaşam hakları da ağır risk altına sokulmaktadır.

Bekin, aynı zamanda tutukluların sağlık ve yaşam haklarının korunması için, temizlik kitlerinin mahpuslara ücretsiz verilmesi, yeterli beslenme imkânlarının sağlanması, tedavi hakkına erişim önündeki engellerin kaldırılması, hücre tipi ya da kalabalık karantina uygulamalarına son verilmesi gerektiğini vurguladı.

‘Yaşamı tehdit altında’

Bekin ardından da İzmir Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Kerim Altınmakas’ın durumuna dikkat çekti.

Altınmakas’ın ailesinin İHD’ye verdiği bilgileri aktaran Bekin şunları ifade etti:

17 Ocak 2021 tarihinde tutuklanan ve halen İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesi’nde tutulan 65 yaşındaki Kerim Altınmakas, tutuklanmadan önce kalp krizi geçirmiş, yapılan anjioda ana damarlardan birinin yüzde 100, diğerinin ise yüzde 80 tıkalı olduğu saptanmıştır.

Öncesinde prostat ve fıtık ameliyatı da olan Altınmakas’ın; omur kayması, hipertansiyon, yüksek kolesterol, diz eklemlerinde sıvı kaybı, astım bronşit, kalınbağırsakta kitle rahatsızlıkları nedeni ile düzenli kontrol ve tedaviye ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak pandemi nedeniyle, gerekli kontrol ve tedavileri yapılamamakta bu durum sağlığını ve yaşamını tehdit etmektedir.

Altınmakas ve diğer tüm hasta tutukluların tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılmasını talep eden Bekin, “Kovid-19 salgınının yarattığı ağır risk de gözetilerek tedavi ve sağlığa erişim haklarının korunması amacıyla tedavileri sağlanıncaya ve salgın riski son buluncaya kadar cezalarının infazına ara verilerek, serbest bırakılmaları için yetkilileri göreve çağırıyoruz” şeklinde çağrıda bulundu.




Önceki Haber
Mobilya fabrikasında iş cinayeti: Bir ölü, altı yaralı
Sonraki Haber
İntihar iddiası çürüdü: Yoğun bakımdan çıkan Sevginur, 'beni Müslüm Aktaş vurdu' dedi