Ana SayfaGüncelAKP’nin ‘güvenlik soruşturması’ teklifi muhalefetin oylarıyla reddedildi

AKP’nin ‘güvenlik soruşturması’ teklifi muhalefetin oylarıyla reddedildi

HABER MERKEZİ – AKP’nin kamuya ilk kez atanacaklar için ‘güvenlik soruşturması’ öngören kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda muhalefetin oylarıyla reddedildi. Oylama ardından CHP’li Murat Emir, “AKP ve MHP milletvekilleri şaşkın” dedi, AKP’li Cahit Özkan ise “Meclis iradesi çiğnendi” ifadesini kullandı.

AKP’nin sunduğu 16 maddelik “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun” teklifi TBMM Genel Kurulu’nda gündeme alındı.

Düzenlemeyle ilgili görüşmelerin tamamlanmasının ardından, birleşimi yöneten CHP’li TBMM Başkanvekili Haydar Akar, maddelere geçilmesini oya sundu.

Ancak AKP ve MHP’li vekiller oylama sırasında Genel Kurul’da yeterli çoğunluğu sağlayamadı ve muhalefet vekillerinin ret oyu kullanmasıyla teklifin maddelerine geçilmesi reddedildi.

Meclis İçtüzüğü’nün 81. maddesinde “Maddelerine geçilmesi veya tümü kabul edilmeyen kanun teklifleri, Genel Kurulca reddedilmiş olur” deniyor.

İçtüzükte ayrıca “TBMM tarafından reddedilen kanun tekliflerinin, ret tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe TBMM’nin aynı yasama dönemi içinde verilemeyeceği” ifade ediliyor.

“AKP ve MHP milletvekilleri şaşkın”

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, oylama sonucunu Twitter üzerinden “AKP ve MHP milletvekilleri şaşkın” sözleriyle duyurdu.

Teklifin yeniden oylanamayacağını belirten Emir, şunları belirtti:

Maddelerin görüşülmesine geçilmesinin reddedilmesi içtüzük gereği teklifin bütününün reddedildiği anlamına gelmektedir. TBMM tarafından reddedilmiş olan kanun teklifleri, ret tarihinden itibaren bir tam yıl geçmedikçe aynı yasama dönemi içinde verilemez. TBMM Genel Kurulu, toplantısına başka bir gündem maddesiyle toplanarak devam etmelidir.

AKP’li Özkan: Meclis iradesi çiğnendi

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise Twitter üzerinden “Meclis iradesi çiğnendi” ifadesini kullandı.

“Kararnameler kalıcı hale getirildi”

Dün (30 Mart) Meclis’te teklifle ilgili konuşan HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, AKP’nin ülkeyi ‘OHAL kararnameleriyle yönettiğini, bu kararnamelerin zamanla yasalaşarak kalıcı hale geldiğini’ ifade etmişti.

Teklifle, devlet memuru olmak isteyenler için ‘güvenlik soruşturması’ ve arşiv araştırmasının şart haline getirildiğini, idareye ‘sınırsız bir yetkinin verildiğini’ belirten Tiryaki, HDP olarak bu adımı doğru bulmadıklarını belirtmişti.

Kararnamelerle on binlerce kamu çalışanının sorgusuz ve sualsiz bir şekilde işinden olduğunu ifade eden Tiryaki, ‘vatandaşın tehdit olarak görülmekten vazgeçilmesi gerektiğini’ dile getirmişti.

Muhalefetin OHAL düzenlemesi eleştirisi getirdiği teklif daha önce Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından da iptal edilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Son 24 saatte 39 bin 302 vaka, 152 can kaybı
Sonraki Haber
İçişleri Bakanlığı: Vergi borcunu ödeyecekler bu gece sokağa çıkma kısıtlamasından muaf