Ana SayfaCezaevleri75 yaşındaki hasta tutuklu Fatma Güler’in hayati tehlikesi artıyor

75 yaşındaki hasta tutuklu Fatma Güler’in hayati tehlikesi artıyor

HABER MERKEZİ – İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan 75 yaşındaki ağır hasta tutuklu Fatma Güler’in kanserden astıma pek çok hastalığı olduğunu belirterek, “Güler’in cezaevinde kalması hayati tehlikesini arttırmaktadır” ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için açıklama yaptı.

Pandemi nedeniyle internet üzerinden gerçekleştirilen açıklamada, İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki ağır hasta tutuklu Fatma Güler’in durumu anlatıldı.

Açıklamayı yapan Hapishane Komisyon Üyesi Ahmet Çiçek, Dersim’in Hozat ilçesinde 2012’de tutuklanan Güler’e, 5 yıl hapis cezası verildiğini söyledi.

Çiçek, “Cezası Yargıtay tarafında onandıktan sonra 30 Ekim 2018’de tutuklanarak Aydın E Tipi Kapalı Hapishanesi’ne oradan İzmir Aliağa / Şakran Hapishanesi’ne gönderilmiştir. Güler, 30 Ekim 2018 tarihinden beri hapishanede hükümlüdür” dedi.

Kanser, astım…

Güler’in, tutuklanmadan önce mide kanseri hastalığından dolayı iki defa ameliyat olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi:

Ayrıca astım, yüksek tansiyon ve karaciğerlerinde rahatsızlıkları bulunmaktadır. Hapishaneye girdikten sonra gerek hapishanenin yarattığı kötü ortam gerek yeterli beslenememe gerekse de hastaneye gidememe nedeniyle var olan hastalıkları artmış ve yeni hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Güler’in durumunun ağırlaştığını belirten Çiçek, hasta tutuklunun son durumunu şöyle anlattı:

Avukatının yaptığı görüşmede kulaklarında ağrılar başladığını, ağrı nedeniyle uyuyamadığını, yüksek tansiyon hastası olması nedeniyle sık sık tansiyonunun yükseldiğini, göğsünde şişliklerin olduğunu, bu şişliklerin koltuk altlarına yayıldığını ve ayrıca karaciğerinden rahatsızlıkları arttığını ve karnında şişliklerin olduğunu belirtmiştir. Karaciğerinde oluşan kist, sürekli şişme yapmaktadır. Patlama ihtimali yüksektir. Patlaması halinde zehirleme yapacaktır. Avukatı, Güler’in guatr ameliyatı olduğunu ve görme bozukluğu bulunduğunu da bildirmiştir.

Ceza ertelemesi talebi reddedildi

Güler için Cumhuriyet Başsavcılığı’na avukatı aracılığıyla yapılan “yaşlılık ve hastalık nedeniyle cezasının ertelenmesi“ talebinin reddedildiğini aktaran Çiçek, “Tahliyesi için CİMER’e yapılan başvuruya ise hiçbir cevap verilmemiştir. Yeni infaz yasası nedeniyle gerek 75 yaşında olması ve gerekse de hastalığı nedeniyle avukatının başvurduğu tahliye talepleri ‘terör suçu kapsamında’ olması nedeniyle kabul edilmemiştir. Birçok ameliyat geçiren Güler’in cezaevinde kalması hayati tehlikesini arttırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Güler’in cezaevinde kalmasının geri dönülemez maddi ve manevi sorunlara yol açacağını dile getiren Çiçek, tahliye çağrısında bulundu.




Önceki Haber
Cumartesi Anneleri’nden yargılamaya tepki: Davalı değil davacıyız
Sonraki Haber
Charlie Hebdo'nun yöneticilerine "Cumhurbaşkanına hakaret"ten iddianame