Ana SayfaDünyaAB liderler zirvesinde gündem Türkiye

AB liderler zirvesinde gündem Türkiye

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği liderlerinin gündeminde Türkiye var; Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve göç mutabakatının yenilenmesi masada.

Avrupa Birliği (AB) liderleri, bugün başlayacak ve iki gün sürecek zirvede, Türkiye ile ilişkileri yeniden masaya yatıracak.

AB zirvesi, Covid-19 pandemisi nedeniyle video konferans yöntemiyle düzenlenecek.

Türkiye ile ilişkiler konusu zirvenin ilk gününde ele alınacak.

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in açıkladığı rapor çerçevesinde Türkiye ile pozitif gündemi “aşamalı, koşullu ve geri döndürülebilir” olmak kaydıyla ilerletme arayışında olan AB liderlerinin, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve 2016 tarihli göç mutabakatının yenilenmesi görüşmelerini başlatmak üzere Avrupa Komisyonu’na yetki vermesi bekleniyor.

Vize serbestisi ve fasılların açılması konusunda ise herhangi bir adımın atılması öngörülmüyor.

Ancak AB’nin hem Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında kapatılma davası açılması hem de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararlarından duyduğu kaygıyı dile getirmesi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yeniden “tek taraflı adımlara ve provokasyona” başvurması durumunda yaptırım kartını ekonomi ve turizmi de içine alarak genişletme uyarısında bulunacağı değerlendiriliyor.

HRW’den AB liderlerine çağrı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), zirve öncesi yayımladığı açıklamasında Türkiye ile ilişkilerini gözden geçirecek olan AB liderlerine, “insan hakları konusunda gözlemlenen keskin gerileme hakkında ses çıkartılması” çağrısı yapmıştı.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kadınları, Kürtleri, LGBT bireyleri ve demokratik güvenceleri hedef almakla” suçlandığı açıklamada, Erdoğan’ın aniden yayımladığı bir kararla, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğine dikkat çekilirken, bu kararından iki gün önce de HDP hakkında kapatma davası açıldığı ve HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin de “usulsüz” olarak düşürüldüğü hatırlatılmıştı.

  HRW'den AB liderlerine 'Erdoğan' çağrısı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Putin'den 'kişiye özel' yasa: 2036’ya kadar iktidarda kalacak
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.