Ana SayfaGüncelAKP kongresinde mesafe sıfırlandı, Erdoğan’dan ‘döviz’ çağrısı

AKP kongresinde mesafe sıfırlandı, Erdoğan’dan ‘döviz’ çağrısı

HABER MERKEZİ – AKP’nin kapalı alanda yapılan 7. Büyük Olağan Kongresi’nde sosyal mesafe ortadan kalkarken, partinin lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan kongrede yaptığı açıklamada “Türkiye’yi önce 2023 hedeflerine, ardından da 2053 vizyonuna Cumhur İttifakı’yla kavuşturacağız” dedi. Erdoğan “Vatandaşlarımdan evlerindeki döviz ve altını çeşitli finans araçlarına yatırarak ekonomi ve üretime kazandırmalarını istiyorum” çağrısında da bulundu. Kongrede AKP’nin 75 kişilik MKYK üyeleri de belli oldu, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin de listeye giren isimler arasında.

AKP’nin 7. Büyük Olağan Kongresi, Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirildi.

Pandemi koşullarına karşın salonun AKP’liler tarafından tamamen doldurulduğu, sosyal mesafe kuralının ortadan kalktığı görüldü.

Divan başkanlığına Ali İhsan Yavuz’un seçilmesiyle başlayan kongrede, AKP’lilere hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’yi önce 2023 hedeflerine, ardından da 2053 vizyonuna Cumhur İttifakı’yla kavuşturacağız” dedi ve ekledi: “Türkiye’nin 2053 vizyonunun hamurunu aile, eğitim ve kültürle yoğuracağız.”

“İnsanlığı hakkın, hakkaniyetin, adaletin teminatı bir küresel yönetim anlayışıyla buluşturacak medeniyet nöbetini devralmaya hazırlanıyoruz” diyen Erdoğan, “2023 hedeflerimizi yeni bir başlangıç haline dönüştürerek 21’inci yüzyılı ve ötesini kuşatacak büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa ediyoruz” diye belirtti.

Partisinin “milli iradenin üstünlüğünü tam manasıyla tesis ederek Türkiye’de demokrasiyi güçlendirdiğini” savunan Erdoğan, MHP’ye ve partinin Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, “Cumhur İttifakı çatısı altında, büyük ve güçlü Türkiye yolunda birlikte yürüdükleri için şükranlarını” da sundu.

Ekonomi mesajları

Erdoğan, kongredeki konuşmasında ekonomideki son gelişmelere dair de mesajlar verdi:

Son birkaç gündür piyasalardaki dalgalanmalar, Türkiye ekonomisinin temellerini, gerçek dinamiklerini, potansiyelini kesinlikle yansıtmıyor. Ekonomideki reform programımızın politikalarını ve takvimini ilan ettik. Vakit, daha çok çalışma, üretme ve hedeflerimize yürüme vaktidir. Vatandaşlarımdan evlerindeki döviz ve altını çeşitli finans araçlarına yatırarak ekonomi ve üretime kazandırmalarını istiyorum. Ülkemize yatırım yapan uluslararası yatırımcılara Türkiye’nin gücüne ve potansiyeline güvenmeleri çağrısında bulunuyorum. Önümüzdeki dönem Türk ekonomisini yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyüterek çok daha iyi yerlere geleceğiz.

Anayasa mesajları

Mevcut Anayasa için “Tarihi periyodu içinde artık geçerliliğini kaybetmiştir” yorumunda bulunan Erdoğan, şöyle devam etti:

Türkiye’nin yeni ve sivil bir Anayasa’yı tartışması, hem kendi tarihimizin hem de gelişen ve değişen dünya şartlarının kaçınılmaz gereğidir. Yeni anayasa, darbecilerin, vesayetin, şu veya bu dengenin değil, doğrudan milletin anayasası olmalıdır. Mümkün olan en geniş mutabakatla ortaya çıkacak yeni anayasa metni mutlaka milletin onayına sunulacaktır. (Anayasa çalışmaları) Önce ilkeler sonra somut metinler düzeyinde belirli olgunluğa gelince bir araya getirilecek ve tartışmaya açılacaktır. Yeni anayasa çalışmalarında bu safhaya önümüzdeki yılın ilk diliminde ulaşmayı hedefliyoruz.

Erdoğan’ın teşekkür konuşması

Erdoğan, tek aday olarak girdiği kongrede bin 428 geçerli oyun tamamını alarak yeniden AKP Genel Başkanı seçildi.

AKP lideri Erdoğan teşekkür konuşmasında, “2023 Cumhur İttifakı’nın yeni bir zafer yılı olacaktır. Bugüne kadar ekonomiden demokrasiye, eğitimden sağlığa, ulaşımdan tarıma, ticaretten turizme kadar her alanda hayata geçirdiğimiz icraatlarla ülkemizi şaha kaldıracağız. Cumhuriyet tarihimizin en büyük reformlarını maruz kaldığımız saldırılara rağmen iktidarımıza sığdırmayı başardık. Yeni bir ve sivil anayasa başta olmak üzere, milletimize olan vaatlerimizi gerçekleştirmede kararlıyız” dedi.

Fotoğraf: Twitter

AKP’nin 75 kişilik MKYK listesi belli oldu

Diğer yandan kongrede Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliği seçimi de yapıldı.

Kongrede yapılan tüzük değişikliği ile 50 olan MKYK üye sayısı 75’e çıkarılmıştı.

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Metin Külünk ve Şamil Tayyar gibi isimler MKYK’de yer alırken, İYİ Parti’den istifa edip, AKP’ye katılan Tuba Vural Çokal da listeye giren yeni isimlerden oldu.

Partinin Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ise MKYK listesinde yer almadı.

Bu arada tüzük değişikliği ile genel başkanvekili sayısı ikiye çıkarıldı, parti sözcülüğü de tüzüğe girdi.

Kongre öncesi ise Erdoğan, Ankara Spor Salonu’nun dışında toplanan partililere şöyle seslendi:

Kar yağışının tüm mikropları temizlediği anlamlı buluşmada hepinizi selamlıyorum. 7. Olağan Büyük Kongremizi yapacağız. Kurulduğumuzdan bu yana, üye kayıtlarını istediğimde, üye sayımız 13 milyon 500 bine ulaştı. Dünyada böyle bir siyasi parti yok… Artık önümüzde 2023 var. 2023’e bugün yapacağımız tüzük tadilatıyla, 75 kişilik bir MKYK ile devam edeceğiz.


Karınca, BBC Türkçe, NTV



Önceki Haber
Batman'da fırtına, Bingöl'de sel
Sonraki Haber
Netanyahu dördüncü seçimden de beklediğini alamadı