Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a: Kenan Evren’den ne farkın var?

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a: Kenan Evren’den ne farkın var?

HABER MERKEZİ – CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan tartışmalı rektör ataması üzerinden Erdoğan’a yüklendi: “Üniversitede rektörü niçin seçemiyoruz? Bu yasağı da darbeciler getirdiler. Şimdi o darbe hukukunu bu beyler pekiştiriyor. Senin o zaman Kenan Evren’in kafasından ne farkın var?”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu.

Ekonomik kriz nedeniyle birçok sektörün kan ağladığını dile getiren CHP lideri,  AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın kendisine “Bizi mahvettiniz, bizi öldürdünüz” diyen çiftçiye “Cebindeki telefonu kaça aldın?” demesine şu tepkiyi gösterdi:

Mahir Ünal… Bir çiftçi ile diyalogunu kendisi anlatıyor. Bizi mahvettiniz. Çiftçiye demiş telefonunu ver. Iphone’u var. Taksiti ne kadar diye soruyor 450 TL. Bunu çok görüyor. Ya hu adam perişan olmuş 450 TL nedir? Sen ne kadar maaş alıyorsun. Sarayda 5 yerden maaş alanlar ne kadar kazanıyor?

Dört ayaklı ‘iktidar’ stratejisi

CHP’li belediyeleri halka hizmet için ayağa kaldırdıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları halinde ne yapacaklarını şöyle anlattı:

Arkadaşlarıma söyledim, hiçbir engeli bahane etmeyeceksiniz. Hizmetinizi yapacaksınız. Vatandaş diyecek ki iktidar olduğunuzda ne yapacaksınız. Bütün seçmenlere sesleniyorum iktidar olduğumuzda dört ayaklı bir strateji izleyeceğiz. Herkesin can ve mal güvenliğini sağlayacağız. Nasıl sağlayacağız; bunun yolu güçlü bir demokrasiyi inşa etmekten geçiyor. Güçlü bir demokrasi kuvvetler ayrımına dayanmaktadır.

Yasama, yargı ve yürütmeyi birbirinden ayıracaksınız. Bir partinin genel başkanı hakim tayin edemez ederse o hakim o genel başkana karşı gebe kalır. O hakim bağımsız değildir. O halde yapılması gereken adliyeye, camiye, kışlaya siyaseti sokmamaktır. Ne zaman söyledim ben bunu Yenikapı mitinginde. Ben yerime gidip otururken Erdoğan yerinden kalktı geldi güzel bir konuşma yaptığımı söyledi. Evet konuşma güzeldi.

Medya özgürlüğünü sağlayacağız. Gücü denetlemektir bu halk adına. Yolsuzluğu yazan gazetelere, yasak geliyor ceza geliyor. Bu haberlere erişim engeli geliyor. Yolsuzluk meşrulaştırılıyor biz bunu kaldıracağız. TBMM şu anda vesayet altındadır. Çankırı Milletvekili, gelip şehrinin sorunlarını Meclis kürsüsünden anlattı mı? Veya Yozgat, anlattı mı? Hiç anlatamaz neden? Çünkü anlatırsa bir daha milletvekili olamaz.

Vesayeti getiren yasal düzenleme 12 Eylül sonrasında geldi. Milletin vekilini millet seçecek genel başkanlar değil. O zaman parlamento vesayet altından kurtulmuş olur.

O zaman vatandaş seçtiği vekilinden hesap soracaktır. Şimdi soramıyor. Siyaset zenginleşme aracı değildir. Verdiğin soru önergelerine cevap geliyor mu? Bu nasıl bir yönetim anlayışı bunu da değiştireceğiz.

Bakanlar Meclisin içinden gelecek bunu da değiştireceğiz. Siyasetten anlamayan bakan mı olur? Her cümle başında “Sayın Cumhurbaşkanı” diyenden bakan mı olur? Türkiye Büyük Millet Meclisi, Varlık Fonunu denetleyemiyor.

Ne oluyor burada, neler yapılıyor? Milyarlar denetlenmiyor böyle bir devlet anlayışı olur mu? Yüzde 10 barajını kesinlikle kaldıracağız. Devlet kesinlikle şeffaf olmalı. Yasama, yargı ve yürütmeyi bir kişiye bağlamak kadar kötü bir şey yok.

‘Güç bir kişiyi verilmez’

Tek kişilik yönetimlerin demokrasilere zarar verdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Güç bir kişiye verilmez. Doğanın kanunları da buna örnektir. Hitler, Mussolini, daha kimler kimler nice kanlar dökülmüştür. Demokrasiyi getirdik peki her şey bitti mi? Hayır. Üreten bir Türkiye olmalıyız. Her alanda üretmeliyiz” dedi.

Ayşe Buğra’ya destek verdi

Kılıçdaroğlu, Boğaziçi Üniversitesi’ne dışarıdan rektör olarak atanan eski AKP milletvekili aday adayı Melih Bulu’ya dönük protestolara sert müdahaleyi de eleştirdi.

Üniversiteler bilgi üretecek. Bilgi üreten üniversiteler bir ülkenin en büyük güvencesidir. Üniversite toplumu geleceğe taşıyan kurumdur. Her türlü düşüncenin özgürce tartışıldığı kurumdur. Üniversitede yöneticiler seçimle gelmeli. Üniversitede rektörü niçin seçemiyoruz? Bu yasağı da darbeciler getirdiler. Şimdi o darbe hukukunu bu beyler pekiştiriyor. Senin o zaman Kenan Evren’in kafasından ne farkın var?

Demokratik ve barışçıl bir gösteri yapıyor öğrenciler. Anayasa’ya uygun. Gençleri anlayamıyorlar. Her üniversitenin bir kültürü vardır. Üniversite öğrencilerine her türlü haksızlığı yaptılar. Terörist dediler, yılan dediler. Emin olun yılan, yılan diyenlerden daha akıllı. Ne demek terörist?

Saygın hocalardan Ayşe Buğra’ya söyleyen kişinin makamına asla yakışmayacak söylemleri rahatlıkla dile getirdiler. Ayşe Buğra, sadece bizim ülkemizde değil dünyada bilinen saygın bilim insanlarından birisi. Ne yaptı Ayşe Buğra? Osman Kavala’nın eşiymiş… Osman Kavala zaten haksız yere içeride tutuluyor. Siz zaten adalet kavramından uzaklaşmışsınız.




Önceki Haber
Gazeteci Karataş'a ilk duruşmada tahliye
Sonraki Haber
Hak savunucularından çıplak arama tepkisi: Soruşturma başlatılsın