Ana SayfaDünyaABD’nin Arkansas eyaletinde kürtaj yasaklandı

ABD’nin Arkansas eyaletinde kürtaj yasaklandı

HABER MERKEZİ – ABD’nin Arkansas eyaletinde kürtaj yasaklandı. Artık tecavüz ve ensest sonucu oluşan gebeliklerde dahi kürtaj yapılamayacak.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Arkansas eyaletinde kürtajı yasaklayan yasa tasarısı onaylandı.

Yasa, tecavüz ve ensest sonucu hamile kalanları da kapsıyor. Muhafazakarlığı ile bilinen Cumhuriyetçi Partili eyalet Valisi Asa Hutchison, yasadaki tek istisnanın “annenin hayatının tehlikede olması durumu” olduğunu açıkladı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Vali Hutchison, kürtaj yasağı tasarısını “samimi ve uzun süredir devam eden yaşam hakkı konusundaki kanaati” nedeniyle imzaladığını belirterek, “mevzuatın amacının Yüksek Mahkeme’nin mevcut içtihatları bozmasına zemin hazırlamak” olduğunu ileri sürdü.

Yasanın yaz aylarında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ACLU, yasayı mahkemeye taşıyacağını bildirerek, bu yasağın “zalimce ve anayasa aykırı” olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçiler, Yüksek Mahkeme’nin 1973’te aldığı ve kadınlara hamileliği sonlandırma hakkı tanıyarak kürtajı tüm ülkede yasal hale getiren “Roe v. Wade” kararının yeniden değerlendirilmesini istiyor.

Ülkede bu yıl en az 14 eyalette kürtaj yasağı konusunda düzenleme teklifi yapıldı. Son yıllarda kürtaj konusunda bazı eyaletlerde devreye giren kısıtlayıcı tedbirler nedeniyle birçok klinik kapanmak zorunda kaldı.




Önceki Haber
Rasim Öztekin son yolculuğuna uğurlandı
Sonraki Haber
Hasta tutuklu Kemal Gömi'ye saldırı