Ana SayfaEkoloji‘Türkiye’de yıkıcı hortumlar görebiliriz’

‘Türkiye’de yıkıcı hortumlar görebiliriz’

HABER MERKEZİ – Prof. Dr. Doğan Yaşar, Çeşme Alaçata’daki hortumun ana nedeninin küresel ısınma olduğunun altını çizerek, “Ekstrem hava olaylarını sık göreceğiz. Daha fazla hortum, kasırga, yağmur, sel felaketi gibi doğa olayları gerçekleşecektir” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’in Çeşme ilçesinde yaşanan hortuma küresel ısınmanın neden olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yaşar, “2023 yılına kadar ülkede hortum görebiliriz. 2023 yılından sonra ise dünya soğuma sürecine gireceği için yıkıcı hortumlar yaşanmayabilir” diye belirtti.

İzmir’de, 11 Şubat günü saat 21.30 sıralarında gök gürültülü sağanak yağış ile başlayan fırtına kentte zarara neden olmuş, Çeşme ilçesinde ise hortum meydana gelmişti.

Alaçatı Port inşaatının kule vinci işçilerin kaldığı barakaların üzerine devrilmişti. Hortum nedeniyle dokuzu işçi olmak üzere toplam 18 kişi yaralanmıştı.

Daha fazla hortum, kasırga, sel…

DHA’ya konuşan Prof. Dr. Doğan Yaşar, hortumlarla ilgili şu bilgileri verdi:

Türkiye’de bilinenin aksine hortum oluyor, yabancı değiliz. Ancak geçtiğimiz günlerde Çeşme Alaçatı’da meydana geldiği gibi ‘yıkıcı hortumlara’ pek alışkın değiliz. Türkiye’de küçük hortumlar olur. Alaçatı’da bu durum, yıkıcı bir doğa felaketine dönüştü. Çünkü dünyada bin yılın en sıcak dönemleri yaşanıyor. 1960 yılından sonra en şiddetli küresel ısınmayı yaşıyoruz. Artık ‘pik’ yaptığı süreçteyiz. Bundan dolayı ekstrem hava olaylarını sık göreceğiz. Daha fazla hortum, kasırga, yağmur, sel felaketi gibi doğa olayları gerçekleşecektir.

Çeşme Alaçata’daki hortumun ana nedeninin küresel ısınma olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yaşar, “Deniz suyu çok ısınıyor. Yukarıdan ise soğuk bir atmosfer etki ediyor. Bir anda yaşanan karşılıklı etkileşimin sonunda sert bir hortum olayı gerçekleşti. Bundan dolayı Alaçatı’da 2 tonluk arabaları kaldırıp, yere vuran bir hortuma tanıklık ettik. Daha önce genellikle denizlerde oluştuğu için dikkat etmedik. İlk kez Ege kıyılarında bu oranda bir doğa olayını yaşadık” dedi.

“2023’e kadar hortumları yaşayacağız”

Yaşar, önümüzdeki iki yıl boyunca ülkenin değişik yerlerinde yıkıcı hortumlar görebileceğimizi de söyledi.

2023 yılından sonra ise dünyanın farklı bir soğuma dönemine girebileceğini belirten Prof. Dr. Yaşar, “Soğuma dönemlerinde de hortum olabilir. Hortumun asıl çoğaldığı ve yıkıcı etkiler gösterdiği zamanlar küresel ısınmanın olduğu dönemlerdir. Bana göre 2023’ten sonra hortumların yıkıcı etkileri olmayacak” diye konuştu.




Önceki Haber
Araştırma: Güney Afrika varyantı aşı korumasını düşürebilir
Sonraki Haber
Son yağışlar çare olmadı: Salda Gölü kuruma tehlikesiyle karşı karşıya