Ana SayfaEğitimMEB: Liselerde yüz yüze eğitim 12’nci sınıflar için 1 Mart’ta başlayacak

MEB: Liselerde yüz yüze eğitim 12’nci sınıflar için 1 Mart’ta başlayacak

HABER MERKEZİ – MEB, 1 Mart’tan itibaren liselerde yüz yüze eğitimin 12’nci sınıflar için başlayacağını ve haftada en az 16, en fazla 24 saat olacağını açıkladı. Derslerin kalanı ise uzaktan eğitimle yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 1 Mart’tan itibaren liselerde 12’nci sınıflar için yüz yüze eğitimin kısmen başlayacağını duyurdu.

Buna göre;

  • 1 Mart Pazartesi günü itibarıyla 12’nci sınıflarda yüz yüze eğitime geçilecek.
  • Yüz yüze eğitimle yürütülecek eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılım isteğe bağlı olup devam zorunluluğu aranmayacak. Ancak eğitim kurumunun öğrencilerin okula devamını takip edebilmesi ve bu kapsamda gerekli önlem ve tedbirleri alabilmesi amacıyla yüz yüze eğitim faaliyetlerine katılmayacak olan öğrenciler için velileri tarafından, Covid-19 salgını kapsamında herhangi bir nedenle öğrencisini yüz yüze eğitim için eğitim kurumuna göndermek istemediğine ilişkin talebini bir dilekçe ile eğitim kurumu müdürlüğüne iletmesi gerekecek.
  • 12’nci sınıflarda 1 Mart Pazartesi günü itibarıyla yüz yüze yapılacak dersler, öğrencilerin merkezi sınavlara ilişkin beklenti ve ihtiyaçları da dikkate alınarak haftalık ders çizelgelerindeki ders ve ders saatlerine uygun bir şekilde haftada en az 16, en fazla 24 saat olacak şekilde eğitim kurumu müdürlüklerince belirlenerek planlanacak.
  • Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında birinci dönem itibarıyla işletmelerde beceri eğitimine devam edenler ile ikinci dönemde devam etmek isteyenlerin durumları değerlendirilerek 15 Şubat Pazartesi gününden itibaren söz konusu eğitime devam etmeleri sağlanacak.

Sınavlar

  • Liselerde birinci dönem yapılamayan sınavlar, 1 Mart’tan itibaren 2 haftayı geçmeyecek şekilde yüz yüze planlanacak.
  • Sınavlar, eğitim kurumlarında yüz yüze yapılacak.
  • Ortaöğretim kurumlarının tüm sınıf seviyelerinde birinci döneme ilişkin yapılamayan sınavların takvimi, 01 Mart tarihinden itibaren iki haftayı geçmeyecek şekilde eğitim kurumu alan zümre başkanları kurulunca belirlenip planlanacak, eğitim kurumu müdürlüklerince gerekli tedbirler alınarak sınavların uygulanması sağlanacak ve birinci döneme ilişkin tüm iş ve işlemler 19 Mart Cuma gününe kadar e-Okul sistemine işlenerek tamamlanacak.
  • Birinci dönemde yapılamayan sınavların kapsamı, 1 Kasım 2020 tarihine kadar işlenen konular ile sınırlı tutulacak.
  • Her bir sınav, atölyelerdeki uygulama sınavları gibi zorunlu hâller dışında, bir ders saati (40 dakika) süre verilerek uygulanacak ve sınav soruları, bu süreye uygun olarak hazırlanacak. Öğrenci hareketliliğini asgari düzeyde tutmak amacıyla bir günde her bir öğrenci için iki dersten, zorunlu hâllerde en fazla üç dersten sınav yapılabilecek.
  • Sınav tarihleri en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulacak ve e-Okul Sistemine işlenecek.
  • Sınavlar, Covid-19 salgını kapsamında başta temizlik, maske ve fiziki mesafe kuralları olmak üzere alınan diğer tüm önlemlere uygun şekilde yapılacak.
  • 2020 YKS sonucunda bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ve geçici kayıtları yapılan ancak sorumlu dersi bulunduğu için ortaöğretim kurumlarından mezun olamamış öğrenciler ile sorumlu dersi bulunduğu için ortaöğretim kurumlarından mezun olamamış diğer öğrencilerin sorumluluk sınavları, 22-26 Şubat arasında yapılacak olup sınavlarda başarılı olanların mezuniyetleri ile diplomalarının düzenlenip teslim edilmesine ilişkin iş ve işlemler en geç 5 Mart tarihine kadar tamamlanacak.
  • Sorumlu olarak sınıf geçen diğer öğrencilerin yapılması gereken sorumluluk sınavları, eğitim kurumu müdürlüklerince 1-31 Mart tarihleri arasında tamamlanacak şekilde planlanacak.
  • Ders yılının ilk haftası içinde yapılması gereken  “Hazırlık sınıfında yeterlilik sınavı ve 9. sınıfa geçiş” sınavları kapsamında 22-30 Haziran 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen yeterlilik sınavlarında başarısız olan öğrenciler, yine aynı usulle 1-31 Mart 2021 sorumluluk sınavı döneminde de yeterlilik sınavına alınacak. Yapılacak sınavlarda 50 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak.
  • İller arası hareketliliğin azaltılması amacıyla yüz yüze eğitim kapsamına alınmayan sınıflar düzeyindeki öğrenciler, istemeleri hâlinde Kuzey Kıbrıs dâhil, bulundukları yerleşim yerlerindeki öğrenim gördükleri okul ile aynı okul türündeki eğitim kurumlarında, aynı okul türü bulunmaması hâlinde aynı program uygulayan resmî ve özel okullarda sınavlara girebilecekler.
  • 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemine ilişkin yapılacak birinci sınavlar 16 Nisan tarihine kadar tamamlanacak şekilde planlanacak ve eğitim kurumu müdürlüklerince sınavların yüz yüze uygulanması sağlanacak.
  • Herhangi bir nedenle sınavlara katılamayan ve okul yönetimince mazereti uygun görülen öğrenciler, alan zümre öğretmeninin belirleyeceği tarihte sınava alınacak.
  • Kendisinde veya aile bireylerinde kronik hastalık bulunan öğrenciler, okul içinde uygun bir zamanda ve izole bir ortamda sınava alınacak.

MEB açıklamasının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meteoroloji’den yedi il için ‘zirai don’ uyarısı
Sonraki Haber
Boğaziçi direnişi: İki genç tahliye edildi