Ana SayfaDünyaKüba’da özel sektör açılımı

Küba’da özel sektör açılımı

HABER MERKEZİ – Bir süredir ağır ekonomik bunalım içinde olan Küba’da komünist yönetim özel sektöre alan açma kararı aldı. Özel işletmelere izin verilecek sektör sayısı 127’den iki bine çıkarıldı.

Yıllardır komünist politikalarla yönetilen Küba, ekonomisinin büyük çoğunluğunu özel sektöre açtığını açıkladı.

Ağustos 2020’de İstihdam Bakanı Marta Elena Feito tarafından hazırlanan taslak, cuma günü kabine tarafından kabul edildi.

Küba basınında hafta sonu çıkan haberlere göre özel işletmelere izin verilecek sektör sayısı 127’den iki bine çıkarıldı.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana en ağır ekonomik krizini yaşayan ülkede Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel hükümeti, sadece 124 sektörün devlet kontrolünde kalacağını açıkladı.

Reform yapılmasından yana olan çok sayıda Kübalı ekonomist, ekonominin canlandırılması ve istihdam yaratılması için uzun zamandır küçük özel işletmelere izin verilmesi gerektiğini söylüyordu.

Ağır ekonomik kayıp yaşanıyor

Küba’da ekonomi geçen yıl yüzde 11 daraldı, uzun zamandır ülke ekonomisinde duraklama görülüyor.

Küba’da yüz binlerce küçük çiftliğin yanı sıra zanaatkarlar, taksi şoförleri ve küçük işletmeler devlet dışı sektörü oluşturuyor.

Bu sektörde çalışan yaklaşık 600 bin kişi ülkedeki iş gücünün neredeyse yüzde 13’üne karşılık geliyor.

Küba Komünist Partisi tarafından yönetilen ve Sosyalist yönetim anlayışının benimsendiği ülke, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı yaptırımlar ve Corona virüsü nedeniyle ekonomik olarak ciddi kayıplar yaşadı.

Eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından 2015’te başlatılan iki ülke ilişkilerinde normalleşme süreci, 2017’de Trump’ın iktidara gelmesiyle sekteye uğramıştı.

Trump, Küba’ya insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle yaptırımlar uygulamış, ayrıca seyahat ve turizm alanında yeni kısıtlamalar getirmişti.


BBC Türkçe, CNN

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İklim değişikliği etkisi: Sıcaklıklar 20 derece düşecek, kar yağışı bekleniyor
Sonraki Haber
Azil davası Senato'da: Trump’ın siyasi hayatı bitebilir