Ana SayfaDünyaNavalni krizi: Rusya’dan AB’ye ‘ilişkileri sonlandırırız’ tehdidi

Navalni krizi: Rusya’dan AB’ye ‘ilişkileri sonlandırırız’ tehdidi

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği ile Rusya arasındaki Navalni krizi büyüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Birliği ek yaptırımlar getirmesi durumunda ilişkileri sonlandırmakla tehdit etti.

Muhalif lider Aleksey Navalni’nin tutuklanması nedeniyle Rusya’ya karşı ek yaptırım kararı almaya hazırlanan Avrupa Birliği’ne (AB) Moskova’dan sert bir yanıt geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB’nin ek yaptırımlar getirmesi durumunda AB ile bağları koparmaya hazır olduklarını söyledi.

DW Türkçe’deki habere göre Lavrov, “Kendimizi dünyadan izole etmek istemiyoruz, ancak buna karşı donanımlı olmalıyız. Eğer barış isteniyorsa, savaşa da hazır olunmalı” ifadelerini kullandı.

Sergey Lavrov

Reuters haber ajansına konuşan üç AB diplomatına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın bazı isimlerin AB’deki banka hesaplarının dondurulması ve AB’ye giriş yasağının getirilmesi söz konusu.

Ek yaptırımlarla ilgili AB içindeki görüşmeler devam ederken Almanya ve Fransa’dan Rusya’ya karşı ek yaptırım kararı alınmasına destek mesajı gelmişti.

Diplomatlar, yaptırım kararının bu ay içinde alınabileceğine de işaret etmişti.

AB’nin ek yaptırım hazırlıkları

Navalni’nin Almanya’dan Rusya’ya dönüşünde tutuklanması ve Rusya’da Navalni yanlıları tarafından düzenlenen protestolara sertlikle müdahale edilmesine tepki gösteren AB, Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulamayı düşünüyor.

Planlanan yaptırımlar arasında Navalni’nin ve yanlılarına karşı uygulanan sert müdahaleden sorumlu tutulan Rusyalı yetkililerin AB ülkelerindeki mal varlıkları ve banka hesaplarının dondurulması ile AB’ye giriş yasağı getirilmesi bulunuyor.

AB’nin ayrıca geçen Aralık ayında kabul ettiği Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi’ni de ilk kez kullanabileceği belirtiliyor.

Kabul edilen belge uyarınca AB, insan hakları ihlali yaşanan ülkelere karşı yaptırım kararı alabiliyor.

Rusya’ya ek yaptırım uygulanıp uygulanmayacağının, 22 Şubat’taki AB dışişleri bakanları toplantısında karara bağlanması bekleniyor.

Ne olmuştu?

Aleksey Navalni

44 yaşındaki muhalif lider Navalni, 20 Ağustos 2020’de Sibirya seyahati sırasında uçakta rahatsızlanmış ve ardından acil iniş yapılan Omsk kentinde tedavi altına alınmıştı.

Navalni’nin tedavisi 22 Ağustos’ta getirildiği Almanya’da devam etmişti.

Almanya’da yapılan tetkiklerde Navalni’nin kanında zehirli Noviçok maddesine rastlandığı tespit edilmişti.

Bunun üzerine Avrupa Birliği, geçen Ekim ayı ortasında Rusya’dan altı yetkiliyi hedef alan bir yaptırım listesi hazırlamış ve bu kişilere AB’ye giriş yasağı getirilmesiyle birlikte banka hesaplarının da dondurulmasına karar vermişti.

Yaptırım listesine alınan isimler arasında Başkanlık İdaresi Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko ile iç istihbarat servisi FSB’nin başkanı Aleksander Bortnikov da vardı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yerine kayyum atanan Batman Belediye Eşbaşkanı Demir'e tahliye
Sonraki Haber
Caz piyanisti Chick Corea yaşamını yitirdi