Ana SayfaDünyaAfganistanlı kadınlardan ‘kız çocuklarının şarkı söyleme yasağına’ şarkılı tepki

Afganistanlı kadınlardan ‘kız çocuklarının şarkı söyleme yasağına’ şarkılı tepki

HABER MERKEZİ – Afganistan’da kadınlar hükümet tarafından alınan “kız çocuklarının şarkı söylemesi yasağı”nı kaydettikleri videoları sosyal medyadan paylaşarak protesto ediyor.

Afganistan’da Kabil Eğitim Müdürlüğü geçtiğimiz hafta, etkinliklere yalnızca kadınlar katılmadığı sürece, 12 yaş ve üstü kız çocukların artık halka açık etkinliklerde şarkı söyleyemeyeceğine dair bir karar aldı.

Okul kurularına gönderilen mektupta ayrıca kız öğrencilerin, bir erkek müzik öğretmeni tarafından eğitilemeyeceği de bildirildi.

Karara tepki gösteren birçok kişi hükümeti, Taliban’a sempati duymakla ve cinsiyet ayrımcılığını teşvik etmekle suçladı.

BirGün‘ün The Guardian‘dan aktardığı habere göre, protesto amacıyla, aralarında birçok önde gelen Afganistanlı liderin de bulunduğu ülkenin dört bir yanından kadınlar, şarkı söylerken kendi videolarını kaydetti ve bunları #IAmMySong etiketini kullanarak sosyal medyada paylaştı.

Bu hafta bakanlık, başkent Kabil’deki eğitim müdürü tarafından açıklanan yasağı araştırdığını söyleyerek kararın yanlış anlaşıldığını savundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, mektubun tutumunu yansıtmadığı ve sorunun değerlendirileceği ifade edildi.

#IAmMySong kampanyasını başlatan Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü’nün kurucusu Ahmad Sarmast, bakanlığı önceki emri resmi olarak kaldırmaya çağırdı.

Sarmast, “Kararname sadece Afgan kızların müzik haklarını ve onları müziğin iyileştirici gücünden mahrum etmekle kalmıyor, aynı zamanda Afgan anayasasını, çocuk koruma yasalarını ve uluslararası çocuk hakları sözleşmesini de ihlal ediyor” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün geçici eş direktörü Heather Barr da hükümetin bazı “inanılmaz derecede kadın düşmanı” politikalar başlattığını dile getirdi.

Barr, “Ortada Taliban’la buluşmaya çalıştıklarını bile düşünmüyorum. Müzakere süreci, hükümette kadınların haklarına karşı çıkan insanlara fırsatı kullanma ve kadına karşı politikalar için baskı yapma alanı açmış olabilir. Hükümette Taliban’ın dünya görüşünün doğal müttefikleri var ” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Arkadaşlarının duruşması öncesi: Beş genç ev hapislerini sonlandırdı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.