Ana SayfaDünyaNavalni krizi: AB’den Rusya’ya yeni yaptırımlar

Navalni krizi: AB’den Rusya’ya yeni yaptırımlar

HABER MERKEZİ – AB, muhalif lider Aleksey Navalni’nin tutuklanması nedeniyle Rusya’ya ek yaptırım uygulanmasını kararlaştırdı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu.

Borrell, muhalif lider Aleksey Navalni’nin tutuklanması nedeniyle Rusya’ya ek yaptırım uygulanması kararı aldıklarını söyledi.

Rusya’nın otoriter bir hal aldığını ve AB’den uzaklaştığını ifade eden Borrell, “Navalni’nin durumuyla ilgili olarak, kendisinin tutuklanmasından ve cezalandırılmasından sorumlu kişiler dahil olmak üzere Rusya’ya karşı kısıtlayıcı tedbir uygulamak konusunda siyasi karar aldık” dedi.

Borrell, bu kısıtlayıcı tedbirler için AB’nin Aralık 2020’de başlattığı Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi’ni ilk kez devreye soktuklarını açıkladı.

Yaptırımların hazırlanması için bugün itibarıyla sürecin başladığını kaydeden Borrell, somut tekliflerin yapıldığını, tedbirlerin bir hafta içinde hazır olmasını beklediğini bildirdi.

Rusya’da siyasi ve medeni haklara ve özgürlükleri savunanlara desteklerinin süreceğini ifade eden Borrel,l “Aynı zamanda maalesef hasmane tutum takınan bir komşuyla kalıcı şekilde karşı karşıya gelme konusunda bir geçici çerçeve tanımlamak zorundayız. Ama şu anda gerçek bu” dedi

Ne olmuştu?

44 yaşındaki muhalif lider Navalni, 20 Ağustos 2020’de Sibirya seyahati sırasında uçakta rahatsızlanmış ve ardından acil iniş yapılan Omsk kentinde tedavi altına alınmıştı.

Navalni’nin tedavisi 22 Ağustos’ta getirildiği Almanya’da devam etmişti.

Almanya’da yapılan tetkiklerde Navalni’nin kanında zehirli Noviçok maddesine rastlandığı tespit edilmişti.

Bunun üzerine Avrupa Birliği, geçen Ekim ayı ortasında Rusya’dan altı yetkiliyi hedef alan bir yaptırım listesi hazırlamış ve bu kişilere AB’ye giriş yasağı getirilmesiyle birlikte banka hesaplarının da dondurulmasına karar vermişti.

Yaptırım listesine alınan isimler arasında Başkanlık İdaresi Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko ile iç istihbarat servisi FSB’nin başkanı Aleksander Bortnikov da vardı.

18 Ocak 2021’de Navalni, tedavi gördüğü Alman’yadan döndüğü Moskova’da gözaltına alınmış, ardından da 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Navalni’nin tutuklanması ve Rusya’da Navalni yanlıları tarafından düzenlenen protestolara sertlikle müdahale edilmesine tepki gösteren AB, Rusya’ya karşı ek yaptırımlar uygulamayı planlamıştı.

Söz konusu bu karara sert tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB’nin ek yaptırımlar getirmesi durumunda AB ile bağları koparmaya hazır olduklarını söylemişti.

  Navalni krizi: Rusya'dan AB'ye 'ilişkileri sonlandırırız' tehdidi



Önceki Haber
Manisa'da üç HDP Gençlik Meclisi üyesi tutuklandı
Sonraki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayıları 112 milyon bandında