Ana SayfaGüncel‘Tutukluluk keyfiyete dönüştü’: Tuncel ve Kışanak’a yine tahliye yok

‘Tutukluluk keyfiyete dönüştü’: Tuncel ve Kışanak’a yine tahliye yok

HABER MERKEZİ – Sebahat Tuncel ile Gültan Kışanak hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın 10. duruşması yapıldı. Dava dosyasını, Kışanak hakkında Sarmaşık Derneği’ne ilişkin açılan dosya ile birleştiren mahkeme, siyasetçilerin tutukluluklarının devamına karar verdi.

Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında verilen hükmün, Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Dairesi tarafından bozulması üzerine yeniden başlayan yargılamanın 10. duruşması Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya, Kışanak bulunduğu Kandıra Kapalı Cezaevi’nden, avukatları Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ile Mehmet Emin Aktar ve Mesut Beştaş ise Diyarbakır Adliyesi’nden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Tuncel ise hastane sevki nedeniyle karantinada olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.

Polis ekipleri davadan önce adliyenin çevresini ve içini adeta ablukaya aldı.

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Sarmaşık Derneği’ne ilişkin açılan dosyanın, Kışanak’ın yargılandığı dava dosya ile birleştirilmesine kararı verildi.

Önceki celselerde verilen mütalaayı tekrarlayan iddia makamı, yargılamanın yapıldığı dosyanın Kışanak hakkında Kobani olaylarına ilişkin Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava ile birleştirilmesi önerisinin beklenilmesine, birleştirilen dosya için mütalaanın hazırlanması için dosyanın kendilerine tevdi edilmesi ve sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti.

Kışanak: Savunma yapmayacağım

Ardından söz alan Kışanak, Sarmaşık Derneği’ne ilişkin açılan davaya değinerek, “4 yıldır dosya elinizde. Dosyanın tamamı siyasi saikle açılmıştır. Gündemde, seçimler var. Bundan kaynaklı da mahkemeniz üzerinde baskılar var. Hukukun, siyasi saiklere boyun eğmemesini temenni ediyorum. Savunma yapmayacağım” diye konuştu.

Kışanak’ın avukatı Mehmet Emin Aktar, 4 yıldır sanal bir yargılama yapıldığını belirterek, “Birbirimizin yüzünü görmeden bir yargılama yapılıyor” dedi.

‘Açık bir hukuk ihlali’

Yapılan yargılamanın keyfi olduğunu ve hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Aktar, “Mahkemenizin tutukluk gerekçesi gösterecek hiçbir tarafı yoktur. Bu andan itibaren müvekkilimin tutuklu halinin devamına ilişkin verilecek her türlü karar, çok açık bir şekilde hukuk ihlalidir” diyerek, tahliye talebinde bulundu.

Söz alan avukat Cihan Aydın da mevcut dava ile birleşen Sarmaşık Derneği dosyasına dikkat çekerek, derneğin kuruluşuna kent valiliği, DBB, Baronun yanı sıra birçok sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığını hatırlattı.

Diğer kurumlar gibi baro olarak da bu derneğe destek sunduklarını ifade eden Aydın, “Ben de para verdim, buradan da kendimi ihbar etmiş olayım” dedi.

Derneğin 2006’da kurulduğunu ve 2015’te çıkarılan KHK ile kapatıldığını anımsatan Aydın, belirlenen yıllar içerisinde faaliyetlerini sürdüren derneğin hem Dernekler Masası’ndan hem de İçişleri Bakanlığı’nca denetlendiğini kaydederek, “Ne idüğü belirsiz KHK ile kapatılan derneğe destekte bulunan ve özellikle seçilen bazı kişilere suçlama konusu yapılması, en hafif şekilde ayıptır. Sarmaşık meselesi trajikomik bir meseledir” diye konuştu.

‘Tutukluluk keyfiyete dönüştü’

Davanın kurgular üzerinde kurulduğunu belirten Aydın, AİHM’in HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala hakkında yaptığı tespitleri hatırlatarak, bu tespitlerin  müvekkili için de geçerliği olduğunu söyledi.

Müvekkilinin tutukluluk durumunun keyfiyete dönüştüğünü kaydeden Aydın, “Bu süre zarfında da müvekkilimin mağduriyeti artmış durumda. Bu duruma son vermek sizin görevinizdir” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Sarmaşık Derneği’ne bağış yapılmasını öngören Toplu İş Sözleşmesi’nin bir örneğinin DBB’den istemek için müzekkere yazılmasına, dosyanın Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosya ile birleştirilmesi ilgili mahkemeye yazı yazılmasına karar verdi.

Tuncel ve Kışanak’ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 21 Mayıs’a erteledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Açlık sınırı 2 bin 719 lira oldu
Sonraki Haber
Urfa’da 30 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı