Ana SayfaDünyaRusyalı muhalif lider Navalni’ye hapis cezası

Rusyalı muhalif lider Navalni’ye hapis cezası

HABER MERKEZİ – Almanya’dan dönüşünde Moskova’da gözaltına alınıp tutuklanan Putin’e muhalif isimlerin başında gelen Aleksey Navalni’ye 3,5 yıl hapis cezası verildi. Navalni, temyiz yoluna gidecek.

Rusya’da zehirlendikten sonra Almanya’da tedavi görerek sağlığına kavuşan 44 yaşındaki muhalif lider Aleksey Navalni, beş ay sonra döndüğü Moskova’da gözaltına alınmış, mahkeme önüne çıkana kadar tutuklanmasına karar verilmişti.

Rusya Federal Cezaevi Servisi’nin talebi üzerine Navalni aleyhinde açılan dava Moskova Şehir Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme salonundaki cam kafes ardından söz alan Navalni, hem servisin hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisinin geçen yıl Ağustos ayından itibaren nerede olduğunu bildiğini söyledi.

“Milyonlarca insanı hapsedemezsiniz”

Sözlerine “emrine rağmen suikastten kurtulduğu için Putin’i derinden gücendirdiğini” söyleyerek devam eden Navalni, duruşmanın amacının insanları korkutmak olduğunu belirterek, “Milyonlarca insanı hapsedemezsiniz. Bir ülkeyi hapsedemezsiniz” dedi.

Hakkındaki hapis cezasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurduğunu ve AİHM’in kendisini suçlu bulmaması üzerine tazminat kararı verdiğini hatırlatan Navalni, Rusya’nın da kendisine tazminat ödeyerek bu kararı dolaylı olarak tanıdığını belirtti ve beraatini talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme, geçmişte yolsuzluk iddiasıyla 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Navalni’nin ertelenen hapis cezası, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevrildi.

Mahkeme, önceden ev hapsinde geçirdiği 10 aylık süreyi de hesaba katarak Navalni’nin kalan cezasını cezaevinde geçirmesine karar verdi.

Navalni, mahkemenin kararına 10 gün içinde itiraz edebilecek.

Bu arada Navalni’nin serbest bırakılması için başkent Moskova’da düzenlenen eylemlerde çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Zehirlenme süreci

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e muhalif olan isimlerin başında gelen Navalni, 20 Ağustos 2020’de Sibirya’dan Moskova’ya giden bir uçakta rahatsızlanmış ve uçak Omsk’a acil iniş yapmıştı.

Birkaç gün sonra Navalni’nin Noviçok sinir gazıyla zehirlendiği açıklanmıştı. Bunun ardından da Navalni, tedavi için Almanya’nın başkenti Berlin’e götürülmüştü.

Navalni’nin ekibi ve bazı araştırmacı gazeteciler, saldırıyı Rusya gizli servisinin gerçekleştirdiğini öne sürüyor. Aleksey Navalni ise zehirleme emrini doğrudan Putin’in verdiğini söylüyor. Kremlin yönetimi ise iddiaları sert bir dille yalanlıyor.

Putin, Navalni’nin Rusya istihbaratınca zehirlendiği iddialarını 17 Aralık 2020’de yaptığı geleneksel yıl sonu toplantısında “ABD özel servislerinin desteğini hissetmek eğlenceli. Ama Rusya istihbaratı onu öldürmek isteseydi o iş bitmişti” ifadelerini kullanmıştı.

Navalni 2014’te “zimmetine para geçirmek” suçlamasıyla kendisine verilen hapis cezasının şartlarını ihlal etmekle suçlanıyor.

Tutuklanma nedeni ne?

Rusya’daki yetkililer, şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği için Navalni’nin tutuklanabileceği uyarısında bulunmuştu.

Navalni’nin geçtiğimiz Aralık ayında Moskova’daki bir büroya giderek, bildirimde bulunması gerekiyordu.

Bu arada Rusya Soruşturma Komitesi, Navalni’nin çeşitli sivil toplum kuruluşlarına para transferiyle ilgili yeni bir soruşturma başlattı.

Navalni ise Putin’in uydurma suçlamalar üreterek ülkeye geri dönmesini önlemek için elinden geleni yaptığını savunuyor.


Karınca, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Soylu: Erdoğan siyaseti bıraktıktan sonra ben de kenara çekileceğim
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.