Ana SayfaManşetAB ‘LGBTİ+ özgürlük bölgesi’ ilan edildi

AB ‘LGBTİ+ özgürlük bölgesi’ ilan edildi

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu, Polonya ve Macaristan’daki homofobik ve ayrımcı uygulamaların ardından AB’yi ‘LGBTİ+ özgürlük bölgesi’ ilan etti.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’ni (AB) ‘LGBTİ+ özgürlük bölgesi’ ilan etti.

Karar, Polonya’da bazı belediyelerin ‘LGBTİ+ ideolojisinden arındırılmış bölge’ yaratma girişimi ve Macaristan’ın ayrımcı politikalarıyla Başbakan Viktor Orban’ın homofobik açıklamalarına yanıt olarak alındı.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre parlamento üyelerinin büyük bölümü tarafından desteklenen kararda, AB sınırları içerisinde LGBTİ+ bireylere yönelik her türlü nefret ve ayrımcılığın, AB Temel Haklar Şartı ile temel insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğu belirtildi.

Kararda, AB sınırları içinde LGBTİ+ bireylerin; hoşgörüsüzlük, ayrımcılık veya zulüm korkusu olmaksızın yaşamalarının ve cinsel yönelimlerini, cinsiyet kimliklerini, cinsiyet ifadelerini ve cinsiyet özelliklerini kamuya açık bir şekilde sergilemelerinin güvence altına alındığı vurgulandı.

Kararda, birlik üyesi ülkelerin tümünün, LGBTİ+ bireylere karşı ayrımcılık yapmak yerine; eşitliği ve temel hakları koruması, desteklemesi ve haklarını tam olarak garanti etmesi istendi ve “Parlamento, Avrupa Birliği’ni, LGBTİ+ bireyler kişiler için bir özgürlük bölgesi olarak ilan eder” denildi.

AP tarafından kabul edilen kararda, Polonya İnsan Hakları Kamu Baş Denetçisi’nin (Ombudsman) “LGBTİ+ ideolojisinden arındırılmış bazı bölge, ilçe ve belediyeler hakkında” dokuz şikayette bulunduğu anımsatıldı.

Kararda ayrıca, Macaristan’daki yasal düzenlemerin de LGBTİ+ bireylerin temel haklarını önemli ölçüde engellediği vurgulandı. Macaristan’daki anayasa değişikliği ile evli olmayan çiftlerin evlat edinme hakkından mahrum bırakıldığına vurgu yapıldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şenyaşar ailesinin nöbeti üçüncü gününde: Hastane kayıtlarını neden ortaya çıkarmıyorlar?
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.