Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Yine sermaye korundu’: Soma davasında tutuklu kalmadı

‘Yine sermaye korundu’: Soma davasında tutuklu kalmadı

HABER MERKEZ – Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetiyle ilgili kararını değiştirmesinin ardından, dava kapsamında tutuklu bulunan üç kişi de tahliye edildi. Bu kararla davada tutuklu kimse kalmadı. Karara tepki gösteren Soma 301 Madenciler Derneği Başkanı İsmail Çolak, “Talimatlar Saray’dan, yine sermaye korundu” dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te, 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetiyle ilgili davaya bakan Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin beş kişilik heyetinin üçü değişmişti.

Heyet değişince karar da bozulmuştu.

Kararın değiştirilmesinin ardından, dava kapsamında tutuklu bulunan üç kişi de tahliye edildi.

Evrensel’den Dilek Omaklılar’ın haberine göre davada tutuklu Soma Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru, Müdür Yardımcısı İsmail Adalı ve İşletme Müdürü Akın Çelik 5 Şubat’ta tahliye edildi.

Karara tepki gösteren Soma 301 Madenciler Derneği Başkanı İsmail Çolak, “Talimatlar Saray’dan, yine sermaye korundu” dedi ve ekledi:

Yargının olmadığı bir ülkede bu karar artık sürpriz değil. Mahkeme sürecinin başladığı 2015’ten beri ele aldığımızda zaten adil bir yargılama olmamıştı. Mahkeme heyeti üzerine baskılar, üyeleri değiştirme… Daha mahkeme başkanı Aytaç Ballı’yı değiştirdiler. Elbistan Ağır Ceza Hakimi Salih Pehlivanoğlu’nu atadılar. Pehlivanoğlu, Afşin Elbistan’da Çöllolar kömür sahasında yaşanan ve 11 işçinin yaşamını yitirdiği, 9 işçinin cenazelerinin ise halen toprak altında olduğu iş cinayeti davasında sanıklara sadece para cezası vermişti. Tuttular buna atadılar. Zaten buralara geleceği belliydi. Ama yargıtayın bozduğu karar bize umut olmuştu.

Manisa Baro Başkanı Ali Arslan ise “Bu kararla ailelerin acıları bir kez daha tazelendi” diyerek 13 Nisan’daki duruşmayı hatırlatarak şunları söyledi:

Aslında duruşma yeniden görülecek diyemeyiz. Sadece Can Gürkan, iki mühendis ve acil durum yöneticisi ile ilgili bozulan karar yönünden bir görüşme yapılacak. 18 Ocak’taki kararla Soma davası sonuçlandı. Tabii ki Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi süreci ayrı.

Davanın geçmişi

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetinde tutuklu sanıklara ek olarak tutuksuz sanıklardan emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’e 11 yıl 8 ay, maden mühendisleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık’a 10 yıl 10’ar ay, yönetim Kurulu üyesi Haluk Sevinç, çalışanlardan Hilmi Karakoç, Mehmet Eres, Hüseyin Alkan, Fuat Ünal Aydın’a 8 yıl 4’er ay ve Murat Bodur’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti.

Aralarında Alp Gürkan’ın da bulunduğu 37 kişi ise beraat etti.

Gerekçeli kararın açıklanmasından sonra hem sanıkların hem de mağdur ailelerin avukatları, üst mahkeme durumundaki İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne temyiz başvurusunda bulundu.

Davaya bakan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14’üncü Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Kararla birlikte, tutuklu sanıklardan sadece, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan tahliye edilmişti.

  Değişen heyet Soma sanıklarının imdadına yetişti

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şehriban Dinç’i öldüren erkeğe ‘iyi hal indirimi’
Sonraki Haber
Erdoğan: İnşallah Ay’a gidiyoruz