Ana SayfaGüncelOğlu 27 yıldır ‘kayıp’: Her iki dünyada da elim yakanızda  

Oğlu 27 yıldır ‘kayıp’: Her iki dünyada da elim yakanızda  

HABER MERKEZİ – Emniyette işkence gören, 14 kişinin tanıklığında ölüme götürülen İstanbul Üniversitesi öğrencisi Cüneyt Aydınlar’dan 27 yıldır haber yok. Cumartesi Annesi Menekşe Aydınlar, “Bu dünyada da diğer dünyada da ellerim yakalarındadır. Ben doymadım çocuğuma. İçimizi yaktılar” dedi.

Corona virüsü salgını nedeniyle bir süredir eylemlerini dijital platformlar üzerinde yapan Cumartesi Anneleri, 831’inci hafta eyleminde 20 Şubat 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Cüneyt Aydınlar’ın akıbetini sordu.

İlk olarak konuşan Cüneyt Aydınlar’ın annesi Menekşe Aydınlar, 27 yıldır ‘adalet’ beklediğini söyledi ve ekledi:

Her zaman gelecek diye bekliyorum ama gelmiyor. İçim yanıyor, gözlerim yollarda. Ciğeri yanan anneler ağlamasın istiyorum. Oğluma ne yapıldığını açıklasınlar. Bu dünyada da diğer dünyada da ellerim yakalarındadır. Ben doymadım çocuğuma… İçimizi yaktılar. Bunu yapanların da içi yansın.

‘Tozlu raflara kaldırıldı’

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise dava dosyası hakkında bilgi vererek, yaptıkları tüm girişimlere rağmen iç hukukta hiçbir gelişmenin yaşanmadığını söyledi.

Keskin, Aydınlar dosyasının da savcılığın tozlu raflarına kaldırıldığını dile getirdi.

Sürüklenerek ölüme götürüldü

Hazırlanan açıklamayı okuyan Cumartesi İnsanları’ndan Nuran Öztürk, Cüneyt Aydınlar’ın Bakırköy İncirli’de polis tarafından gözaltına alındığını hatırlatarak, şöyle dedi:

Aynı operasyon kapsamında gözaltına alınan 14 kişi gibi Cüneyt de Gayrettepe’deki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Ancak onu soran ailesine ve avukatlarına 7 gün boyunca gözaltında olmadığı söylendi. Yapılan ısrarlı başvurular sonucu 27 Şubat 1994 tarihinde gözaltında olduğu kayda geçirildi.

Ancak savcılığa çıkarılan 14 kişi arasında yoktu. Bu kişiler, 17 Mart 1994 tarihinde avukatları aracılığıyla kamuoyuna bir açıklama yaptı. Açıklamada Cüneyt Aydınlar’ın 20 Şubat 1994 tarihinde gözaltına alındığını ve 2 Mart 1994 tarihine kadar birlikte gözaltında tutulduklarını söylediler. Ağır işkence gören Cüneyt’in 2 Mart 1994 tarihinde, ‘Ölmeye hazır mısın? Ölmeye gidiyorsun!’ diyen 6 polis tarafından sürüklenerek bulunduğu hücreden götürüldüğünü ve kendisini bir daha görmediklerini anlattılar.

‘Dur’ ihtarı yalanı 

Aydınlar’a ağır işkence yapıldığına, yürüyemez ve hareket edemez halde olduğuna dair çok sayıda tanık olduğunu aktaran Öztürk, ancak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün onu soran ailesine oğullarının, 28 Şubat 1994 tarihinde yer göstermek için götürdükleri Beyoğlu Çukurcuma’da ‘Dur’ ihtarına uymayarak kaçtığını iddia ettiğini aktardı.

Ailenin başvurusu üzerine İHD avukatlarının olayı araştırdığını dile getiren Öztürk, “Araştırma sonrası İHD İstanbul Şubesi, 25 Mart 1994 tarihinde bir basın açıklaması yaptı ve Terörle Mücadele Şubesi’nin gözaltına aldığını kabul ettiği Cüneyt Aydınlar’ı kaybettiğini kamuoyuna duyurdu” dedi.

‘Yaralı biri 30 polisin elinden nasıl kaçabilir?’

Aydınlar’ın akıbetini öğrenmek isteyen ailesinin tüm başvurularının sonuçsuz kaldığının altını çizen Öztürk, “Etkin bir araştırma, soruşturma süreci işletilmedi. Tüm yetkili merciler, polisin firar senaryosunu esas aldı. Elleri kelepçeli, ayakkabıları bağcıksız, görgü tanıklarının beyanına göre desteksiz ayakta duramayan birinin 30 kadar polisin elinden nasıl kaçabildiği sorgulanmadı. Dosya zaman aşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı” dedi.

Öztürk, yetkili mercilerin bir an evvel etkili bir soruşturma süreci başlatıp gözaltında kaybetme olayını aydınlatmaya çağırdı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mithat Sancar Avrupa heyetiyle görüştü: Sizin de sorumluluğunuz var
Sonraki Haber
İstanbul’da barajların doluluk oranı 6 yılın en düşük seviyesinde