Ana SayfaDünyaRusya’dan Türkiye’ye İdlib uyarısı: Yeterli nüfuza sahip değilsiniz

Rusya’dan Türkiye’ye İdlib uyarısı: Yeterli nüfuza sahip değilsiniz

HABER MERKEZİ – Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye’nin İdlib’i kontrolü altında tutan gruplar üzerinde yeterli nüfuza sahip olmadığını söyledi. Lavrentyev, bu durumun Türkiye ile mutabık olunan İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki süreci sekteye uğrattığını vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, basına verdiği demeçte Suriye’deki son durum hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye ile sahada vardıkları mutabakatların gereğinin yapılması konusunda eksiklikler olduğunu söyleyen Lavrentyev, şöyle dedi:

Türk meslektaşlarımıza İdlib’de bulunan terörist harekete son verilmesi gerektiğini, bunun durumu hemen düzeltmeye yardımcı olacağını her zaman söyledik ve söylüyoruz. Türk tarafının bunu bir şekilde gerçekleştirmek için belirli girişimlerde bulunduğunu görüyoruz ancak bunun yeterli olmadığını da görüyoruz. Şu anda, orada kontrolü elinde bulunduran güçler üzerinde yeterli nüfuza sahip değiller.

Türkiye’nin politikalarına eleştiri

Sputnik’te yer alan habere göre, İdlib’in büyük bölümünün hala daha eski ismi El Nusra olan Heyet Tahrir Şam örgütünün kontrolünde olduğunu anımsatan Lavrentyev, bu örgütün şu anda Türkiye tarafına doğru adım atmaya hazır olduğunu gösterdiğini ancak bir yandan da ‘koynunda taş sakladığını’ belirtti.

“Sorun şu ki, bir teröristin özü, görüşleri değiştirilemez. Birisi teröristse öyle kalır. Bu nedenle elbette onlardan kurtulmak gerekiyor” diyen Lavrentyev, Türk tarafının ‘ılımlı muhalifleri’ İdlib’deki teröristlerle mücadele için şimdilik harekete geçirmek istemediğini ve bunun Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı temel sorun olduğunu söyledi.

Ankara’yı tüm mutabakatlara uygun olarak anlaşmaları uygulamaya, duruma istikrar kazandırmaya, özellikle de bir yandan gözlem noktaları kurarak diğer yandan da sivillerin normal, güvenli ulaşımı için güvenlik bölgeleri oluşturarak M4 karayolunda durumu normalleştirmeye çağırdıklarını ve her fırsatta bu konuda ısrarcı olduklarını kaydeden Lavrentyev, ancak bunun henüz gerçekleşmediğinin altını çizdi.




Önceki Haber
Ankara’da kaçırılan öğrenciler: Ölümle tehdit edildik
Sonraki Haber
Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na 500 bin liralık tazminat davası